Вече можете да ни откриете и в Медицински Комплекс Младост „Разберете повече“ ↓

Позвънете ни:

0887 191 113

a
M

Всичко което трябва да знаете за прозрачните алайнери

Прозрачните алайнери са модерна и вълнуваща алтернатива на традиционните брекети. Те предлагат предимствата на класическите брекети и осигуряват по-правите зъби, което ги прави често срещано решение за изкривявания и неправилна захапка. Като допълнение, то се отличават с прозрачен външен вид, който е подходящ за всеки, независимо от начина на живот. 

Прозрачните алайнери осигуряват повече свобода, а освен това Ви дават възможността да се усмихвате широко и уверено, без никой да забележи, че ги носите.

Но за да бъде успешно лечението е необходимо да сте запознати с правилния начин на носене и да се грижите за Вашите алайнери регулярно. В тази статия нашите добри зъболекари във Варна споделят с Вас полезна информация за денталните алайнери, която ще Ви помогне да спазвате перфектна хигиена по време на лечението, да ги поддържате в изряден вид и да се чувствате комфортно.

Какво трябва да знаем за прозра§ните алайнери

Kакво трябва да знаем за прозрачните алайнери?

Съвсем нормално е ако за пръв път се сблъсквате с прозрачните алайнери да имате куп въпроси. Как се почистват прозрачните алайнери? Можете ли да се храните с тях или е необходимо да ги премахнете? Колко време се носят?

Не се тревожете, в следните секции ще откриете отговори на всички Ваши въпроси.

Съвети при почистване на прозрачни алайнери

Прозрачните алайнери се почистват лесно и бързо , хипоалергични са и не се окисляват от слюнката. Почистват се зъбите, след което алайнерите със специална четка и вода.

Препоръчително е алайнерите да се почистват два пъти дневно. Най-удобният момент за това е по време на миенето на зъби, сутрин и вечер. Когато спите, в устата Ви се събират повече бактерии, които могат да се натрупат по Вашите алайнери. Добре е да премахнете тези бактерии преди да започнете деня си, за да поддържате устната кухина чиста и свежа.

Почистването на алайнерите преди лягане също е от ключово значение. Хранителните частици и бактериите могат да полепнат по зъбите Ви от ежедневните дейности. Остатъците от храна по зъбите и алайнерите, могат да образуват натрупвания и да причинят лош дъх, дискомфорт и редица дълготрайни последици.

Можете да използвате специален дезинфекциращ препарат за почистване на алайнери, за да изчеткате алайнерите с мека четка за зъби. Не забравяйте да ги изплакнете с хладка вода, преди да ги поставите обратно в устата си.

Най-добре е да имате отделна четка за почистване на алайнерите( отделна от тази за зъби). Важно е да отбележим, че пастата за зъби не се препоръчва за алайнери. Вместо това, препоръчваме следните варианти:

  • Дезинфекциращи таблетки( Corega) – вече има и специално разработени за прозрачни шини. Има ги в повечето големи аптеки. Алайнерите се накисват с разтвора за около 20 мин и после се измиват на вода.
  • Водороден пероксид и вода – Водородният пероксид се слави като мощен и безопасен убиец на микроби, което го прави основна съставка в много комплекти за първа помощ по света. За да го използвате за почистването на Вашите алайнери, смесете равни части водороден пероксид и вода. След това добавете алайнерите към разтвора, като ги оставите да се накиснат за около 30 минути. След това изплакнете и внимателно изтъркайте с четка за зъби с мек косъм, за да премахнете вкуса на водородния прекис, когато ги поставите отново.

По колко часа на ден е добре да се носят алайнерите?

Прозрачните алайнери е добре да се носят по 24/7 – цялото денонощие, за да могат да се постигнат желаните резултати. Премахвайте алайнерите единствено по време на хранене и при миене на зъбите.Освен тези конкретни случаи, от първостепенно значение е да носите алайнерите си за препоръчителните часове, по инструктаж от Вашия зъболекар.

Ако носите алайнерите за по-кратко време и не спазвате препоръчаното време на ден, това може да доведе до по-дълъг период на лечение. Зъбите могат да останат криви и да забележите, че напредъкът е спрял.

Прозрачните алайнери трябва ли да се носят по време на сън?

В този ред на мисли е добре да отговорим на един от най-популярните въпроси свързани с алайнерите – носим ли ги по време на сън?

Краткият отговор е да, задължително да спите с алайнери по време на лечението. Всъщност, това се счита  за най-добрата практика. Сънят е едно от най-добрите моменти за носене на прозрачните алайнери. Алайнери прилягат плътно към зъбите Ви, което означава, че можете да ги носите с увереност, знаейки, че ще останат на място си през нощта, без да създават рискове.

Всичко за храненето с прозрачни алайнери

Прозрачните алайнери са изработени от здрав и гъвкав материал. Те обаче не са достатъчно здрави, за да издържат на силите при дъвчене. Следователно е необходимо да ги премахвате, преди да консумирате храна или напитки (с изключение на приемането на те§ности). Хранейки се с алайнери, Вие рискувате да ги нараните или дори счупете, което ще прекъсне напредъка на лечението.

Съвети при избора на алайнери

Добрата новина е, че ако сте избрали прозрачните алайнери като метод за справяне с неправилно подредени зъби, не е нужно да се тревожите за избор. Вашият ортодонт ще се заеме с тази част от лечението, а Вие ще можете да се насладите на персонализирани алайнери, които са специално изработени за Вашите зъби. 

За целта, ортодонтът ще направи сканиране за диагностични цели. Ще се направят фотоснимки на зъбите и захапката на пациента и се изработва дигитален модел на крайния резултат. Методът за дигитално копиране на зъбите стана широко популярен през последните години и днес е един от най-предпочитаните методи. Зъбите се преместват на желаните места в цифровия отпечатък на зъбите и създават етапи между текущото и желаното разположение на зъбите.

Пациентите могат да видят симулацията на крайните резултати още преди започване на лечението. След като копието е създадено и диагнозата е направена, персонализираното лечение може да започне.

Надяваме се, че тази статия ще Ви бъде полезна и ще отговори на Вашите въпроси. Лечението може да бъде изключително комфортно и приятно, стига да сте добре запознати с грижите, които е редно да полагате докато алайнерите работят по въпроса за перфектната усмивка. Не забравяйте да изберете доказан и опитен специалист, който да осигури достатъчно висококачествени алайнери и сигурни резултати. 

Медикеър с нова локация във Варна-Младост
woman in dental clinic