Вече можете да ни откриете и в Медицински Комплекс Младост „Разберете повече“ ↓

Позвънете ни:

0887 191 113

a
M

Полезни съвети при храненето с брекети

Брекетите са популярно решение за решаване на редица проблеми с неправилно изникнали зъби, крива захапка и други. В днешно време, системите брекети са направени максимално комфортни, красиви и удобни за носене. От изключителна важност е всеки пациент, носещ брекети, да обръща достатъчно внимание на хигиената и храненето си.

Храненето с брекети е често разглеждана тема и е повод за редица въпроси. Съвсем нормално е ако обмисляте лечение с брекети за красива и здрава усмивка да се питате дали можете да се храните нормално, дали е добре да избягвате определени храни и как да почиствате брекетите след хранене.

В тази статия ще предложим отговори на всички тези въпроси. 

съвети при поставяне на брекети

Съвети при хранене с брекети

Когато става въпрос за съвети при хранене с брекети е добре да обърнем внимание на два основни елемента – видовете храни, които са подходящи и правилното почистване на брекетите след хранене. В следващите секции ще Ви запознаем с всички храни, които са препоръчителни за хора с брекети.

Подходящи храни за хора с брекети

Консумирайте меки храни

През първата седмица след поставянето на брекети е напълно нормално да усещате болка или дискомфорт, главно при хранене и стискане на зъби. За да се справите с този проблем е препоръчително да наблегнете на меките храни. 

Изборът на по-мека диета е първата стъпка към облекчаване на всяка болезненост, докато се адаптирате към новата ситуация в устата. В повечето случаи, на всяка четвърта или шеста седмица Вашият ортодонт ще коригира брекетите, за да се поддържа правилно трансформацията на Вашата усмивка. След всяко активиране на брекетите е възможно да усещате лека болезненост! Ето някои идеи за меки храни за хора с брекети, които ще сведат до минимум дискомфорта:

 • Бъркани яйца — опитайте да добавите малко авокадо, сол и черен пипер за една страхотна закуска или обяд
 • Здравословни смутита – добавете любимите си плодове, прясно мляко и подсладител по желание
 • Меки плодове — избягвайте ябълки и други твърди храни по време на лечението или се уверете, че ги приемате на малки хапки, за да се избегне отхапването, което може да доведе до щети по брекетите и последици за зъбите Ви. 
 • Млечни продукти – кисело мляко, мляко и извара са също така добре дошли. 
 • Избягвайте лепкави бонбони и дъвки

Колкото и изкушаващи да са бонбоните, важно е да избягвате лакомства, които са твърди, лепкави или дъвчащи, защото те могат да повредят брекетите Ви, като разхлабят скоба или доведат до изскачането на тел. Не всички бонбони обаче са в списък със забранени! Ето някои идеи за сладки изкушения, които можете да изберете като алтернатива – стига да измиете зъбите си с четка и конец след това, за да отстраните рисковете от натрупвания.

 • Течен шоколад
 • Сладолед

Бърза храна за хранене със скоби

Знаем, че някои от Вас вероятно имат изключително натоварен график и понякога може да се наложи хапването в движение. Има някои възможности за бързо хранене, до които можете да прибегнете ако носите брекети. Имайте предвид, че не трябва да ядете твърди храни по време на лечението. Хрупкавите и твърди храни могат да повредят, отлепят и по този начин да забавят лечението на вашите брекети и може да изискват спешно посещение при зъболекар. 

Ето някои идеи за бързи храни, които не е препоръчително да ядете с брекети:

 • Ядки 
 • Крекери 
 • Чипсове
 • Сухари 
 • Дъвки
 • Дъвчащи бонбони
 • Жилави храни 

Дъвчете внимателно

Може да отнеме няколко дни, за да се адаптирате към лечението с брекети, така че Ви препоръчваме да отделите време и да бъдете търпеливи! Изборът на по-мека диета ще Ви помогне да дъвчете комфортно, без да нанасяте щети върху брекетите и без раздразнения на венците. Когато се почувствате по-комфортно с брекетите си и свикнете с промяната на захапката след първата седмица, ще имате повече храни за избор!

Облекчаване при лека болка

Както вече споменахме, напълно нормално е пациентите да усещат лека болка в продължение на няколко дни след поставянето на новите брекети. Ако страдате от възпаление след процедурата, препоръчваме да правите гаргара с топъл разтвор на солена вода! Смесете една чаена лъжичка сол с малко топла вода и я изплакнете устата с нея. 

Почистване на брекети

След хранене, най-добре е да почистите внимателно брекетите, за да отстраните всякакви останки от храна, която може да създаде проблеми ако не бъде елиминирана навреме. Можете да изплакнете устата с метода, който споменахме по-горе. Използвайте вода за изплакване, но ако усещате, че все още има парченца храна по брекетите, прибегнете до почистване с четка за зъби.

Доверете се на професионалист и доказан партньор 

Надяваме се, че тази статия ще Ви бъде от полза при хранене с брекети. Не забравяйте, че изборът на зъболекар или ортодонт за поставянето на брекетите е от изключителна важност. Ако все още обмисляте тази важна стъпка, свържете се с нас и нека обсъдим как нашите специалисти могат да помогнат. 

woman in dental clinic