Вече можете да ни откриете и в Медицински Комплекс Младост „Разберете повече“ ↓

Позвънете ни:

0887 191 113

a
M

Козметичен бондинг: Какво да очаквате ако си направите козметичен бондинг?

Козметичният бондинг е сред най-популярните дентални процедури, които успешно предлагат решение за различни стоматологични дефекти и проблеми. Но какво всъщност представлява козметичен бондинг, какво можете да очаквате от процедурата и какви са резултатите? В тази статия ще разгърнем в детайл всичко, което трябва да знаете за козметичния бондинг. 

Какво представлява бондинг на зъб?

Бондингът на зъби или денталният бондинг е козметична дентална процедура, която предлага решение за начупен, напукан или по друг начин счупен зъб. Процедурата помага и при обезцветени зъби, разстояния между зъбите и дори при удължаване на зъбната коронка ако е по-къса от останалите.

Бондингът се прави с композитен материал, който успешно попълва мястото, където зъбът се е счупил, за да изглежда като нов.

Бондингът често се избира като решение на естетичен проблем и за възвръщането на красотата на усмивката . Въпреки това, отстраняването на денталните проблеми споменати по-горе също е жизненоважно за вашето орално здраве. Бондингът помага за лесното и безболезнено сдъвкване на храна и предотвратява по-нататъшно увреждане, което дори може да застраши здравето на околните зъби.

Предимства и недостатъци от бондинг

Козметичният бондинг върви ръка за ръка с редица плюсове. Всъщност, това е най-добрият вариант за решението на редица стоматологични проблеми. Но освен плюсовете, бондингът има и няколко недостатъка, с които е добре да се запознаете..

Назолабиални бръчки от Медикеър
Назолабиални бръчки във Варна
Назолабиални бръчки във Варна

Предимства на отстраняване на разстояние между зъбите с бондинг

 • Решава редица дентални проблеми – Зъболекарите могат да решат широк спектър от стоматологични проблеми чрез процедурата козметичен бондинг. Някои от по-популярните включват обезцветени зъби, счупени зъби, разстояние между зъбите, изкривяване, неправилно оформени зъби, кухини.
 • Достъпна процедура – Козметичният бондинг е сред най-евтините лечения на дефектни зъби. Процедурата може да е на различна цена, в зависимост от стоматологичният център, който посещавате, но истината е, че решението е достъпно за всеки.
 • Семпло решение – В сравнение с други обширни стоматологични процедури като корони и фасети, бондингът е изключително семпло решение. В много случаи процедурата може да бъде завършена с едно посещение при зъболекаря, докато короните и фасети трябва да бъдат произведени в лаборатория, преди процедурата дори да може да се осъществи. Всъщност цялата бондинг процедура може да бъде завършена само за 30 или 60 минути (на зъб).
 • Съхранява емайла на зъбите – Вероятно повечето от вас са чували, че след като зъбният емайл изчезне, той не може да бъде възстановен. Тъй като емайлът защитава чувствителните вътрешни слоеве на зъбите, е изключително важно зъбният емайл да остане невредим. Бондинг процедурата е изключително щадяща към емайла. 

Недостатъци на козметичен бондинг

Въпреки че бондингът има някои основни предимства пред други опции, има и някои недостатъци, които си струва да се вземат предвид.

 • Ниска бондинг трайност – Материалът, използван при козметичният бондинг на зъбите, е изработен от специален вид пластмаса, наречена композитна смола. Това е здрав материал, но композитът не е толкова издръжлив, колкото естествения ви зъбен емайл. Той не може да се сравнява и с издръжливостта на порцелана и другите материали, използвани при фасетите или зъбните корони.
 • Бондингът не е устойчив на петна – Друг недостатък на козметичния бондинг е, че материалът, който често се използва за процедурата, не е особено устойчив на петна. Тъй като композитната смола е по-порьозна от зъбния емайл или порцелана, тя абсорбира наситено оцветената храна по-лесно. Ако редовно пиете кафе или червено вино или обичате наситено оцветени плодове, може да забележите по-бързо обезцветяване 

Как да се подготвим за процедурата?

Както вече споменахме, козметичният бондинг е сравнително семпла процедура. Извършва се без обезболяващ агент, освен ако не се налага запълване на кухина или пробиване на зъба. 

Не се изисква значителна подготовка в процедурата козметичен бондинг. Но въпреки това е добре да бъдете запознати с процедурата. По този начин, ще можете да се чувствате комфортно през всяка фаза и да не изпитвате страх и притеснения. Ето какво да очакваме по време на бондинг процедурата.

Как се поставя бондинг?

На първо място, зъболекарят ще прегледа обстойно устната кухина. Той ще отбележи зоните, които се нуждаят от бондинг. Цветът на композитния материал е съобразен с вашите естествени зъби, така че крайният резултат да е естетически приятен. След това повърхностите на съответните зъби се обработват, за да се подготвят за бондинг агента.

Следващата стъпка е прилагането на кондиционираща течност върху зъбите. Тази течност помага на композитът да се „свърже“ или да се прикрепи към повърхността на зъба.

Композитният материал се нанася върху кондициониращата течност. След това се издълбава, обработва и изглажда до желаната форма.

След като композитът е оформен правилно, той се втвърдява с помощта на ултравиолетова светлина. След като бъде поставен, композитът се подрязва и оформя допълнително. Последната стъпка включва полиране на бондинг материала, за да съответства на блясъка на естествените зъби.

Общото време, необходимо за завършване на бондинг процедурата, е от 30 до 60 минути (на зъб).

Как да се грижим за хигиената след процедурата?

Изключително важно е да отбележим, че нищо не е толкова здраво като емайла на естествените зъби. Това включва композитният материал, използван за процедурата. Именно затова е необходимо да се полагат специални грижи за поддържането на бондинга и за хигиената след процедурата. При правилна грижа, бондингът може да издържи до 7 години. 

Ето и някои от съветите за поддържането на хигиената и състоянието на зъбите след процедурата:

 • Избягвайте да дъвчете лед
 • Избягвайте твърди бонбони
 • Не дъвчете химикалки, моливи или други твърди предмети
 • Не си гризете ноктите
 • Избягвайте да скърцате със зъби или да стискате челюстта си

Всички тези навици оказват повишен натиск и сила върху зъбите, което може да доведе до негативни последици.

Композитният материал, също така, не е устойчив на петна. Това означава, че поглъщането на храни и напитки, които са натурално тъмни или имат изкуствен оцветител, може да оцвети бондинга. Именно затова е препоръчително да се избягват:

 • Червеното вино, газирани напитки, чай, кафе .
 • Храни с изкуствени оцветители като бонбони
 • Кисели храни, които могат да разрушат не само бондинга, но и естествените зъби
 • Тютюнопушенето

Освен да избягвате изброените по-горе неща е необходимо и да полагате прецизна грижа за оралното си здраве. Това означава редовно миене с четка и конец, както и посещение при зъболекаря на всеки 6 месеца. 

Възвърнете красивата си усмивка с козметичен бондинг

Зъбите ни са невероятно здрави, но не са неразрушими. Бондингът на зъбите е метод за фиксиране на пукнатини, дефекти и дори разстояния между зъбите. Това е безболезнено, дълготрайно и достъпно решение за всеки.

Процесът работи най-добре върху здрави зъби, които са претърпели леки увреждания или травми. Нашите опитни и квалифицирани експерти могат да предложат консултация и да ви посъветват относно правилните решения за вас. Свържете се с нас още сега и научете повече за това как козметичният бондинг може да ви помогне.