Вече можете да ни откриете и в Медицински Комплекс Младост „Разберете повече“ ↓

Позвънете ни:

0887 191 113

a
M

Съвети при поставяне на зъбен имплант

Зъбните импланти са популярна интервенция, която бързо и лесно решава многобройни проблеми свързани с липсващи зъби. Съществуват различни видове зъбни импланти. Но истината е, че независимо какъв тип имплант ще бъде поставен е редно пациентът да бъде запознат с това какво може да направи, за да превърне процедурата в по-комфортно и приятно изживяване.

В тази статия ще споделим с Вас няколко ценни и полезни начини да се подготвите за поставянето на зъбни импланти.

Кога се поставя зъбен имплант

Поставянето на зъбни импланти е препоръчителна процедура за хора, на които липсват един или повече зъби. Зъбните импланти са постоянен и функционален заместител на естествените зъби и могат да решат редица проблеми, които произлизат от липсващи зъби. Каквато и да е причината за загубата, наранявания или инфекция, зъбните импланти могат да запълнят празнините, оставени от изгубените зъби, и да предотвратят зъбни усложнения и дискомфорт.

дентален имплант

Съвети при поставяне на зъбен имплант

Ето и няколко съвета от нашите зъболекари във Варна относно това как можете да се подготвите за процедурата преди и след поставянето на зъбен имплант.

Организирайте се правилно

Опитайте се да не планирате важно или напрегнато събитие до една седмица след поставянето на зъбни импланти. През първите няколко дни след операцията ще Ви е необходима  адекватна почивка и грижа за Вашата устна кухина. Въпреки че някои пациенти могат да се върнат към нормалното си ежедневие на следващия ден, трябва да бъдете внимателни и да избягвате забързания график след операцията. Това ще осигури бързо възстановяване и ще елиминира рискове от усложнения.

Пригответе меки ястия

Преди да посетите денталния кабинет, купете или приготвите меки храни, като смутита, паста и супи. След процедурата, венците Ви вероятно ще бъдат леко възпалени, което ще направи консумацията на твърди храни, като ядки и твърди зеленчуци, некомфортна и болезнена. Преработката на плодове под формата на сокове е отличен начин да извлечете ползите от плодовете и зеленчуците. Хранителните шейкове също могат да осигурят хранителните нужди на тялото Ви през този период.

Посетете местния магазин и вземете любимите си напитки без захар, за да допълните ограничения диетичен избор. Също така, опитайте се да избягвате киселинни или пикантни храни, които могат да доведат до раздразнения.

Попитайте за приема на лекарства и добавки

Посъветвайте се с Вашия зъболекар, за да знаете кои лекарства и добавки са безопасни за употреба преди процедурата. Това е важно, ако приемате разредители на кръвта. Спрете да използвате аспирин, витамин С и омега-3 рибени масла преди назначената дата за поставяне на импланти. Следвайте препоръките на Вашия лекар и не рискувайте с непознати медикаменти.

Осигурете си превоз до дома

Повечето стоматологични кабинети ще изискват да дойдете за процедурата, придружен от отговорен възрастен. Планирайте пътуването си обратно до дома, особено ако ще бъдете упоени за процедурата. Тъй като е вероятно да изпитвате болка и дискомфорт в първите часове след интервенцията, съветът ни е да разчитате на роднина, приятел или познат, който може да осигури превоз до Вашия дом.

Спокоен сън

Проучвания показват, че липсата на сън води до раздразнение и повишена чувствителност в човешкото тяло. Уверете се, че си набавяте достатъчно качествен сън преди процедурата, за да може тялото Ви да се справи по-добре с интервенцията поставяне на зъбни импланти. По този начин ще осигурите и достатъчно енергия за да можете да се възстановите по-бързо след процедурата. 

Подготовката е от ключово значение

Като заключение, можем да кажем, че предварителната подготовка при поставянето на зъбни импланти играе основна роля за това колко бързо ще се възстановите след интервенцията. 

За да осигурите успешна операция за поставяне на зъбни импланти, трябва да поддържате рутинната си хигиена на устната кухина в изряден вид. Забавянето на грижите за зъбите може да причини инфекция и да забави скоростта на заздравяване. Това може също да доведе до преждевременна повреда на зъбния имплант. Като следвате стъпките, изброени по-горе, ще бъдете напълно подготвени за Вашата процедура. Също така не забравяйте да се вслушате в съветите на зъболекарите относно правилната грижа след поставянето на зъбни импланти. 

Различни видове дентални коронки