Вече можете да ни откриете и в Медицински Комплекс Младост „Разберете повече“ ↓

Позвънете ни:

0887 191 113

a
M

Брекети: Колко време се носят и какво представляват брекетите?

Брекетите са популярно лечение, използвано в ортодонтията за изправяне на зъбите и подобряване на подравняването на челюстите. Лечението се използва от десетилетия, за да помогне на пациентите да постигнат по-красива усмивка и да се насладят на правилна захапка. Процесът включва закрепване на шини към зъбите и прилагане на натиск върху тях за определен период от време, за да се постигне тяхното преместване в правилната позиция.

Но колко време трябва да се носят брекетите? В тази статия ще отговорим на този въпрос и ще споделим с Вас интересни фактори, които влияят на това решение.

Какво представляват брекетите

Колко време се носят брекетите

Един от най-често срещаните въпроси е именно за колко време се изправят зъбите с брекети.

Продължителността на времето, необходимо на брекетите да постигнат резултати, варира в зависимост от няколко фактора. Тези фактори могат да включват сложността на проблема, вида на използваните брекети и възрастта на пациента. 

Обикновено са необходими между 1 и 3 години, за да се постигнат желания резултат с помощта на брекети. Пациентите трябва да следват инструкциите на своя ортодонт, за да получат възможно най-добро решение

Ето и по-детайлен поглед над факторите, които оказват влияние на необходимото време за изправяне на зъбите с брекети.

Колко сериозен е проблемът с изкривяването на зъбите

Един от най-важните фактори, които могат да повлияят на ефективността на брекетите, е колко изкривени са зъбите на пациента. Колкото по-сериозно е несъответствието, толкова повече време ще отнеме коригирането. 

Ако зъбите са силно изкривени или разположени прекалено близо един до друг, то е вероятно да отнеме повече време, докато брекетите покажат ефективност. Но дори и в тежки случаи, брекетите могат да помогнат на пациентите да постигнат по-добра усмивка и по-функционална захапка.

Вашата захапка

Подравняването на захапката също може да окаже сериозно влияние на продължителността на лечението с брекетите. Ако захапката Ви не е подравнена, може да се наложи по-дълго носене на брекетите, докато проблемът бъде отстранен. 

Неправилната захапка може да причини допълнителен натиск върху зъбите, което би могло да забави процеса на лечение. В някои случаи може да са необходими допълнителни процедури за коригиране на захапката преди или по време на лечението с брекети.

Типът брекети

Видът на използваните брекети също може да повлияе на продължителността на времето, необходимо за тяхното действие. Традиционните метални брекети обикновено са по-ефективни от прозрачните алайнери, но също така им отнема повече време, за да постигнат желания резултат. 

Прозрачните алайнери са по-дискретна опция, но може да отнеме повече време за коригиране на по-сериозни случаи. 

В повечето случаи, един от по-големите казуси е именно изборът на правилен тип брекети. Това решение зависи от редица фактори, а за да направите най-добрия избор е добре да се консултирате със специалист. След детайлен анализ на състоянието на Вашите зъби и желаните резултати, професионалистът ще може да направи информирано предложение и да Ви насочи към подходящ избор. 

Диета

Това, което консумирате, също може да повлияе на ефективността на брекетите. Лепкави или твърди храни могат да доведат до отлепяне на брекетите, което ще забави процеса. Важно е да избягвате тези видове храни, докато сте подложени на лечение. 

За пациентите също така е препоръчително да избягват сладки напитки и храни, които могат да причинят кариес и други здравословни проблеми на устната кухина. Здравословната диета, богата на плодове, зеленчуци, постни протеини и пълнозърнести храни, може да подпомогне не само на лечението на брекетите, но и цялостното орално здраве.

Начин на живот

Пушенето и консумирането на алкохол са ключови елементи от начина на живот при някои хора, на които е добре да се обърне внимание. И двете могат да причинят оцветяване или увреждане на брекетите и на зъбите, което може да би могло да забави лечението. 

Пушенето също така може да увеличи риска от рак на устната кухина и да причини редица допълнителни здравословни проблеми. Препоръчително е и  практикуването на добри навици за орална хигиена, включително миене на зъбите два пъти на ден, ежедневно почистване с конец и използване на вода за уста според указанията.

Други фактори

Истината е, че горе изброените фактори не са единствените, за които трябва да помислите. 

Други фактори, които могат да повлияят на ефективността на брекетите, включват лоша устна хигиена, пропуснати прегледи и неспазване на инструкциите на ортодонта. Пациентите трябва редовно да почистват зъбите с четка и да конец, да избягват вредни храни и да посещават всички насрочени срещи със специалист, за да осигурят най-добрия възможен резултат. Добре е, също така, да задавате на Вашия ортодонт всички въпроси, които биха изникнали преди или по време на лечението, както и да следвате внимателно дадените инструкции.

Кога да махнем брекетите

Една от най-важните отговорности на ортодонта е да бъде наясно с това кога е редно да се свалят брекетите. Специалистът следи напредъка на пациента и определя кога е време за премахване на брекетите. След постигане на желания резултат, ортодонтът премахва брекетите, като след това, обикновено пациентът носи ретайнер, за да поддържа новата позиция на зъбите. Вероятно е да се наложи ретайнерът да се носи няколко месеца, а понякога дори години след приключване на лечението с брекети.

Когато се подлагате на ортодонтско лечение с брекети, от съществено значение е зъболекарят да наблюдава редовно напредъка на лечението. Ортодонтът ще използва различни инструменти и техники, за да определи дали е време да брекетите да бъдат премахнати. От Вас се изисква единствено да името достатъчно доверие на специалиста и да се уверите, че спазвате инструкциите. 

Един от основните фактори, които ортодонтът ще вземе предвид, когато решава дали да премахне брекетите, е подреждането на зъбите. Той ще прецени дали зъбите са прави и правилно подредени. Това обикновено се прави чрез рентгенови снимки и отпечатъци от зъбите.

Друг фактор, който ортодонтът ще разгледа, е захапката на пациента. Захапката се отнася до това как горните и долните зъби се събират, когато устата е затворена. Професионалистът ще прецени дали захапката е добре подравнена и функционира правилно. Ако захапката не е правилна, може да се наложат корекции или използването на допълнителни уреди, за да се постигне корекция, преди премахването на брекетите.

Ортодонтът също ще оцени напредъка на лечението. Той ще инспектира какво е разместването на зъбите и дали лечението е на път да постигне желания резултат. Тази оценка обикновено се извършва по време на редовни срещи, които могат да варират от всеки четири до осем седмици, в зависимост от индивидуалния план за лечение на пациента.

Друг фактор, който ортодонтът ще вземе предвид, когато решава дали да премахне брекетите, е възрастта на пациента. Детските зъболекари знаят, че децата и тийнейджърите обикновено трябва да носят брекети за по-дълъг период от време, отколкото възрастните, тъй като техните челюсти и зъби все още се развиват. Въпреки това, в някои случаи възрастни пациенти може да се наложи да носят брекети за по-дълъг период от време поради сложността на тяхното лечение.

Заключение

Брекетите са чудесно решение за корекция на зъбни изкривявания и деформации. Въпреки това, продължителността на лечението понякога се оказва по-дълго от предполаганото. Надяваме се, че тази статия ще Ви бъде от полза и ще Ви помогне да си отговорите на един от най-често срещаните въпроси по темата. Не забравяйте да се доверите на опитен и доказан специалист в ортодонтията, за да можете да се насладите на безупречни резултати от лечението с брекети.