Вече можете да ни откриете и в Медицински Комплекс Младост „Разберете повече“ ↓

Позвънете ни:

a
M

Как да се грижим за зъбните импланти?

Липсващите зъби са често срещан проблем сред хората. Те могат да бъдат следствие от определено здравословно заболяване, инцидент или пък неправилна орална хигиена. Без значение какво е довело до изваждането на зъб, липсващите зъби бързо се превръщат в проблем. Някои от по-честите последици са ниско самочувствие, затруднено хранене и други. 

Добрата новина е, че в днешния модерен и иновативен свят, вече има бързо и лесно решение – дентални импланти. Повечето дентални кабинети предлагат поставяне на зъбен имплант, но преди да преминете през процедурата е добре да сте максимално информирани. Дори и да сте избрали опитен и професионален дентален специалист, истината е, че без добра грижа и поддръжка от ваша страна, зъбният имплант бързо ще загуби здравината и функционалността си.

 

В тази статия ще ви запознаем по-детайлно с това как да се грижите за зъбните импланти.

Поставяне на дентални импланти във Варна
Поставяне на Зъбни Импланти от Медикеър
Зъбни Импланти Във Варна

Какво представляват зъбните импланти?

Преди да можем да преминем към правилната грижа за зъбните импланти е добре да започнем с основите. Какво всъщност представляват зъбните импланти? Накратко, те са заместител на липсващи естествени зъби. Те представляват титаниеви винтове, които играят ролята на надеждна основа. При поставянето им, те се имплантират в костта и се превръщат в заместител на корена на вече загубен зъб. Зъбните импланти са решение, което позволява на пациентите да си възвърнат увереността, да се хранят спокойно, да с усмихват гордо и да общуват без притеснения. 

Много хора не са запознати с факта, че когато се грижим за зъбните импланти, ние всъщност полагаме грижи за надимплантните коронки, още наречени мостове. Те се намират над самия имплант и наподобяват натуралните ни зъбни коронки. 

Какви видове зъбни импланти съществуват?

Съществуват много различни видове зъбни импланти. Те могат да се разделят спрямо материала, от който са създадени или пък вида на имплантиране. Най-популярните и често срещани зъбни импланти са тези направени от свръхчист титаний, титаниеви сплави и циркониеви импланти. Титаниевите зъбни импланти са изключително ефективни, тъй като не дразнят организма, което намалява шансовете да бъдат изхвърлени от организма. При имплантите от титаниеви сплави, титаният е използван в комбинация с други метали, например алуминий и ванадий. Това са по-достъпните алтернативи на свръхчистите титаниеви импланти. От друга страна, циркониевите импланти са известни с тяхната стабилност и чудесно прикрепване към меките тъкани. 

Кога се слагат зъбни импланти

Както вече споменахме, зъбните импланти се поставят тогава, когато има липсващ зъб в устата. Те могат да са решение за един зъб или за няколко зъба, в зависимост от състоянието на устната кухина. 

Колко време издържат зъбните импланти

Дълготрайността на зъбните импланти зависи от редица фактори. Сред най-важните са начинът на поставяне и грижата. При правилна поддръжка и постоянна грижа, зъбните импланти могат да запазят своята здравина и стабилност за различни периоди. Например, титанов винт, който е добре поддържан, може да издържи и цял живот. Короната, от друга страна, е с издръжливост между 10 и 15 години. Колкото по-добре се грижите за зъбните импланти, толкова по-дълго време ще можете да се радвате на тяхното съвършено състояние. 

Kак да се грижим за зъбните импланти

Още от деца, родителите ни ни учат, че устната хигиена е едно от най-важните неща. Добрата грижа за естествените зъби гарантира здрава устна кухина, здрави и бели зъби, свеж дъх и много други предимства. По същия начин, грижата за зъбните импланти е ключова. Тя наподобява до голяма степен традиционната грижа за естествените зъби. Въпреки това, има специфики, за които е добре да сте информирани. 

 

В устната кухина често се натрупват неблагоприятни бактерии. За разлика от естествените зъби, меките тъкани около имплантите са изключително уязвими към привличане на бактерии и възпаления. Това се случва като резултат от натрупана бактериална плака. Именно затова е важен изборът на четка за зъби. Желателно е четката да бъде с мек косъм. Това ще предпази от наранявания и възпаления на венците. Добре е също да се използват пасти за зъби, които не са абразивни и агресивни. Това обикновено са пастите, съдържащи сода. Това излага на риск имплантите от надраскване и нараняване на повърхността. 

 

По време на миене на зъби е добре да се придържате към конкретни измиващи движения – от венеца към зъба. Желателно е да поддържате постоянен наклон от 45 градуса към венеца. Внимателно преминавайте през всяка една повърхност, независимо дали тя е на естествен зъб или на имплант. Колкото по-малка е главата на четката, толкова по-удобен ще ви бъде този процес. 

 

Ако искате да се насладите на още по-впечатляващи резултати, можете да добавите орален душ към грижата за зъбните импланти. Зъбният душ е чудесно решение за премахването на големи остатъци от храна и замърсявания от пространствата между зъбите. Можете да прибегнете и към употребата на електрическа четка за зъби, която също е чудесен начин да се почистят зъбите и пространствата между тях. Електрическите четки за зъби често се препоръчват специално за хора със зъбни импланти, поради високото ниво на грижа, което осигуряват. 

Защо грижата за зъбните импланти е важна?

Добрата грижа за зъбните импланти влияе най-вече на дълготрайността им. Зъбните импланти са начин да възстановите липсващ зъб, но при неправилна грижа, могат да се превърнат в истински проблем. Натрупването на плака и бактерии около имплантите може да доведе до сериозни рискове като развитието на периимплантен мукозит. 

Това е възпаление на меките тъкани, намиращи се около импланта. При това заболяване не става въпрос за загуба на кост и процесът е обратим. Но ако не се вземат мерки навреме и не се премахне натрупаната мръсотия, състоянието може да се влоши и да доведе до периимплантит. Периимплантитът е сериозно възпаление, което може да доведе до загубата на кост. 

Възвърнете самочувствието си с дентални импланти

Сега, след като знаете повече за зъбните импланти и необходимата грижа за тях, сте по-добре подготвени за този процес в живота ви. Ако страдате от липсващ зъб или зъби, потърсете помощ от опитен и доказан специалист, който може да предложи качествено решение, на което да разчитате години напред. Не забравяйте, че колкото и добър да е професионалистът, трайността и издръжливостта на зъбните импланти зависи до голяма степен от вас. Полагайки редовни грижи за денталните импланти ще ви позволи да се насладите на техните свойства по-дълго време. В дългосрочен план, ще си спестите допълнителни инвестиции и потенциални здравословни проблеми. 

Колко дълго издържат зъбните коронки

Зъбните коронки могат да имат различна трайност, в зависимост от това колко добре се грижите за тях. Средно, зъбните корони могат да издържат от 5 до 15 години. Продължителността на живота ще зависи от степента на износване, на което е изложена короната и от навиците ви, свързани с устната хигиена. Препоръчително е да се избягват навици като стискане на зъби, дъвчене на лед и ядене на твърди или лепкави храни. Следването на тези препоръки ще ви помогне да гарантирате, че вашата корона ще бъде функционална дълго време.

Как да почистим зъбите около зъбна коронка

Важно е да почиствате правилно зъбите си, особено около зъбните корони. Зъбните коронки могат да натрупват плака и зъбен камък точно като естествените ви зъби, така че е важно редовно да миете и почиствате с конец. Ето няколко съвета как да почистите зъбите си около зъбните корони:

  • Четкайте два пъти на ден с четка за зъби със средна твърдост на влакната. Не забравяйте да измиете всички зони около зъбите, включително тези около линията на венците.
  • Почиствайте с конец поне веднъж на ден. Внимателно поставете конеца между зъбите си, като използвате движението ‘напред-назад’. Внимавайте да не нараните венците с конеца. 
  • Използвайте интердентална четка или зъбен душ ако имате затруднения с използване на конеца около зъбните си корони.

Преди да вземете решение относно поставянето на зъбни коронки, уверете се, че сте избрали доказан и опитен професионалист, който може да ви насочи в правилната посока. 

Поставяне на дентални импланти от Медикеър

Разгледай още:

сеп. 26, 2022

Как да се грижим за зъбите и устата си докато сме бременни?

Как да се грижим за зъбите и устата си докато сме бременни?Бременността е един от най-вълнуващите периоди в живота на една жена. Но той също така е обвързан с редица промени, които биха могли да засегнат оралната хигиена. Освен, че е необходимо да сте добре...

авг. 19, 2022

Причини и решения за лошия дъх

Причини и решения за лошия дъхЛошият дъх, медицински познат като халитоза, е често срещан проблем при хората, независимо от техния пол или възраст. Той може да е резултат от вредни навици при поддръжката на оралната хигиена, а може и да е признак за други...

Назолабиални бръчки във Варна

юли 26, 2022

Кога можем да поставим ботокс и колко време трае?

Кога можем да поставим ботокс и колко време трае?Ботоксът е сред най-популярните лечения в пластичната хирургия и това никак не е случайно. Той е надеждно решение за фините линии, бръчките по челото, пачи крак, линиите между веждите и други несъвършенства. Освен...

юли 12, 2022

Козметичен бондинг: Какво да очаквате ако си направите козметичен бондинг?

Козметичен бондинг: Какво да очаквате ако си направите козметичен бондинг?Козметичният бондинг е сред най-популярните дентални процедури, които успешно предлагат решение за различни стоматологични дефекти и проблеми. Но какво всъщност представлява козметичен...

Назолабиални бръчки от Медикеър

юни 16, 2022

Как да намалим назолабиалните бръчки безоперативно?

Как да намалим назолабиалните бръчки безоперативно?Грижата за кожата е ключов фактор, който може да помогне за запазването на еластичността и младия вид за по-дълго време. Но въпреки това, истината е, че с напредването на възрастта е съвсем естествено по кожата да...

Какво е зъбна коронка

май 16, 2022

Зъбните Коронки – Начинът да Върнете Здравето и Красотата на Вашата Усмивката

Зъбните Коронки - Начинът да Върнете Здравето и Красотата на Вашата УсмивкатаЗъбните коронки са сред най-популярните решения в сферата на денталната медицина. Те решават редица проблеми, възвръщат самочувствието на пациента и имат дълготраен ефект. В тази статия ще...

Цикрониева Коронка От Медикеър

апр. 27, 2022

Защо да изберем избелване при зъболекар?

Защо да изберем избелване при зъболекар?Избелването на зъбите е сред най-популярните и предпочитани процедури за поддържане на орална хигиена и красива усмивка. Тази бърза и лесна процедура може да предостави редица предимства, да ви накара да си възвърнете...

Зъболекар във Варна

апр. 5, 2022

Защо е важно да почистваме зъбния камък на всеки 6 месеца?

Защо е важно да почистваме зъбния камък на всеки 6 месеца?Добрата устна хигиена и редовното почистване на зъбите в домашни условия със сигурност могат да помогнат в поддръжката на здрава, красива и бяла усмивка. Но тези дейности се оказват недостатъчни в...

Зъболекарски Услуги

мар. 1, 2022

Medicare с нова локация

Медико-дентален център Medicare Варна с нова локацияMedicare с нова локация във Варна Най-важният приоритет за експертите от Medicare е да предлагат качествени услуги, които са достъпни и удобни за всеки. С голямо вълнение споделяме, че отваряме нов кабинет, за да...

Избелване От Медикеър

дек. 21, 2021

Избелване за теб и любимия човек с Pure

Избелване за теб и любимия човек с Pure: Две процедури на цената на еднаВъзползвайте се от една от най-успешните системи за избелване на зъби, като получите услугата за Вас и Ваш съпруг или съпруга, приятел, колега, роднина или близък. Усмивката е като корицата на...