Вече можете да ни откриете и в Медицински Комплекс Младост „Разберете повече“ ↓

Позвънете ни:

0887 191 113

a
M

Почистване на зъбен камък: Какво да правим и какво можем да ядем?

Зъбният камък е сред най-често срещаните поводи за притеснения и оплаквания при хората, що се отнася до дентално здраве. Накратко, това е жълт или кафеникав налеп, който се образува върху зъбите, като резултат от втвърдяването на плака. Натрупването на зъбен камък може да доведе до редица зъбни проблеми, включително кариес, заболяване на венците и лош дъх. 

Редовното четкане, почистване с конец и прегледи при зъболекар са от решаващо значение за предотвратяване натрупването на зъбен камък. Но още по-важно е получаването на качествена и специализирана услуга, като ултразвуково почистване на зъбен камък.

В тази статия ще разгледаме подробно какви мерки е добре да предприемете след почистване на зъбен камък, какви храни можете да консумирате и как да се погрижите за постигането на трайни резултати.  

почистване на зъбен камък

Какво е зъбен камък?

Преди да се гмурнем в темата е добре да отговорим на един основен въпрос – какво е зъбен камък

Както споменахме по-горе, зъбният камък е твърдо, жълтеникаво-кафяво вещество, което се образува на повърхността на зъбите поради натрупването на плака.  Плаката, от друга страна, представлява лепкав филм от бактерии, който се образува върху зъбите, когато частици храна и слюнка се смесят. Когато плаката не се отстранява чрез редовно четкане и почистване с конец, тя може да се втвърди в зъбен камък в рамките на 24-72 часа. Зъбният камък не може да бъде премахнат ако избелите зъбите с лазер, необходимо е да се почисти по специален начин.

Зъбният камък е опасен, защото може да доведе до редица орални здравословни проблеми. Грапавата повърхност на зъбния камък осигурява идеална среда за размножаване на бактерии, което може да причини заболяване на венците, кариес и дори загуба на зъби. Когато зъбният камък се натрупа по линията на венците, той може да причини възпаление и кървене, което води до състояние, наречено гингивит.

Ако не се лекува, гингивитът може да прогресира до пародонтит, по-сериозна форма на заболяване на венците, което може да причини загуба на зъби и дори загуба на кост в челюстта. В допълнение, зъбният камък може също да причини лош дъх и обезцветяване на зъбите, което често води до жълтеникаво или кафеникаво оцветяване.

Опасността от зъбен камък не се ограничава до здравословни проблеми на устната кухина, тъй като може да има и системни ефекти върху тялото. Изследванията показват, че бактериите, свързани със заболяването на венците, могат да навлязат в кръвния поток и да допринесат за развитието на други здравословни проблеми, като сърдечни заболявания, инсулт и диабет.

Ето защо е важно да се предотврати натрупването на зъбен камък чрез добри практики за хигиена на устната кухина. Това, например, включва четкане два пъти на ден с паста за зъби с флуор, ежедневно почистване с конец и редовно посещение на зъболекар за почистване и прегледи. Ако вече има образуван зъбен камък, то е желателно той да бъде отстранен чрез професионално почистване от зъболекар или дентален хигиенист.

Съвети за поддържане на перфектна хигиена след почистване на зъбен камък

В годните секции разгледахме защо е важно да почистваме зъбния камък. Но какво можете да направите след процедурата, за да се насладите на максимални резултати?

Почиствайте редовно с четка и конец

Най-ефективният начин за предотвратяване на повторното натрупването на зъбен камък е редовното миене на зъбите с четка и конец. Почиствайте зъбите си поне два пъти на ден за две минути всеки път, като използвате паста за зъби с флуор. 

Използвайте кръгови движения, за да премахнете остатъците от храна и плаката между зъбите. Редовното четкане и почистване с конец може да премахне плаката, преди да се втвърди в зъбен камък.

Използвайте паста за зъби за контрол на зъбния камък

Пастата за зъби за контрол на зъбен камък съдържа специални съставки, които помагат за предотвратяване натрупването на зъбен камък. Тези пасти за зъби са формулирани, за да намалят количеството на плаката върху зъбите Ви, предотвратявайки втвърдяването й в зъбен камък. 

Ако сте склонни към натрупване на зъбен камък, обмислете използването на паста за зъби за контрол на зъбния камък като част от Вашата рутинна орална хигиена.

Посещавайте редовно зъболекаря си

Редовните стоматологични прегледи са от съществено значение за поддържане на добро орално здраве и предотвратяване на натрупването на зъбен камък. Вашият зъболекар може да идентифицира всички признаци на зъбен камък или заболяване на венците и да осигури подходящо лечение. Специалистите също така могат да премахнат натрупания зъбен камък повторно, с помощта на специализирани зъболекарски инструменти, които не са налични за домашна употреба.

Консумирайте хрупкави плодове и зеленчуци

Хрупкавите плодове и зеленчуци, като ябълки, моркови и целина, могат да помогнат за премахването на плаката и да предотвратят натрупването на зъбен камък. Абразивната текстура на тези храни може да изстърже плаката и бактериите по повърхността на Вашите зъби, намалявайки вероятността от образуване на зъбен камък. Яденето на тези храни също така стимулира производството на слюнка, която може да неутрализира киселините в устата Ви, които могат да доведат до натрупване на зъбен камък.

Когато става въпрос за консумация на храни е добре да знаете, че е необходимо да избягвате определени видове храна веднага след почистването на зъбен камък. Не е препоръчителна консумацията на храни, които оцветяват зъбния емайл, като например кетчуп, кафе, шоколад, чай и други. Желателно е също така да се избягват прекалено студените и горещите храни и напитки. Добре е да се въздържате и от консумация на захаросани плодове или пък храни, които изискват дълго дъвчене. 

Консумация на вода

Пиенето на вода през целия ден може да помогне за изплакването на остатъците от храна и бактериите в устата Ви, предотвратявайки натрупването на зъбен камък. Водата също помага за стимулиране на производството на слюнка, която може да неутрализира киселините в устата и да намали риска от образуване на зъбен камък. 

Помислете за пиене на вода след хранене и леки закуски, за да помогнете за изплакването на всякакви хранителни частици и бактерии, които могат да допринесат за натрупването на зъбен камък.

Избягвайте сладки и кисели храни

Сладките и киселинни храни могат да допринесат за натрупването на плака и зъбен камък. Бактериите в устата Ви се хранят със захар, произвеждайки киселини, които могат да разрушат зъбния емайл и да доведат до образуване на зъбен камък. 

Киселите храни, като цитрусови плодове и превръзки на основата на оцет, също могат да разрушат зъбния ви емайл, което улеснява залепването на плаката по зъбите. 

Избирайте дъвки без захар

Дъвченето на дъвка без захар също може да помогне за стимулиране на производството на слюнка, която може да неутрализира киселините в устата Ви и да предотврати натрупването на зъбен камък. Изберете дъвка, която съдържа ксилитол, естествен подсладител, за който е доказано, че намалява количеството бактерии в устата. Дъвката също може да помогне за отстраняването на частици храна и остатъци от зъбите, намалявайки вероятността от натрупването на зъбен камък.

Заключение

Натрупването на зъбен камък е изключително опасно, тъй като може да причини допълнителни проблеми за денталното, но и цялостното здраве. Ако имате съмнения, че страдате от натрупване на зъбен камък, съветваме Ви да посетете Вашия зъболекар за професионално почистване. Следвайте тези съвети, за да предотвратите повторната му поява и не забравяйте, че профилактиката е ключова за поддържането на добро орално здраве и красива усмивка.