Вече можете да ни откриете и в Медицински Комплекс Младост „Разберете повече“ ↓

Позвънете ни:

0887 191 113

a
M

Как да преодолеем страхът от зъболекар?

Посещението при зъболекар е неизбежно в един или друг момент. То е необходимост ако искате да поддържате добро орално здраве и да откривате и лекувате потенциални проблеми, като кариес, заболяване на венците и рак на устната кухина, в ранните им стадии. Зъболекарят може да помогне за предотвратяването на по-сериозни проблеми и също може да осигури правилната грижа за цялостното здраве на зъбите и венците. 

Но какво ако имате дентофобия или така наречения страх от зъболекар? При много хора, сядането на зъболекарския стол се асоциира с напрежение, болка и силен дискомфорт. Тези асоциации често се формират в ранна детска възраст, когато първите посещения при зъболекаря не са били особено позитивни. Добрите детски стоматолози във Варна знаят как да избегнат този проблем, но понякога децата могат да бъдат прекалено плашливи и да се страхуват въпреки всичко.

страх от зъболекари

Как да се справим със страха от зъболекар?

Ако Вие сте от хората, които страдат от дентална фобия, то тази статия ще Ви бъде интересна и полезна. Ще споделим с Вас няколко доказани начина да преодолеете всеки страх от зъболекар.

Осъзнаване и разпознаване на страха

Преди да можете да преодолеете своята дентална фобия е необходимо да си изясните какво точно причинява страховете Ви. 

Страховете от зъболекар при мнозина са резултат от свързването на преживяването с болка. За щастие, съвременните стоматологични техники и лечения са много по-малко инвазивни и много по-нежни, отколкото в миналото. А освен това, добрият зъболекар ще направи всичко възможно, за да гарантира, че посещението няма да причини болка и да Ви остави да си тръгнете с негативно впечатление.

От друга страна, престоя на зъболекарския стол при някои хора води до нервност и клаустрофобия. Други пък се притесняват от неизвестното и не се чувствам комфортно, знаейки, че не са сигурни какво ще последва. Това е пряко свързано с нуждата за контрол в различни ситуации и е популярна причина за появата на страх от зъболекар.

Зъболекарските кабинети в днешно време взимат предвид тези страхове и предлагат решения. Удобства, като маски за очи, одеяла и слушалки, помагат на пациентите да се отпуснат, а подробните обяснения какво точно се случва по време на Вашето лечение допълнително успокояват всеки на зъболекарския стол. 

Ако страхът от зъболекаря Ви е спирал от редовни посещения в продължителен период, то е съвсем вероятно да имате по-сериозни проблеми със зъбите. Дори зъбите Ви да изглеждат добре, някои хора се притесняват, че имат лош дъх, недобре почистени зони и други проблеми, които всъщност причиняват срам от зъболекар. 

Имайте предвид обаче, че колкото по-дълго отлагате да посетите специалист, толкова по-вероятно ще е състоянието на зъбите Ви да причинява смущения. След като сте разгледали тези варианти и сте размислили над това кои от тях причиняват Вашия страх, то можете да преминете към следващите начини за преодоляване на страха.

Опитайте различни техники за релаксация

Преди да се престрашите да посетите зъболекар, отделете малко време за правилна настройка. При много хора се оказват ефективни разтягането, медитацията или дълбокото контролирано дишане, които целят да отпуснат ума и тялото.

Освен това, истината е, че самият зъболекар би могъл да предложи опции за справяне със страха под формата на отпускащи медикаменти. Например, в някои ситуации би могло да се използва азотен оксид или пък седативни лекарства, за да се минимализира безпокойството. 

Когато информирате специалиста предварително, той ще може да реагира адекватно и да препоръча най-подходящите методи за отстраняване на страховете. 

Посетете зъболекаря с компания

Страховете почти винаги изчезват, която са споделени с приятел. Помолете близък човек или член на семейството да се присъедини към посещението при зъболекар и да Ви подкрепи в това изживяване. Независимо дали искате човекът да чака във фоайето по време на Вашия преглед или процедура или да присъства в стаята с Вас, присъствието на подкрепящ човек може да Ви помогне да се почувствате по-сигурни и по-спокойни.

Бъдете любопитни и задавайте въпроси

По време на посещението си не забравяйте да изразите всички притеснения, да зададете Вашите въпроси или да споделите за Вашия дискомфорт. Вашият зъболекар е на разположение, за да Ви помогне. Все пак, не забравяйте, че голяма част от страховете ни се формират именно поради незнание. 

Ако искате да научите повече за конкретен инструмент или лечение, или пък усещате, че започвате да се чувствате тревожно и се нуждаете от момент, преди да продължите процедурата –  уведомете Вашия зъболекар.

Добрият зъболекар с радост ще удовлетвори Вашите нужди, като Ви обясни какво може да е усещането при използването на даден инструмент и гарантира, че се чувствате удобно през цялото време.

Започнете с по-лека процедура

Дайте си възможността да привикнете постепенно с присъствието си в зъболекарския кабинет и интервенциите, които ви се налага да извършвате. Можете да започнете с някоя по-неинвазивна процедура като избелване на зъби или почистване на зъмен камък, за да можете да „навлезете в материята“ – тези процедури са безболезнени и сравнително бързи, и определено ще помогнат да преодолеете страха от зъболекарите.

Изберете правилния зъболекар

Не на последно място, изберете подходящ зъболекар, който да има достатъчно опит и знания, за да може да предложи качествен преглед или услуга, без каквито и да е поводи за притеснения и страхове. 

При правилния зъболекар Вие ще се чувствате по-комфортно и ще бъдете уверени в грижите, които получавате. Потърсете зъболекар, който е любезен и грижовен, който се отличава със страхотни отзиви от пациенти и който предлага прости и лесни за разбиране отговори на всички Ваши въпроси. Уверете се, че атмосферата в кабинета е релаксираща и комфортна, а грижите и леченията, които се предлагат са персонализирани , високотехнологични и модерни. 

Надяваме се, че тази статия ще Ви бъде полезна и ще Ви помогне да се насладите на едно позитивно и безстрашно следващо посещения при зъболекар.