Вече можете да ни откриете и в Медицински Комплекс Младост „Разберете повече“ ↓

Позвънете ни:

0887 191 113

a
M

Какво да изберем: Брекети или прозрачни алайнери?

Когато става въпрос за изправяне на зъби, повечето пациенти се сблъскват с един често срещан казус, а именно изборът между брекети и прозрачни алайнери. Много пациенти се свързват с нас с надеждата да научат повече за тези две алтернативи и да направят правилния избор. Изборът на решение за изкривена захапка е лично решение, но за да можете да направите правилния избор е необходимо да бъдете добре запознати с брекетите и прозрачните алайнери в детайл. 

В тази статия ще споделим с вас подробна информация относно разликите между брекети и прозрачни алайнери. Съдържанието, което ще откриете в следващите секции ще ви помогне да вземете подходящо решение отново брекети или алайнери. 

Преди да започнем е важно да споменем, че алайнерите могат да излекуват повечето, но не и всички, ортодонтски проблеми. Ето защо е важно да разговаряте с вашия ортодонт с първоначалната консултация за това коя опция може да ви помогне да получите най-добрия резултат.

Какво представляват брекетите?

Брекетите представляват специални устройства, прикрепени към вашите зъби. Те биват различни видове: метални, родиеви, керамични, сапфирени, самолигиращи и т.н. Използват се дъги, лигатури и други приспособления, които да помогнат на зъбите плавно да се преместят в правилната позиция и да се отстранят проблеми като неправилна захапка или изкривени зъби.

Брекетите и дъгите оказват натиск върху зъбите ви и по този начин осигуряват необходимото преместване.

Какво да изберем алайнери или брекети

Какво представляват прозрачните алайнери?

От друга страна, алайнерите представляват прозрачни шини, изработени от лека пластмаса и са персонално направени за всеки пациент, за да паснат на вашите зъби. Всеки алайнер придвижва зъбите стъпка по стъпка към желаната позиция. Се поставят атачмънти(издатини от специален композитен материал с цвета на зъба). Те спомагат за задържане на алайнера към зъбите и подпомагат придвижването на отделни зъби към желаната позиция.

Основни разлики между брекети и алайнери 

Съществуват много разлики между брекетите и алайнерите. 

Брекетите изискват от пациента да носи метална дъга с гумени или метални лигатури върху зъбите си, което е възможно да създаде лек дискомфорт, а лечението продължава дълго време. От друга страна, алайнерите могат да се свалят и махат лесно, което налага по-сериозно отношение от пациента.Те са почти невидими и често се предпочитат пред брекетите.

Но за да направите правилното решение, нека разгледаме плюсовете и минусите на всяка опция.

Предимства на брекетите

 • Решение за всеки проблем – докато алайнерите могат да излекуват повечето случаи, брекетите могат да се използват за лечение на всички случаи зъбни деформации и неправилна захапка. Това означава, че брекетите винаги са надеждна опция.
 • Избор – брекетите могат да бъдат различни видове: метални, родиеви, керамични, сапфирени, самолигиращи и тн. Това позволява на пациентите и специалистите да разполагат с богато разнообразие за правилен избор.
 • Сигурност – Тъй като брекетите са фиксирани към вашите зъби, не можете да забравите да ги носите или да ги загубите. Това може да бъде полезно за някои пациенти, ако не са вътрешно мотивирани да се съобразяват с носенето на алайнери според инструкциите.

Недостатъци на брекетите

 • Хигиена – Много по-трудно е да почистите зъбите си с брекети, отколкото с алайнери. Ако почистването не се извършва адекватно, може да настъпи увреждане на зъбите и венците. Това може да доведе до решението да премахнете брекетите си по-рано, преди да е постигнат оптимален краен резултат.
 • Хранене – С брекети, прикрепени към зъбите ви, вашата диета ще трябва да бъде променена. Твърдите храни могат да причинят счупвания и разлепване на брекети, които могат да забавят или спрат напредъка на лечението. Освен това, тъй като ще сте по-податливи на кариес с поставени брекети, трябва да се избягват сладки и лепкави храни. 
 • Дискомфорт – Брекетите са по-склонни да причинят дискомфорт, тъй като могат да причинят търкания по бузите и устните. Някои пациенти страдат от това повече от други, а често дискомфортът е съображение за хора, занимаващи се с някои спортове и други дейности.
 • Визия – Брекетите са по-забележими от алайнерите. Това е важно за някои пациенти в зависимост от тяхната професия, хобита и личност.

Предимства на алайнерите

 • Визия – Алайнерите далеч по-незабележими от брекетите, тъй като са прозрачни и направени по поръчка, за да паснат на вашите зъби. 
 • Хранене – Тъй като премахвате алайнерите си, за да ядете, вашата диета не се влияе. Ще продължавате да можете да ядете храните, които харесвате, без да се притеснявате за рискове и дискомфорт. 
 • Хигиена – Тъй като вашите алайнери могат да се свалят, можете да почиствате зъбите с четка и конец, както обикновено. Това е важно, тъй като почистването на зъбите с поставени брекети е предизвикателство за много пациенти.
 • Посещения при ортодонт – Тъй като движението на зъбите е предварително планирано от вашия ортодонт, действителните посещения в кабинета обикновено са много по-лесни и в някои случаи могат да бъдат по-рядко. Това може да бъде голямо предимство за всички с натоварено ежедневие.
 • Комфорт – Много пациенти споделят мнението, че алайнерите са по-удобни от брекетите.След началният период на привикване, по-нататък те изобщо не се усещат. Няма метални винтове, телчета, кукички както брекетите

Недостатъци на алайнерите

 • Стриктност – Алайнерите трябва да се носят 24/7 часа на ден, за да бъдат ефективни. Това означава, че те се отстраняват само за ядене и почистване. Стриктността на спазване на инструктажите от специалистите определя крайните резултати от лечението.
 • Алайнерите трябва да бъдат премахнати за ядене и почистване. Някои пациенти биха могли да изпитат дискомфорт от тази дейност на публични места.
 • Ефективност – Алайнерите могат да се справят с повечето случаи на зъбни изкривявания и неправилни захапки, но не всички (зависи от системата алайнери – Invisalign лекува всякакви случаи). В по-комплексни ситуации, вашият ортодонт може да препоръча брекети, а не алайнери. Ако все пак настоявате за алайнери, крайният резултат може да не е толкова прецизен.
 • Цена – В някои случаи цената на алайнерите може да бъде по-висока от цената на брекетите. В много случаи обаче те са подобни или еднакви.

И брекетите и алайнерите предоставят редица възможности, но същевременно вървят ръка за ръка и с някои недостатъци, които е добре да имате предвид. Надяваме се, че тази информация ще ви бъде от полза при вземането на правилно решение. Не забравяйте да се посъветвате с доказан и опитен професионалист, който ще може адекватно да ви насочи в правилната посока. 

Медикеър с нова локация във Варна-Младост