Вече можете да ни откриете и в Медицински Комплекс Младост „Разберете повече“ ↓

Позвънете ни:

0887 191 113

a
M

Как да се грижим за зъбите и устата си докато сме бременни?

Бременността е един от най-вълнуващите периоди в живота на една жена. Но той също така е обвързан с редица промени, които биха могли да засегнат оралната хигиена. Освен, че е необходимо да сте добре запознати с препоръките за поддръжка на оралното здраве по време на бременност, е препоръчително да имате предвид и някои моменти при посещение на зъболекар при бременност. Например, много пациенти имат въпроси относно поставянето на упойка при лечение на зъбен кариес по време на бременност и други интервенции.

В тази статия, ще отговорим на тези въпроси и ще предоставим полезна информация относно грижата за зъбите и устата по време на бременност.

Влияе ли бременността на оралното здраве?

По време на бременност е съвсем нормално да започнете да забелязвате редица промени в състоянието на зъбите и оралното здраве. 

Бременността причинява хормонални промени, които увеличават риска от развитие на заболяване на венците, което също така може да повлияе на здравето на вашето развиващо се бебе. Освен това, повишаването на нивата на прогестерон и естроген в тялото могат да причинят и дълготрайни вреди за зъбите. 

В същото време, хранителните ви навици могат да се променят почти незабележимо, а понякога и драстично. Възможно е да изпитвате желание да консумирате повече определени храни по време на бременност, като шоколад или други нездравословни изкушения. Видовете храни, които приемате, могат да повлияят на здравето на зъбите ви.

Зъболекар при бременност

Като допълнение, не е изключено и да започнете да миете зъбите си с четка и конец по-рядко, отколкото преди бременността. Това може да е в резултат на чувствителни венци или усещане за повече умора от обикновено. При някои жени миенето на зъби с четка или с конец може да предизвикат гадене по време на бременността. Именно затова една от най-често срещаните причини за посещение при зъболекар по време на бременност е причини и решения за лошия дъх.

Често срещани орални проблеми по време на бременност

В следствие на всички тези промени, при много бременни жени се наблюдават следните проблеми, свързани с оралното здраве:

 • Поява на кариес
 • Гингивит
 • Зачервяване и подуване
 • Изнежване на венците, понякога съпроводено и с кървене
 • Разклатени зъби
 • Пародонтални заболявания 
 • Тумори на бременност (наричани още пиогенен гранулом)
 • Ерозия на зъбите

Как да се грижим правилно за зъбите и венците по време на бременност

За да избегнете рисковете от развитието на тези и други проблеми, съветваме ви да полагате регулярна и правилна грижа за зъбите по време на бременност. Ето и някои от нашите съвети:

 • Почиствайте зъбите си с паста за зъби с флуорид два пъти на ден и използвайте конец за зъби веднъж на ден – Редовното почистване може да премахне плаката и да помогне за поддържането на зъбите и венците ви здрави.
 • Разчитайте на четка за зъби с мек косъм – мекият косъм намалява рисковете от надраскване на повърхността на зъбите и разранявания на венците. 
 • Използвайте алтернативни методи на почистване ако изпитвате гадене от използването на четка – Ако не можете да си измиете зъбите по стандартния начин, използвайте антиациди или изплакнете устата си със смес от 1 чаена лъжичка хлебна сода, разтворена в 1 чаша вода. Изплакването може да помогне за намаляване на количеството киселина в устата ви. Антиацидите са лекарства, които помагат за неутрализиране на стомашната киселина.
 • Не пропускайте регулярните посещения при зъболекар – както вече споменахме, консултацията със зъболекар е жизненоважна по време на бременност.
 • Консумирайте здравословни храни и ограничете сладкото – Здравословните храни включват плодове и зеленчуци, пълнозърнест хляб и паста и нискомаслени млечни продукти. Ограничете сладките изкушения и наблегнете на приемането на вода вместо сладки напитки. Зъбите на вашето бебе започват да се развиват между 3 и 6 месеца от бременността. Хранителни вещества като калций, протеини, фосфор и витамини A, C и D помагат на зъбите на израстването на зъбчетата на бебето.
 • Ограничете тютюнопушенето – пушенето на цигари не се препоръчва по време на бременност. То може не само да навреди на цялостното развитие на бебето, както и да повлияе на вашето състояние, но може и да бъде предпоставка за редица зъбни проблеми.

Кога се ходи на зъболекар при бременност

Когато става въпрос за запазването на час за посещение при зъболекар във Варна или другаде, когато сте бременни изникват редица въпроси. Кога е най-подходящият момент да посетите денталния специалист?

Осигурете редовни стоматологични прегледи преди и по време на бременност. По време на прегледа или консултацията, уведомете зъболекаря ако сте бременна или планирате да забременеете, за лекарства, които приемате, както и ако бременността ви е определена като високорискова. 

Редовните зъболекарски прегледи преди и по време на бременност са от ключово значение, за да може вашият зъболекар да открие и третира зъбните проблеми навреме. А редовното почистване на зъбен камък помага да поддържате зъбите и венците си здрави.

Какво трябва да знаете за бременност и упойка при зъболекар

Напълно вероятно е по време на бременност да се наложи да се извърши процедура, която изисква поставянето не обезболяваща упойка. Важно е да отбележим, че поставянето на упойки не е препоръчително за първия и последния триместър от бременността. Също така, не е желателно да се поставят упойки с адреналин през цялата продължителност на бременността. Когато става въпрос за прием на други медикаменти, практиката е да се избягват антибиотиците и болкоуспокояващите. 

Въпреки това, съществуват редица спешни състояния, които изискват намесата на болкоуспокояващи или антибиотици. В такъв случай, специалистът преценява каква е допустимата доза, която би могла да бъде приета по време на бременност. По този начин се свеждат до минимум рискове от странични ефекти. 

Погрижете се за вашето орално здраве

Въпреки, че по време на бременност е вероятно да ви вълнуват въпроси от по-друг характер, не забравяйте да осигурите нужната грижа за вашите зъби и венци. Не оставяйте на заден план оралното здраве и се погрижете за това бременността ви да не повлияе негативно на оралната хигиена и състоянието на вашите зъби. Надяваме се информацията в тази статия да ви бъде полезна, а съветите ни да ви помогнат да се насладите на бременност, която протича безпроблемно за вашите зъби и венци.