Вече можете да ни откриете и в Медицински Комплекс Младост „Разберете повече“ ↓

Позвънете ни:

0887 191 113

a
M

Причини защо венците ви кървят?

Кървенето на венците е популярен проблем сред хората, независимо от техния пол, възраст или начин на живот. Това явление може да се появи и да отшуми, но може и да се превърне в дълготраен и сериозен проблем.

В тази статия ще разгледаме какви са причините, които водят до кървене на венците. Освен това, ще споделим с Вас някои методи за справяне с проблема. 

Причини за кървене на венците

Защо кървят венците? При някои хора, проблемът се появява в резултат на заболявания, при други е в следствие на нездравословни навици, а при трети, причините могат да са съвсем различни.

Ето някои от най-често срещаните причини за кървенето на венците.

защо венците кървят

Лоша орална хигиена

Неправилната орална хигиена е сред най-популярните причини за кървене на венците. Тя води до натрупването на плака и зъбен камък по линията на венците, а те могат да причинят възпаление и инфекция. Всичко това често води до заболяване на венците и съответно – кървене. Ако не се потърси помощ навреме, заболяването на венците може да причини не само кървене, но и други, по-сериозни проблеми. 

Заболяване на венците

Заболяването на венците е още една честа причина за кървене на венците, на която се струва да се обърне внимание. 

Заболяването често започва като гингивит, ранен стадий на заболяване на венците, характеризиращо се със зачервени, подути и кървящи венци. Ако не се лекува, гингивитът може да прогресира до пародонтит, което е още по-тежка форма на заболяване на венците. В определени стадии, тя може да доведе и до наложително отстраняване и загуба на зъби. 

Ако това е проблем, от който страдате, то редовните стоматологични прегледи и почиствания могат да помогнат за предотвратяване и лечение на заболявания на венците.

Прекалено силно четкане

Твърде силното четкане или използването на четка за зъби с твърд косъм може също да раздразни и увреди венците, причинявайки кървене. Именно затова е ключово да подберете четка за зъби, която да не причинява раздразнения, а същевременно да постига правилните резултати.

Вашият зъболекар би могъл да Ви препоръча модели и марки, на които можете да се доверите.

Хормонални промени

Хормоналните промени, които, например, са типични по време на бременност или менопауза, могат да доведат до по-чувствителни и склонни към кървене венци. Жените, които са бременни или преминават през менопауза, трябва да посещават добър зъболекар за редовни прегледи и почиствания, за да поддържат добро здраве на венците. Тези периоди се отразяват сериозно на тялото и предразполагат за по-детайлно внимание що се отнася до орално здраве.

Определени лекарства

Някои медикаменти или лекарства могат да причинят повишено кървене от венците. Например, разредители на кръвта, като варфарин, хепарин и аспирин могат да предразположат към кървене на венците. 

Противовъзпалителни лекарства, като ибупрофен и напроксен, също могат да доведат до сериозни раздразнения на венците. От друга страна, химиотерапевтични лекарства често водят до отслабване на имунната система, което също се отразява на венците. В списъка с лекарства, които причиняват кървене на венците са и тези, използвани за лечение на високо кръвно налягане, като нифедипин.

Недостиг на витамини

Липсата на определени витамини, като витамин С също би могла да бъде сериозна причина, водеща до кървене на венците. 

Дефицитът на витамин С, известен също като скорбут, може да причини кървене на венците поради ролята, която витамин С играе в поддържането на здравето на съединителната тъкан, включително венците. Витамин С е важен за производството на колаген, който е протеин, който помага за укрепването на венците и ги поддържа здрави.

Когато има дефицит на витамин С в организма, венците могат да станат отслабени и податливи на кървене, възпаление и инфекция.

За да се справите с проблема е важно да посетите зъболекар или дентален хигиенист, за да определите причината за кървящите венци и да получите подходящо лечение. Ето и няколко съвета относно това, което можете да направите, за да спрете кървенето на венците или да го предотвратите.

Как да спрем кървенето на венците

Ако вече страдате от проблема с кървящи венци, то ето няколко съвета, които могат да Ви бъдат от полза. Те са пряко свързани с причините, които водят до кървене на венците, които разгледахме в предишните секции.

Подобрете устната хигиена

Поддържането на добра устна хигиена е от съществено значение за предотвратяване на заболявания на венците и кървене. Миенето на зъбите два пъти на ден с паста за зъби с флуорид, почистването с конец за зъби веднъж на ден и използването на антисептична вода за уста могат да помогнат за премахването на плаката и бактериите, както и поддържането на венците здрави.

Използвайте четка за зъби с мек косъм

Както споменахме по-рано, четките с прекалено твърд косъм могат да се окажат сериозен проблем. 

Използването на четка за зъби с мек косъм и прилагането на нежни техники за четкане може да предотврати дразненето и кървенето на венците. 

Създайте си добре балансиран режим на хранене

Балансираната диета, която е богата на витамини и минерали, особено витамин С, може да помогне за поддържането на здрави венци. Както разбрахме от гореспоменатите фактори, витамин С е важен за поддържане здравето на съединителната тъкан, включително венците.

Управлявайте стреса

Стресът може да отслаби имунната система, правейки венците по-податливи на кървене и инфекции. Участието в дейности за намаляване на стреса, като упражнения, медитация или консултиране, може да помогне за подобряване на здравето на венците.

Посещавайте редовно зъболекаря

Редовните прегледи и почистване на зъбите могат да помогнат за откриване и предотвратяване на заболяване на венците, което е често срещана причина за кървене от венците. Зъболекарят може също така да извърши дълбоко почистване, за да премахне натрупването на плака и зъбен камък и да подкрепи здравето на венците.

Можете да приемате този витамин под формата на добавки или пък да си набавяте повече храни, които го съдържат, като ягоди, домати, портокали и други.

Лекувайте основни медицински състояния навреме

Ако имате медицинско състояние, което причинява кървене от венците, като левкемия или нарушение на кръвосъсирването, овладяването на основното заболяване може да помогне за намаляване на кървенето от венците. Лечението може да включва прием на лекарства, подлагане на операция или промяна на начина на живот.

Как да предотвратим кървенето на венците

След като вече сте наясно с какви са потенциалните причини да страдате от този проблем, както и как да се справите с него, то следващата стъпка е да се запознаете с превенцията.

Най-сигурният начин да предотвратите кървенето на венците е като наблюдавате редовно състоянието на Вашите венци и зъби. Честите посещения при специалист, както и редовната грижа, са доказани методи, които ще Ви позволят да се насладите на здрави венци.