Вече можете да ни откриете и в Медицински Комплекс Младост „Разберете повече“ ↓

Позвънете ни:

0887 191 113

a
M

Какво е зъбен камък и защо е важно да го почистваме?

Когато става въпрос за поддържане на перфектна орална хигиена, няма как да не споменем зъбният камък като един от най-често срещаните проблеми сред хората. Това е един неестетичен и същевременно вреден проблем, който може да доведе до сериозно последици, в случай, че не се вземат мерки навреме. 

Ако вече сте забелязали белезникав слой около шийката на зъба или между зъбите, то има голяма вероятност вече да сте се сблъскали със зъбен камък. 

В тази статия, ще вникнем по-дълбоко в темата и ще Ви разкажем малко повече за зъбния камък. Ще разгледаме какво представлява този проблем в действителност и ще споделим с Вас някои полезни съвети за почистване на зъбен камък. Ще ви запознаем и с опцията за ултразвуково почистване на зъбен камък като един от най-сигурните методи за справяне с проблема.

почистване на зъбен камък

Какво е зъбен камък

Зъбният камък представлява твърдо отлагане върху зъбите, което се образува, когато слюнката и хранителните частици се смесят с бактериите, произвеждайки киселина. Тази киселина реагира с минералите в слюнката, зъбния емайл и зъбната плака, за да създаде минерализирано вещество върху зъбите. В резултат на постепенното натрупване, с течение на времето тези образувания стават по-твърди и по-трудни за отстраняване. 

Общо казано, зъбният камък е минерализирана плака, в която се съдържат калциеви соли, органични вещества и бактерии. 

Зъбният камък обикновено е жълт или кафяв на цвят и може да бъде особено забележим около линията на венците. Друго често място за натрупването на зъбен камък е по вътрешната повърхност на долните резци, както и по повърхността на горните кътници. Именно там са позиционирани изходните канали на слюнчените жлези. 

Съществуват два основни вида зъбен камък, с които е добре да бъдете запознати – супрагингивален зъбен камък и субгингивален зъбен камък. Докато първият вид е светъл и по-лесен да отстраняване, субгингивалният е тъмен, по-упорит и плътно прикрепен към подвенечните зъбни структури. 

Оставен нелекуван, зъбният камък може да причини кариеси и други сериозни зъбни проблеми като гингивит, пародонтоза, загуба на зъби и лош дъх.

Как да разберете дали имате зъбен камък?

Най-сигурният начин да разберете дали имате зъбен камък е да посетите Вашия зъболекар във Варна и да се подложите на преглед. Но освен този метод, можете да приложите и няколко техники самостоятелно, за да добиете представа за състоянието на Вашите зъби. 

Например, единият подход е да разгледате зъбите в устата си. Огледайте се за жълтеникави или кафяви петна, лош дъх, възпаление на венците или зачервявания. Това са някои от признаците за зъбен камък. Също така, можете да използвате паста за зъби, която разкрива плаката. Този продукт е създаден да оцвети местата, където има натрупвания на зъбен камък и лесно може да Ви посочи проблемните места. 

Въпреки, че тези методи биха могли да Ви дадат първите сигнали, че е време да посетите специалист, съветваме да разчитате на професионален преглед за откриването на зъбен камък. По този начин ще се уверите, че не пропускате потенциално проблемни зони, и че взимате мерки преди да е прекалено късно.

Как да почистваме зъбен камък

Тъй като вече сте запознати с рисковете, свързани със зъбен камък, вероятно ще се съгласите, че е изключително важно да се предотврати образуването му. А това може да се случи чрез добри навици за устна хигиена у дома. 

На първо място, това включва миене на зъбите два пъти на ден в продължение на две минути с помощта на четка за зъби и паста за зъби с флуор, като прилагате нежни кръгови движения по линията на венците. Почистването с конец след хранене ще помогне допълнително, тъй като отстранява частиците храна, заседнали между зъбите и ги предпазва от смесване с бактерии, което води до образуване на зъбен камък.

В допълнение към редовното четкане и почистване с конец у дома е необходимо периодично професионално почистване на зъбите от зъболекар, за да се отстрани натрупаният зъбен камък по зъбите или под линията на венците. По време на този процес се използва ултразвуков скалер, който излъчва звукови вълни, които бързо разграждат зъбния камък при контакт. Същевременно, ултразвуковото почистване нежно полира повърхностните петна от кафе, пушене или други вредни навици, осигурявайки чисти и здрави зъби.

Важно е да се отбележи, че тъй като натрупването на зъбен камък може да се случи много бързо (особено ако имате по-високи нива на бактерии в устата си), дори тези с отлична орална хигиена е желателно да посещават своя зъболекар за редовни прегледи на всеки шест месеца за професионално почистване. Това ще помогне за откриването на потенциални рискове, преди да се превърнат в сериозни проблеми, които изискват скъпо, време изискващо и потенциално болезнено лечение. 

Почистването на зъбния камък е от значение и за белотата на Вашата усмивка. Затова се препоръчва първо да отстраните наслагванията, след което да продължите с лазерно избелване на зъбите, за постигане на най-добър резултат от второто.

Заключение

Надяваме се, че тази статия ще Ви бъде от полза и ще Ви даде повече увереност относно темата за зъбния камък. Доверете се на опитен и квалифициран зъболекар, който ще може успешно да посочи и третира зъбния камък и да Ви помогне в поддръжката на безупречна орална хигиена.

Как да се грижим за чистотата на зъбните коронки