Вече можете да ни откриете и в Медицински Комплекс Младост „Разберете повече“ ↓

Позвънете ни:

0887 191 113

a
M

Причини и решения за лошия дъх

Лошият дъх, медицински познат като халитоза, е често срещан проблем при хората, независимо от техния пол или възраст. Той може да е резултат от вредни навици при поддръжката на оралната хигиена, а може и да е признак за други здравословни проблеми. Състоянието може да бъде изключително смущаващо и да доведе от притеснения при комуникацията с други, изолация и ниско самочувствие. То може също така сериозно да навреди на здравето ни, особено ако не се потърсят мерки навреме. 

Неслучайно рафтовете в магазините са препълнени с различни решения на проблема, като дъвки, ментови бонбони, води за уста и други. Въпреки, че тези продукти са предназначени за подобряване на лошия дъх, истината е, че те единствено предоставят краткотрайно решение. За да се справите с проблема е необходимо по-задълбочено проучване на причините за лошия дъх, както и адекватни мерки. 

В тази статия ще разгледаме какво причинява лошия дъх, ще предложим няколко домашни средства срещу лош дъх и ще разгледаме някои допълнителни решения, които са свързани с посещение при зъболекар. 

Причини за лош дъх

В повечето случаи, лошият дъх се дължи на неправилна хигиена. Въпреки това, съществуват и други причини, които биха могли да доведат до неприятна миризма.

Как да се грижим за чистотата на зъбните коронки
Лош дъх
Поставяне на ботокс от медикеър
Поставяне на ботокс от медикеър

Храна

Разграждането на хранителните частици в и около зъбите може да доведе до натрупване на бактерии в устата и да причини неприятна миризма. Яденето на определени храни, като лук, чесън и подправки, също може да причини лош дъх. След като усвоите тези храни, те попадат в кръвта ви, транспортират се в белите дробове и влияят на дъха ви.

Тютюнопушене

Не е тайна, че пушенето причинява неприятна миризма в устата. Освен това, пушачите и хората, употребяващи тютюн под други форми, са по-склонни да страдат от заболяване на венците, което е друг източник на лош дъх.

Лоша дентална хигиена

Ако пропускате редовното миене на зъби с четка, а почистването с конец не е част от ежедневната ви рутина, хранителни частици от приема на храна през деня остават в устата ви, причинявайки лош дъх. Като резултат, върху зъбите се образува безцветен, лепкав филм от бактерии (плака). Ако не се отстрани, плаката може да раздразни венците и да доведе до образуването на джобове между зъбите и венците, които се пълнят с плака – състояние познато като пародонтит. Езикът също може да задържи бактерии, които създават неприятни миризми. Зъбните протези, които не се почистват редовно или не пасват правилно, също могат да съдържат бактерии и частици храна, причиняващи лош дъх.

Лош дъх при зъбен камък

По-горе споменахме, че лошата хигиена често води до натрупване на плака. Но истината е, че дори редовното миене на зъби не гарантира перфектна чистота. Няколко часа след почистването на зъбите се отлага новообразувал се слой мръсотия. Този налеп стартира  процеса на образуване на зъбен камък. Дванадесет часа след почистването, налепът се трансформира в зъбна плака, която представлява кремообразна маса с жълтеникав цвят. Тя се задържа по повърхността на зъбите, простирайки се до венеца. Това води до размножаването на милиарди микроорганизми и бактерии, които с времето достигат до венците. Плаката придобива още по-жълтеникав цвят и за кратко време създава нов слой зъбен камък.

Освен причиняването на лош дух, зъбният камък крие рискове за здравето на зъбите и венците. Именно затова една от най-популярните процедури при зъболекар е почистване на зъбен камък, тъй като това е най-сигурната опция за елиминирането на бактериите и натрупания слой плака.

Дехидратация на устата

Слюнката помага за почистване на устната кухина, премахвайки частиците, които причиняват неприятни миризми. Състоянието ксеростомия, или дехидратация на устата,  може да допринесе за лош дъх, тъй като производството на слюнка не е достатъчно. Сухотата в устата натурално се появява по време на сън, което води до „сутрешен дъх“ и се влошава, ако спите с отворена уста. Хроничната сухота в устата може да бъде причинена от проблем със слюнчените жлези и някои други заболявания.

Лекарства

Някои лекарства могат индиректно да предизвикат лош дъх, като допринесат за дехидратация на устата. Други могат да бъдат разградени в тялото, за да освободят химикали, които могат да бъдат пренесени в дъха ви.

Инфекции в устната кухина

Лошият дъх може да бъде причинен от хирургични рани след орална операция, като отстраняване на зъб, или в резултат на кариес, заболяване на венците или рани в устата.

Други причини

Болести, като някои видове рак, и състояния, свързани с метаболитни нарушения, могат да причинят отличителна миризма в дъха в следствие от химикалите, които произвеждат. Хроничният рефлукс на стомашни киселини (гастроезофагеална рефлуксна болест) е една от болестите, които може да бъде свързана с лош дъх. 

Решения при лош дъх

Ако страдате от лош дъх, добрата новина е, че има няколко решения, които можете да опитате:

  • Осигурете правилна грижа за оралната хигиена – Почиствайте зъбите с четка поне два пъти на ден, използвайки паста за зъби с флуор, за да премахнете остатъците от храна и натрупана плака. Не забравяйте да почистите и езика, за да отстраните бактериите, които могат да допринесат за лош дъх. Сменяйте четката си за зъби на всеки 2 до 3 месеца или след боледуване. Използвайте конец за зъби или препарат за почистване на интердентални пространства, за да отстраните остатъците от храна и плаката между зъбите веднъж на ден. Препоръчително е и използването на антибактериална вода за уста два пъти на ден. Добавянето на изплакване с флуорид към ежедневната рутина може също така да е от полза, тъй като помага за предотвратяването на кариеси – други източник на лош дъх. 
  • Посещавайте зъболекаря си редовно – препоръката е да посещавате дентален кабинет поне два пъти годишно. Специалистите ще прегледат устната кухина и мога да предложат професионално почистване на зъбите. Освен това, те ще могат да открият и излекуват пародонтоза, сухота в устата или други проблеми, които могат да бъдат причина за лош дъх.
  • Избягвайте тютюнопушенето – Има редица практики, които могат да ви помогнат да се откажете от тютюнопушенето, за да подобрите здравето си и да се сбогувате с лошия дъх.
  • Пийте повече вода – Консумацията на повече вода и течности ще гарантира добрата хидратация на устата. Дъвченето на дъвка без захар или смученето на бонбони без захар също стимулира производството на слюнка, която помага за измиването на хранителни частици и бактерии. 
  • Консумирайте повече плодове и зеленчуци и по-малко месо – Ябълки, моркови, целина и други твърди плодове и зеленчуци помагат за изчистването на причиняващите миризма плака и частици храна от устата ви. От друга страна, месото се разгражда бавно и често води до остатъчни парченца между зъбите и венците, причинявайки лош дъх.

Надяваме се, че тази информация ще ви помогне да отстраните лошия дъх и да се насладите на увереност и самочувствие при комуникацията с други. Нашите зъболекари са на разположение да предоставят професионално почистване на зъбен камък и допълнителни дентални услуги, които могат да ви помогнат да се справите с проблема.