Вече можете да ни откриете и в Медицински Комплекс Младост „Разберете повече“ ↓

Позвънете ни:

0887 191 113

a
M

Боли Ли Почистването На Зъбен Камък?

Едно от най-често срещаните притеснения относно почистването на зъбен камък е: боли ли? Отговорът на този въпрос зависи от няколко фактора, които ще разгледаме след малко. Въпреки това, не трябва да позволявате на страхът от болката да ви плаши, когато става въпрос за здравето. Ето какво трябва да знаете за почистването на зъбен камък с ултразвук и потенциалната болка, която можете да изпитате.

Болезнено ли е премахването на зъбен камък?

Няколко са факторите, които определят дали ще ви боли при почистването на зъбен камък:

 • Състоянието на устната кухина – ако имате чувствителни зъби или заболявания на венците като парадонтит, има възможност да изпитате повече болка и неприятни усещания по време на процедурата в сравнение с хората със сравнително здрава устна кухина.
 • Количеството натрупан зъбен камък – ако наслагванията на зъбен камък се намират предимно по повърнхостта на зъбите, то отстраняването им няма да причини болка. Ако обаче зъбният камък е проникнал в дълбочина под венците причинявайки възпаление, то най-вероятно ще усетите болка по време на процедурата по почистването на зъбен камък. Тя ще отшуми сравнително бързо, а остатъчният дискомфорт ще изчезне до дни.
 • Използваните уреди за премахване на зъбен камък – ултразвуковите апарати за премахване на зъбен камък са се установили като стандарт в индустрията, защото не причиняват болка и неприятни усещания, и са напълно безопасни. Съществуват и ръчни устройства за почистване на наслагванията, но те нямат толкова добри функции за контрол на силата, която се прилага, което може да доведе до дразнене на венците, кървене и дори зъбобол.
 • Опитът на стоматолога, извършващ процедурата – логично е да отбележим, че опитен зъболекат ще има познанията и уменията да извърши процедурата по начин, който да не причинява значителна болка и дискомфорт.
Чистене на зъбен камък болка
При процедурата стоматологът използва специално ултразвуково устройство с малка дюза, за да достигне до труднодостъпни места. Това устройство използва ултразвукови вълни и осцилира, за да разбие отлаганията от зъбен камък. През това време друга дюза пръска струя вода, за да отмие отчупените частици.

Защо е важно премахването на зъбен камък?

Дори и при отлична орална хигиена с редовно миене на зъбите два пъти на ден, почистване с конец и използване на вода за уста, плаката все пак се натрупва, макар и с по-бавни темпове, и може да се втвърди в зъбен камък. Зъбният камък има негативни последици, ако не бъде премахван редовно:

 • Лош дъх;
 • Повреждане на емайла;
 • Болка в зъбите при консумиране на горещи и студени храни и напитки;
 • Отдръпване на венците;
 • Парадонтит;
 • Кървене от корените;
 • Разклатени зъби.

Освен това наличието на зъбен камък и плака оказват огромно влияние върху визията на усмивката ви и на вашето самочувствие. Зъбите ще изглеждат доста пожълтели, ако не премахнете наслояванията, а лазерното избелване на зъби ще стане неефективно и непрепоръчително. Важно е зъбният камък да се премахва периодично, за да избегнете тези негативи.

Вреди ли на емайла премахването на зъбен камък?

Стандартното почистване на зъбен камък не уврежда емайла, ако спазвате заръките на вашия зъболекар за последваща грижа. Ако ви се налага по-често почистване на зъбен камък, например на всеки два месеца или по-често, то тогава някаква повреда в емайла е неизбежна.

Някои хора вярват, че почистването на зъбен камък ще отслаби корените на зъбите и ще ги разклати – това е мит, на който не трябва да вярвате. Всъщност чистенето на зъбен камък редовно предпазва корените на зъбите от вредни бактерии и ги защитава. Бактериите виреят в плаката, така че при нейното премахване вие не им оставяте среда за разпространение.

Колко често трябва да се почиства зъбния камък?

Честотата на посещенията варират от пациент до пациент – най-точен отговор за вашата ситуация ще можете да получите при вашия зъболекар във Варна. Ако трябва да генерализираме, ситуациите могат да се групират по два начина:

 • Пациенти с добро устно здраве, редовно и правилно миене на зъбите и почистване на междузъбното пространство, които формират по-бавно зъбен камък – трябва да премахват зъбния камък на всеки 6 месеца или 1 година.
 • Пациенти с неравен емайл, пушачи, обилно хапващи си сладки храни и напитки, лесно натрупващи плака и зъбен камък – трябва да извършват процедурата на всеки 3-4 месеца.

Какво да знаете след премахване на зъбния камък

Независимо от модерните инструменти за чистене на зъбен камък и от опита на стоматолога, няма да можете да избегнете някакво ниво на чувствителност и неприятни усещания след премахването на наслагванията. Ето какви грижи трябва да полагате за устата си в първите дни след процедурата:

 • Избягвайте алкохол, цигари, кафе, чай, кисели и газирани напитки;
 • Избягвайте прекалено горещите и студени храни и напитки;
 • Мийте зъбите си 30 минути след като сте се хранили и преди лягане. Използвайте конец за зъби всеки път след хранене, за да премахнете плаката;
 • Използвайте правилна техника за миене на зъбите – с кръгови движения, като избягвате хоризонталните движения, за да не износвате емайла;
 • Консумирайте повечко ябълки, ягоди, салати, и карфиол, тъй като те помагат да се избегне плаката;
 • Следвайте инструкциите за редовни профилактични посещения при вашия зъболекар.
В заключение, премахването на зъбния камък е важно за оптимално орално здраве, а потенциалните болка и дискомфорт не трябва да са пречка пред това. Редовното премахване на натрупванията е отлична превенция за много неприятни състояния като кариеси, парадонтит и лош дъх. Последващата грижа е от съществено значение, за да намалите дискомфорта след процедурата, ако изпитвате такъв.