Вече можете да ни откриете и в Медицински Комплекс Младост „Разберете повече“ ↓

Позвънете ни:

0887 191 113

a
M

Мост или зъбни импланти: Кое да изберем?

Загубата на зъб или зъби е често срещан проблем при възрастните, който би могъл да е следствие от най-различни причини и фактори. Добрата новина е, че в днешно време бързо може да се намери решение в лицето на различни варианти, като например дентален мост или зъбен имплант.

Но кое да изберем – мост или зъбен имплант? Единственият начин да направите правилния избор е като се запознаете в детайли с особеностите на всяка опция. 

В тази статия ще вникнем в предимствата и недостатъците на зъбните импланти и денталните мостове именно с тази цел.

мост или зъбен имплант

Предимства на зъбните импланти

В първата част на разглеждането на темата мост или зъбен имплант стои въпросът с ползите и рисковете, които носят зъбните импланти. 

Ето какви плюсове можете да очаквате ако зъбните импланти са Вашият избор.

Естествен вид и усещане

Зъбните импланти са проектирани да имитират външния вид и да носят усещането на естествените зъби, което ги прави чудесен вариант за тези, които търсят по-естетичен и реалистичен вид. Те са изработени по поръчка, за да съответстват на формата, размера и цвета на Вашите зъби, осигурявайки безпроблемна и естествено изглеждаща усмивка.

Издръжливост

Зъбните импланти са изработени от здрави, биосъвместими материали като титаний, което ги прави дълготрайно решение при загуба на зъби. С подходяща грижа и поддръжка зъбните импланти могат да издържат цял ​​живот, което ги прави също така и рентабилен вариант в дългосрочен план.

Подобрено орално здраве

При поставянето на зъбни импланти не се налага редуциране или третиране на съседните зъби, както често се случва с мостовете. Това помага да се запази структурата и здравето на съществуващите зъби, като се поддържа цялостната им стабилност. Освен това зъбните импланти са здраво закотвени в челюстната кост, като помагат за предотвратяване на нейната загуба и за запазването на естествената форма на лицето.

Подобрен говор

Разхлабените или лошо прилепнали протези могат да причинят затруднения в говора, като неразбиране или мърморене, но зъбните импланти са здраво закрепени на място, което помага за подобряване на яснотата на говора. Това е изключително важно за хора  професии, които изискват чести срещи с хора или презентации пред публика.

По-добро хранене и храносмилане

Зъбните импланти позволяват на пациентите да отхапват и дъвчат храната по-ефективно, което може да подобри храносмилането и цялостното здраве. За разлика от протезите, които могат да се разместват по време на хранене, причинявайки дискомфорт и затруднявайки храненето, зъбните импланти са здраво закрепени, осигурявайки стабилна и удобна дъвкателна повърхност.

Недостатъци на зъбните импланти

От друга страна, зъбните импланти крият и някои рискове или недостатъци.

Цена

Зъбните импланти са по-скъп вариант в сравнение с други методи за заместване на зъби, като протези или мостове. Това е така, защото те са по-сложна и ангажираща процедура, изискваща опит от специалист, като орален хирург или пародонтолог.

Време

Процесът на имплантиране може да отнеме няколко месеца, за да завърши успешно, включително хирургично поставяне, време за заздравяване и изработване на окончателното възстановяване. Това може да бъде дълъг и ангажиращ процес за тези, които търсят бързо решение за загуба на зъби.

Хирургически риск

Хирургията за зъбни импланти е инвазивна процедура, която носи известен хирургичен риск, като инфекция, увреждане на нервите или повреда на импланта. Въпреки че тези рискове са сравнително ниски, те съществуват и трябва да се имат предвид, когато решавате дали зъбните импланти са правилният избор за Вас.

Поддръжка

Зъбните импланти изискват постоянна поддръжка и почистване, подобно на естествените зъби. Това включва редовни прегледи при Вашия зъболекар, ежедневно четкане и почистване с конец и евентуално допълнителни процедури, като дълбоко почистване, за поддържане на тяхното перфектно състояние.

Ограничено до определени пациенти

Не всеки е кандидат за зъбни импланти, тъй като фактори като плътност на челюстната кост, общо здравословно състояние и възраст могат да повлияят на осъществимостта им. В някои случаи може да са необходими допълнителни процедури, като присаждане на кост, за да се подготви челюстната кост за поставяне на имплант. Това може да добави допълнителни разходи и време към процеса на имплантиране.

Предимства на зъбните мостове пред зъбните импланти

Но как изглеждат нещата, когато директно сравним зъбните мостове с имплантите? 

Денталните мостове изпъкват с две предимства пред зъбните импланти:

  • По-кратко време за лечение – Мостовете обикновено изискват по-малко време за завършване в сравнение със зъбните импланти, чиято процедура често отнема няколко месеца
  • Цена – Мостовете може да са по-изгоден вариант от финансова гледна точка в сравнение със зъбните импланти, което ги прави особено подходящи за тези с ограничен бюджет.

Недостатъци на зъбните мостове в сравнение със зъбните импланти

Сравнението между двете опции също така изкарва на показ няколко недостатъка на мостовете пред имплантите.

Ограничена издръжливост

Мостовете обикновено трябва да се сменят на всеки 5-15 години, докато зъбните импланти могат да издържат много по-дълъг период от време, а при правилна грижа – дори и цял живот.

Зависимост от съседни зъби

Мостовете разчитат на съседни зъби за опора и стабилност, което означава, че тези зъби може да се наложи да бъдат променени или повредени, за да поемат моста. Това може да доведе до бъдещи проблеми и необходимост от допълнителни интервенции.

Повишен риск от гниене

Мостовете могат да задържат храна и плака между моста и съседните зъби, което води до повишен риск от гниене и заболяване на венците.

Неестествено усещане

В сравнение с имплантите, мостовете могат да изглеждат обемисти и неестествени в устата, което ги прави по-забележими. Това е честа причина повечето хора да предпочитат дентални импланти.

Ограничена сила на захапване

Мостовете имат ограничена сила на захапване в сравнение с естествените зъби или зъбните импланти. Това може да ограничи видовете храни, които могат да се консумират, и да затрудни захапването и дъвченето.

В заключение, зъбните мостове имат няколко недостатъка в сравнение със зъбните импланти, включително по-кратък живот, зависимост от съседни зъби, повишен риск от гниене, неестествено усещане и ограничена сила на захапване. Въпреки че мостовете може да са добър избор за някои хора, винаги е най-добре да обсъдите опциите с дентален специалист и да определите най-добрия избор за Вашите индивидуални цели.