Вече можете да ни откриете и в Медицински Комплекс Младост „Разберете повече“ ↓

Позвънете ни:

0887 191 113

a
M

Как да се грижим за зъбните импланти?

Липсващите зъби са често срещан проблем сред хората. Те могат да бъдат следствие от определено здравословно заболяване, инцидент или пък неправилна орална хигиена. Без значение какво е довело до изваждането на зъб, липсващите зъби бързо се превръщат в проблем. Някои от по-честите последици са ниско самочувствие, затруднено хранене и други. 

Добрата новина е, че в днешния модерен и иновативен свят, вече има бързо и лесно решение – дентални импланти. Повечето дентални кабинети предлагат поставяне на зъбен имплант, но преди да преминете през процедурата е добре да сте максимално информирани. Дори и да сте избрали опитен и професионален дентален специалист, истината е, че без добра грижа и поддръжка от ваша страна, зъбният имплант бързо ще загуби здравината и функционалността си.

 

В тази статия ще ви запознаем по-детайлно с това как да се грижите за зъбните импланти.

Поставяне на дентални импланти във Варна
Поставяне на Зъбни Импланти от Медикеър
Зъбни Импланти Във Варна

Какво представляват зъбните импланти?

Преди да можем да преминем към правилната грижа за зъбните импланти е добре да започнем с основите. Какво всъщност представляват зъбните импланти? Накратко, те са заместител на липсващи естествени зъби. Те представляват титаниеви винтове, които играят ролята на надеждна основа. При поставянето им, те се имплантират в костта и се превръщат в заместител на корена на вече загубен зъб. Зъбните импланти са решение, което позволява на пациентите да си възвърнат увереността, да се хранят спокойно, да с усмихват гордо и да общуват без притеснения. 

Много хора не са запознати с факта, че когато се грижим за зъбните импланти, ние всъщност полагаме грижи за надимплантните коронки, още наречени мостове. Те се намират над самия имплант и наподобяват натуралните ни зъбни коронки. 

Какви видове зъбни импланти съществуват?

Съществуват много различни видове зъбни импланти. Те могат да се разделят спрямо материала, от който са създадени или пък вида на имплантиране. Най-популярните и често срещани зъбни импланти са тези направени от свръхчист титаний, титаниеви сплави и циркониеви импланти. Титаниевите зъбни импланти са изключително ефективни, тъй като не дразнят организма, което намалява шансовете да бъдат изхвърлени от организма. При имплантите от титаниеви сплави, титаният е използван в комбинация с други метали, например алуминий и ванадий. Това са по-достъпните алтернативи на свръхчистите титаниеви импланти. От друга страна, циркониевите импланти са известни с тяхната стабилност и чудесно прикрепване към меките тъкани. 

Кога се слагат зъбни импланти

Както вече споменахме, зъбните импланти се поставят тогава, когато има липсващ зъб в устата. Те могат да са решение за един зъб или за няколко зъба, в зависимост от състоянието на устната кухина. 

Колко време издържат зъбните импланти

Дълготрайността на зъбните импланти зависи от редица фактори. Сред най-важните са начинът на поставяне и грижата. При правилна поддръжка и постоянна грижа, зъбните импланти могат да запазят своята здравина и стабилност за различни периоди. Например, титанов винт, който е добре поддържан, може да издържи и цял живот. Короната, от друга страна, е с издръжливост между 10 и 15 години. Колкото по-добре се грижите за зъбните импланти, толкова по-дълго време ще можете да се радвате на тяхното съвършено състояние. 

Kак да се грижим за зъбните импланти

Още от деца, родителите ни ни учат, че устната хигиена е едно от най-важните неща. Добрата грижа за естествените зъби гарантира здрава устна кухина, здрави и бели зъби, свеж дъх и много други предимства. По същия начин, грижата за зъбните импланти е ключова. Тя наподобява до голяма степен традиционната грижа за естествените зъби. Въпреки това, има специфики, за които е добре да сте информирани. 

 

В устната кухина често се натрупват неблагоприятни бактерии. За разлика от естествените зъби, меките тъкани около имплантите са изключително уязвими към привличане на бактерии и възпаления. Това се случва като резултат от натрупана бактериална плака. Именно затова е важен изборът на четка за зъби. Желателно е четката да бъде с мек косъм. Това ще предпази от наранявания и възпаления на венците. Добре е също да се използват пасти за зъби, които не са абразивни и агресивни. Това обикновено са пастите, съдържащи сода. Това излага на риск имплантите от надраскване и нараняване на повърхността. 

 

По време на миене на зъби е добре да се придържате към конкретни измиващи движения – от венеца към зъба. Желателно е да поддържате постоянен наклон от 45 градуса към венеца. Внимателно преминавайте през всяка една повърхност, независимо дали тя е на естествен зъб или на имплант. Колкото по-малка е главата на четката, толкова по-удобен ще ви бъде този процес. 

 

Ако искате да се насладите на още по-впечатляващи резултати, можете да добавите орален душ към грижата за зъбните импланти. Зъбният душ е чудесно решение за премахването на големи остатъци от храна и замърсявания от пространствата между зъбите. Можете да прибегнете и към употребата на електрическа четка за зъби, която също е чудесен начин да се почистят зъбите и пространствата между тях. Електрическите четки за зъби често се препоръчват специално за хора със зъбни импланти, поради високото ниво на грижа, което осигуряват. 

Защо грижата за зъбните импланти е важна?

Добрата грижа за зъбните импланти влияе най-вече на дълготрайността им. Зъбните импланти са начин да възстановите липсващ зъб, но при неправилна грижа, могат да се превърнат в истински проблем. Натрупването на плака и бактерии около имплантите може да доведе до сериозни рискове като развитието на периимплантен мукозит. 

Това е възпаление на меките тъкани, намиращи се около импланта. При това заболяване не става въпрос за загуба на кост и процесът е обратим. Но ако не се вземат мерки навреме и не се премахне натрупаната мръсотия, състоянието може да се влоши и да доведе до периимплантит. Периимплантитът е сериозно възпаление, което може да доведе до загубата на кост. 

Възвърнете самочувствието си с дентални импланти

Сега, след като знаете повече за зъбните импланти и необходимата грижа за тях, сте по-добре подготвени за този процес в живота ви. Ако страдате от липсващ зъб или зъби, потърсете помощ от опитен и доказан специалист, който може да предложи качествено решение, на което да разчитате години напред. Не забравяйте, че колкото и добър да е професионалистът, трайността и издръжливостта на зъбните импланти зависи до голяма степен от вас. Полагайки редовни грижи за денталните импланти ще ви позволи да се насладите на техните свойства по-дълго време. В дългосрочен план, ще си спестите допълнителни инвестиции и потенциални здравословни проблеми. 

Колко дълго издържат зъбните коронки

Зъбните коронки могат да имат различна трайност, в зависимост от това колко добре се грижите за тях. Средно, зъбните корони могат да издържат от 5 до 15 години. Продължителността на живота ще зависи от степента на износване, на което е изложена короната и от навиците ви, свързани с устната хигиена. Препоръчително е да се избягват навици като стискане на зъби, дъвчене на лед и ядене на твърди или лепкави храни. Следването на тези препоръки ще ви помогне да гарантирате, че вашата корона ще бъде функционална дълго време.

Как да почистим зъбите около зъбна коронка

Важно е да почиствате правилно зъбите си, особено около зъбните корони. Зъбните коронки могат да натрупват плака и зъбен камък точно като естествените ви зъби, така че е важно редовно да миете и почиствате с конец. Ето няколко съвета как да почистите зъбите си около зъбните корони:

  • Четкайте два пъти на ден с четка за зъби със средна твърдост на влакната. Не забравяйте да измиете всички зони около зъбите, включително тези около линията на венците.
  • Почиствайте с конец поне веднъж на ден. Внимателно поставете конеца между зъбите си, като използвате движението ‘напред-назад’. Внимавайте да не нараните венците с конеца. 
  • Използвайте интердентална четка или зъбен душ ако имате затруднения с използване на конеца около зъбните си корони.

Преди да вземете решение относно поставянето на зъбни коронки, уверете се, че сте избрали доказан и опитен професионалист, който може да ви насочи в правилната посока. 

Поставяне на дентални импланти от Медикеър

Разгледай още:

Коронки или фасети да изберем

май 9, 2024

Коронки или Фасети Да Изберем?

Коронки или Фасети Да Изберем?Изборът между коронки и фасети е решение с дългосрочни последици за здравето и външния вид на Вашата усмивка. Като две от най-разпространените и използвани стоматологични процедури за подобряване на естетиката и функционалността на...

Какво е фасети? Какво представляват фасетите?

мар. 20, 2024

Какво Са Фасетите И Какви Видове Има?

Какво Са Фасетите И Какви Видове Има?„Красотата е сила. Усмивката е нейният меч.“ – Джон Рей Усмивката е несъмнено един от най-важните аспекти на външния ни вид и първото впечатление, което оставяме у околните. А здравите и красиви зъби са ключови за постигането на...

Почистване на зъбен камък в домашни условия

мар. 19, 2024

3 Неефективни Начина За Почистване На Зъбен Камък У Дома

3 Неефективни Начина За Почистване На Зъбен Камък У ДомаЕдно от честите неща, които срещаме в практиката си като зъболекари във Варна, е склонността на пациентите да се опитват да решават проблемите със зъбите в домашни условия. Пример за това е почистването на...

Циркониеви или керамични фасети да изберем?

мар. 19, 2024

Циркониеви или керамични фасети да изберем?

Циркониеви или керамични фасети да изберем?Желанието за перфектна усмивка често подтиква хората да потърсят естетични решения, а фасетите са едно от най-ефективните и популярни средства за целта. Те ефективно подобряват външния вид на зъбите и постигат хармонична,...

Циркониеви коронки: плюсове и минуси

мар. 19, 2024

Циркониеви коронки: плюсове и минуси

Циркониеви коронки: плюсове и минусиЦиркониевите коронки се нареждат сред иновативните постижения в областта на стоматологията, предоставяйки на пациентите изключително естетични и функционални решения за възстановяване на изхабените или повредени зъбни структури....

Поддръжка на циркониеви коронки

мар. 19, 2024

9 Съвета За Поддръжка На Циркониеви Коронки

9 Съвета За Поддръжка На Циркониеви КоронкиЦиркониевите коронки са едно от най-предпочитаните решения за възстановяване на усмивката. Заради това, в миналото сме разглеждали в подробности всякакви въпроси свързани с тяхната същност, начин на поставяне, както и...

Как се поставят циркониеви корони: всичко, което трябва да знаете

фев. 26, 2024

Как се Поставят Циркониеви Коронки: Всичко, Което Трябва да Знаете

Как се Поставят Циркониеви Коронки: Всичко, Което Трябва да ЗнаетеЦиркониевите коронки се явяват една от върховите точки на съвременната стоматология, предоставяйки на пациентите надеждна и дълготрайна възможност за възстановяване на усмивката. Със своите...

Keramichna ili cirkonieva koronka mneniya

окт. 18, 2023

Металокерамична Или Циркониева Коронка Да Изберем? Вижте Мненията

Металокерамична Или Циркониева Коронка Да Изберем? Вижте МнениятаЕдва ли има някой, който би казал, че добрата усмивка не е от значение. Здравите, прави и бели зъби са стандарт за идеал, който бива преследван от мнозина. За съжаление, обаче, с течение на времето и...

Kakav vid koronki da izbera

окт. 18, 2023

Какъв Вид Коронка Да Избера?

Какъв Вид Коронка Да Избера?Зъбните коронки са отличен вариант за възстановяване на повредени, развалени или износени зъби. Те могат също така да подобрят вида на Вашата усмивка, като прикрият деформираните или обезцветени зъби. С толкова много налични видове зъбни...

Problemi s dentalni implanti

окт. 18, 2023

Какво да правите при възникване на проблеми с денталните импланти

Какво Да Правите При Възникване На Проблеми С Денталните ИмплантиЗъбните импланти направиха революция в областта на възстановителната дентална медицина, осигурявайки трайно и естествено изглеждащо решение за липсващи зъби. Въпреки това, както при всяка...