Вече можете да ни откриете и в Медицински Комплекс Младост „Разберете повече“ ↓

Позвънете ни:

0887 191 113

a
M

3 Неефективни Начина За Почистване На Зъбен Камък У Дома

Едно от честите неща, които срещаме в практиката си като зъболекари във Варна, е склонността на пациентите да се опитват да решават проблемите със зъбите в домашни условия. Пример за това е почистването на зъбен камък в домашни условия с подръчни материали, които често имаме в кухнята или домашната аптечка.

В тази статия ще разгледаме някои от методите, които хората често използват в опит да премахнат зъбния камък у дома и ще уточним защо те са не само неефективни, но и опасни за здравето на зъбите ни. Освен това ще предоставим полезни съвети за справяне със зъбния камък вкъщи, както и ще уточним кога се налага посещение при стоматолог.

3 Неработещи техники за почистване на зъбен камък в домашни условия

Методите, за които се твърди, че могат да помогнат за почистване на зъбния камък вкъщи са десетки: от бабини лекове до нестандартни идеи, предложени от познати. Не всички от тези методи са ефективни и безопасни, а някои дори могат да предизвикат сериозни проблеми със здравето на устната кухина. Ето кои са по-разпространените начини за почистване на зъбния камък у дома, защо те не работят и как могат да ви навредят:

 • Лимонов сок и сода бикарбонат – Въпреки че лимонът и содата бикарбонатът се считат за естествени почистващи агенти, които всеки има вкъщи, техните киселинни и абразивни свойства могат да ерозират емайла на зъбите и да предизвикат обратен ефект, като увеличат образуването на зъбен камък. Много хора използват този метод и за избелване на зъби, но продуктите носят повече вреда, отколкото полза. Освен това те са вредни за венците и могат да предизвикат възпаление или да влошат вече налично такова.
 • Кисели продукти – Друг популярен метод за домашно почистване на зъбния камък е жабуренето с оцет или лимонов сок, както и употребата на други продукти с висока киселинност. Хората споделят, че логиката диктува, че киселината би могла да разгради зъбния камък. Всъщност, киселите продукти не са достатъчно силни, за да се преборят с вече формирания зъбен камък. Така този метод, в най-добрия случай, се превръща в загуба на време.
 • Премахване на зъбен камък с метални предмети – Някои хора използват остри или метални редмети, като пинсети или ножчета, за да изчегъртат натрупания зъбен камък в къщи. Това обаче е изключително опасно и може да доведе до наранявания и повреда на зъбния емайл, както и да навреди на венците.
Почистване на зъбен камък в домашни условия

Какво работи за почистване на зъбен камък вкъщи?

След като разкрихме неефективните начини за чистене на зъбен камък у дома, следва да уточним и кои техники могат да бъдат полезни. Тук е важно да поясним, че тези методи няма да премахнат изцяло зъбната плака и натрупания камък. Вместо това те могат да служат като превенция за натрупване на наслоявания, след като вече сте били на професионално почистване на зъбен камък.

Ето какво да правите за превенция:

 • Добри хранителни навици – Избягвайте честата консумация на кисели и сладки храни, които стимулират образуването на зъбен камък. По-здравословната диета и достатъчният прием на вода подобряват устното здраве и са добра превенция за формиране на зъбен камък.
 • Ползване на конец за зъби – Почистването между зъбите е важна част от грижата за устата и може да помогне в борбата с образуването на зъбен камък. Употребата на зъбен конец е ефективен начин да се отстранят остатъците от храна и плака по зъбите, които могат да се превърнат в зъбен камък.
 • Електрически четки за зъби – Този тип четки за зъби са по-ефективни в премахването на плаката и са добра превенция за зъбния камък, поради техните вибрации и начин на движение.
 • Редовно почистване на зъбите – Редовното четкане на зъбите е ключово, за предотвратяването на зъбния камък. Добре е зъбите да се почистват след всяко хранене, но ако нямате тази възможност, то дъвченето на дъвка без захар също може да е от полза. Важно е обаче да не забравяте да миете зъбите поне два пъти на ден, за да поддържате оптимално хигиената на устата.
 • Намалена консумация на алкохол – Алкохолът изсушава устата и това засилва образуването на зъбен камък. Ако искате да предотвратите появата му, освен всичко останало, можете да намалите консумацията на алкохол, за да не дехидратирате устната кухина.
 • Избягвайте тютюнопушенето – Друг нездравословен навик, който е свързан не само с проблеми за здравето, но и с образуването на зъбен камък е пушенето. Активните съставки в тютюна могат да насърчат образуването на плака и камък, затова избягването на този вреден навик е ключово за поддържане на здравите зъби.
 • Изберете добра паста за зъби – Вашият избор на паста за зъби също може да окаже влияние в борбата срещу зъбния камък. Много антиплакови пасти на пазара съдържат активни съставки като флуорид, антибактериални съставки или калциев карбонат, които могат да помогнат в противодействието срещу образуването на зъбен камък и плака и да стимулират оралното здраве.

Как редовните посещения при зъболекар могат да помогнат?

Посещенията при зъболекар във Варна са важни за поддържане на здравето на устната кухина и предотвратяването на зъбен камък. Ето как редовните прегледи могат да ви помогнат да намалите проблемите свързани с натрупване на зъбен камък:

 1. Професионално почистване – Зъболекарите извършват професионално почистване на зъбен камък по начин, който е не само безопасен и безболезнен, но и в пъти по-ефективен от който и да е домашен лек за зъбен камък. Те отстраняват твърдите отлагания, които се образуват вследствие на минералите в слюнката и плаката (меки отлагания) на зъбите.
 2. Цялостна оценка на оралното здраве – При такива редовни посещения, зъболекарите използват инструменти и техники, за да извършат цялостна оценка на оралното здраве. Те проверяват за наличие на зъбен камък, кариеси, възпалителни състояния на венците и други проблеми.
 3. Съвети за профилактика – Професионалното мнение и обучение за профилактиката на зъбния камък, което стоматолозите предоставят, ще ви помогне да разберете какво формира зъбнен камък в контекста на вашите лични рутини и практики, и как да предотвратите образуването му. Зъболекарите са специалистите, които могат да дадат специфични съвети за вашите нужди.
 4. Лечение – Ако зъбният камък вече е причинил проблеми, зъболекарите предлагат съответните лечебни процедури. Това може включва почистване на зъбния камък, лечение на възпалени венци и други процедури за възстановяване на оралното ви здраве.