Вече можете да ни откриете и в Медицински Комплекс Младост „Разберете повече“ ↓

Позвънете ни:

0887 191 113

a
M

За или Против Чистенето на Зъбен Камък: Какво Да Очакваме?

Добрата дентална хигиена се бори с лошия дъх и е добра превенция за повечето заболявания на устната кухина. Заради това са важни редовното миене на зъби, използването на конец и редовното посещението на зъболекар за профилактика.

Понякога, обаче, зъболекарите ще Ви препоръчат да се насочите към процедура по почистване на зъбен камък с ултразвук. Този вид налеп, известен още като зъбна плака, се формира постепенно с времето и е устойчив на обикновеното четкане. В тази статия ще си поговорим за това какво да очаквате и ще разгледаме доводите за и против чистенето на зъбен камък.

Какво представлява чистенето на зъбен камък?

Накратко, почистването на зъбен камъък е специализирана процедура, която се извършва в стоматологичен кабинет. Използват се специални инструменти, които могат да бъдат ултразвук, ръчни, или комбинация от двете, за да се отстранят твърдите налепи върху зъбите, както и тези проникнали под венците.

За или против чистене на зъбен камък

Ползи от почистването на зъбен камък

При разглеждането на плюсове и минуси за почистването на зъбен камък, добре е да стартираме с позитивите, тъй като те са водещият фактор, когато решавате дали и колко често да се подложите на процедурата. Редовното чистене на зъбен камък има много ползи за здравето на устата, като:

 • Премахват се твърдите налепи, които се натрупват върху зъбите и под венците;
 • Предотвратява се развитието на кариес и заболявания на венците;
 • Подобрява се външния вид на усмивката, като се намали жълтеенето;
 • Бори се с лошия дъх, свързан с наличието на плака;
 • Подобрява се здравето на венците, като се намаля възпалението и се промотира заздравяването им;
 • Добра превенция за загуба на зъби;
 • Подобрява се дълготрайността на зъбните импланти и общото здраве на зъбите;
 • Подобрява се общото усещане за чистота и свежест в устата, а оттам и самочувствието.

Рискове или недостатъци при чистенето на зъбен камък

За да имаме пълна картина при сравнението на всички аспекти за и против почистването на зъбна плака, трябва да споменем и потенциалните недостатъци и евентуални рискове на процедурата. Те са:

 • Възможно е да усетите по-висока чувствителност на зъбите за кратко след процедурата;
 • Ако използвате някой от популярните методи за почистване на зъбен камък у дома, рискувате да повредите емайла на зъбите или да нараните венците;
 • В редки случаи ултразвуковото почистване на плака може да предизвика дискомфорт или чувствителност на венците. Затова е важно процедурата да се извършва от квалифициран зъболекар, който да приложи подходящите техники и да минимизира всички рискове.
И така, когато сравним всички потенциални негативи с множеството позитиви на редовното чистене на зъбен камък е лесно да стигнем до заключението, че процедурата трябва да е задължителен елемент от профилактиката на устната кухина.

Митове за почистването на зъбен камък

Чистенето на зъбен камък е често обсъждана тема, около която съществуват и се разпространяват различни митове и неверни твърдения. По-разпространените включват:

Мит 1: Почистването на зъбен камък може да повреди емайла на зъбите

Истината е, че професионалното чистене на зъбен камък с правилни техники и инструменти е безопасно и ефективно за устното ни здраве.

Мит 2: Чистенето на зъбен камък е неприятно и болезнено

В действителност, съвременните методи, като ултразвуковото почистване на зъбен камък, са доста комфортни и обикновено не предизвикват болка. За мнозина пациенти процедурата е сравнително безболезнена и води до по-дълготрайно усещане за чистота и свежест в устата, което пък е стимул за редовни посещения за извършване на процедурата.

Мит 3: Чистенето на плака е нужно само при сериозни проблеми

Много хора вярват, че ако нищо не ги боли и не усещат чувствителност, то тогава нямат нужда да почистват зъбния камък. Факт е, че зъбната плака се формира въпреки всякакви усещания и може да доведе до сериозни заболявания без очевидни симптоми. Затова е важно редовно да се извършва профилактично чистене на зъбен камък.

Мит 4: Домашните методи са достатъчни за премахването на плаката

В миналото сме обсъждали защо естествените начини за премахване на зъбен камък, като използването на сода например, са не само неефективни, но и вредят на здравето на устата. Разгледали сме най-разпространените неефективни начини за премахване на зъбен камък в домашни условия.

Мит 5: Зъбният камък е само козметичен проблем

Макар че зъбният камък влошава визията на усмивката, той също така може да доведе до по-сериозни проблеми със зъбите и венците, като пародонтит и кариеси.

Всичко това трябва да Ви е убедило във важността на редовното почистване на зъбен камък. Позитивите преборват потенциалните негативи и предлагат много ползи за Вашето здраве и вида на усмивката.