Вече можете да ни откриете и в Медицински Комплекс Младост „Разберете повече“ ↓

Позвънете ни:

0887 191 113

a
M

Как Се Чисти Зъбен Камък Ефективно?

Зъбният камък е често срещан проблем, който засяга голям брой хора. Често, за да се справят с него, някои прибягват до необичайни, но и неефективни методи. В тази статия ще разгледаме какво представлява зъбният камък, как се чисти зъбен камък, времето и честотата на премахването му, последствията от непочистен зъбен камък и как да се предпазите от натрупването му.

Какво представлява зъбния камък

Дори да полагате отлична грижа за устната кухина, да миете зъбите редовно и да използвате конец за зъби, истината е, че все пак остават някакви бактерии в устата. Тези бактерии се смесват с протеините и другите остатъчни продукти от храната и формират лепкав филм – зъбна плака. Плаката полепва по зъбите, прониква под венците и се наслоява върху пломбите и подобните места. Когато дълго време не премахвате плаката от тези труднодостъпни места, тя се втвърдява и се превръща в зъбен камък. Зъбният камък се наслагва под и над венеца. Той е твърд и порест материал, който може да доведе до отдръпване на венците и заболявания. Ефективното премахване на зъбен камък се осъществява само в кабинета на стоматолог.
Как се почиства зъбен камък

Как се премахва зъбния камък

Зъбният камък е прекалено твърд и упорит, и не може да бъде премахнат с четка и паста за зъби, за разлика от плаката. Не е добра идея да използвате подръчни материали и инструменти, за да се опитате да премахнете зъбния камък в домашни условия. Най-безопасният и ефективен начин за чистене на зъбен камък е посещението при зъболекар. Самата процедура по почистване на зъбен камък с ултразвук има три основни етапа, като не всички от тях се прилагат винаги – някои от стъпките са специални и предназначени само за пациенти, страдащи от парадонтит. Ето как се почиства зъбен камък:

  • Скейлинг – самия процес по премахване на зъбен камък и плака се нарича скейлинг. Това представлява цялостно почистване на зъбите, както на основната видима част на зъба, така и от кореновите повърхности. Скейлнгът, или чистенето на зъбен камък, се извършва с ултразвук. Уредът се допира до наслояванията и под въздействието на вибрациите, зъбният камък се натрошава. През това време върхът на скалера изпръсква тънка струя вода, която да отмие парченцата зъбен камък.
  • Препариране на кореновата повърхност на зъба – това е опционална стъпка, която се извършва само при парадонтални заболявания. Идеята е напълно да се елиминира зъбният камък от корена на зъба, което е важно условие за лечение на парадонтални джобове при парадонтит.
  • Полиране на зъбите – това е финалната стъпка по почистването на зъбен камък и цели да остави абсолютно гладка повърхност, което да намали последващото натрупване на зъбен камък. Полирането на зъбите се прави по два начина. Полирането с гумички, четки и полирна паста се отличава с това, че пастата съдържа абразивни съставки, които отстраняват налепите и петната, и укрепват емайла с помощта на флуориди. Вторият начин е с помощта на Air-Flow – специален уред, който пръска вода под високо налягане. Водата е смесена със специална сода, която не само че почиства зъбите до перфектно, но и ги полира в същото време.

Колко време отнема чистенето на зъбен камък

Времето по премахване на зъбен камък варира спрямо количеството на отлаганията и други фактори. При всеки е различно, но често не отнема повече от 30 минути.

Колко често трябва да почиствате зъбния камък

Стандартно се препоръчва премахването на зъбен камък на всеки шест месеца. Истината е, че това е индивидуално, защото някои хора натрупват отлагания по-бързо от други. Вашият зъболекар във Варна ще може да Ви даде най-точна насока относно необходимата честота на посещенията.

Какви последици има непочистеният зъбен камък

Зъбният камък усложнява стандартното почистване на зъбите и междузъбното пространство. Това води до формирането на кариеси и други проблеми. Освен това, непочистеният зъбен камък дразни венците и може да доведе до тяхното възпаление или други заболявания на венците.

Леката форма на заболяване на венците се нарича гингивит. Той може да се подобри с редовно четкане на зъбите, ползване на конец за междузъбното пространство, използване на специална вода за уста, и с посещения за по-дълбоко почистване при зъболекаря.

Когато състоянието се влоши се формират жлебове между венците и зъбите и се натрупват бактерии. Това състояние е известно като парадонтит. Имунната система реагира, като изпраща вещества, които се смесват с бактериите и освободените от тях вещества. Получената смесица може да увреди тъканите и костите, които задържат зъбите на мястото им.

В допълнение, наличието на зъбен камък кара усмивката Ви да жълтее, а лазерното избелване на зъби става безсмислено, докато не отстраните проблема.

Как да се предпазите от натрупване на зъбен камък

Най-доброто решение на проблема със зъбния камък е неговата превенция. Ето как да го правите удома:

  • Четкайте зъбите редовно – почиствайте зъбите по 30 секунди два пъти на ден, за да отстраните плаката и да се предпазите от формиране на зъбен камък. Ползвайте четка с меки влакна, която оптимално да достига до най-задните зъби. Уверете се, че почиствате и зад зъбите и мъдреците си.
  • Пробвайте електрическа четка за зъби – те са с компактни глави и оптимални движения, които достигат и до най-труднодостъпните места. Електрическите четки се справят по-добре с премахването на плаката в трудните места.
  • Ползвайте конец за зъби – конците за зъби са единственото средство за достигане на мястото между зъбите и премахването на натрупванията там.
  • Използвайте подходяща паста за зъби – антиплаковите пасти за зъби са чудесно средство за предпазване от плака и зъбен камък. Флуоридът в тези пасти спомага за възстановяването на емайла, а някой от тях съдържат и вещество, наречено триклозан, което преборва бактериите в плаката.
  • Ползвайте вода за уста – ежедневната употреба на подходяща вода за уста помага в борбата с бактериите, които образуват плаката.
  • Следете диетата си – бактерията в устата се храни от захари и нишестени храни. Когато бактериите влязат в контакт с тях, те изпускат вредни вещества, които водят до плака и зъбен камък. Опитайте се да намалите общия брой хранения на ден, за да редуцирате формирането на бактерии. Ограничете вредните храни и напитки доколкото ви е възможно. Пийте повече вода между храненията.
  • Избягвайте тютюнопушенето и вейп устройствата – много проучвания са доказали, че пушачите натрупват зъбен камък по-бързо.
Ако забележите, че имате натрупвания на плака и зъбен камък, значи е време за контролно посещение при зъболекаря. Само там ще можете да се погрижите за проблема и да научите всички важни детайли, свързани с по-нататъшната превенция.