Вече можете да ни откриете и в Медицински Комплекс Младост „Разберете повече“ ↓

Позвънете ни:

0887 191 113

a
M

Какъв Вид Коронка Да Избера?

Зъбните коронки са отличен вариант за възстановяване на повредени, развалени или износени зъби. Те могат също така да подобрят вида на Вашата усмивка, като прикрият деформираните или обезцветени зъби. С толкова много налични видове зъбни коронки може да бъде предизвикателство да решите коя е подходяща за Вас.

В тази статия ще обсъдим различните видове зъбни коронки, като циркониеви коронки, порцеланови корони, и други, и ще разгледаме как можете да направите правилното решение. Ще се фокусираме и върху циркониевите коронки, като все по-популярно решение.

Какво представляват зъбните коронки?

Зъбните коронки представляват капачки или шапчици с форма на зъб, които покриват видимата част на повреден или развален зъб. Те обикновено са направени от материали като метал, порцелан или комбинация от двете.

Зъбните коронки могат да се използват за подобряване на функцията и външния вид на зъба и могат да издържат много години при правилна грижа. Някои от най-често срещаните причини за прибягване към зъбни корони включват фрактура или счупване на зъб, изтриване на зъб, намаляване на здравината на зъба при значителна обтурация, наместване на зъб в зъбната редица или промяна на формата и цвета на зъба в следствие от различни причини.

Обикновено Вашият зъболекар ще може да Ви насочи към най-подходящите зъбни корони за Вас. Въпреки това е добре да сте запознати с различните видове корони, за да можете да направите правилното решение.

Kakav vid koronki da izbera

Видове коронки

Когато става въпрос за зъбни корони можете да се възползвате от следните варианти.

Метални коронки

Металните коронки в миналото са били едни от най-издръжливите и дълготрайни типове коронки. Те са изработени от материали като злато, сребро или други метали и е по-малко вероятно да се напукат или да се начупят.

Металните корони обаче са много забележими и могат да повлияят на външния вид на Вашата усмивка. Те имат и редица други недостатъци, поради което с времето са били изместени от други видове зъбни коронки.

Тъй като напредъкът в стоматологията наложи по-качествени, достъпни, и добре изглеждащи зъбни коронки (като циркониевите коронки), металните коронки вече не се правят.

Метало-керамични коронки

Метало-керамичните коронки, известни още и като PFM коронк, комбинират здравината на метала с естествения вид на порцелана. Изработени са чрез сливане на метална основа с порцеланово покритие. Този вид коронки са издръжливи и осигуряват естествен външен вид. Порцеланът обаче може да се износи с времето, разкривайки металната основа отдолу, което е сериозно притеснение при повечето хора. Поради това, а и поради наличието на по-добри алтернативи, метало-керамичните коронки не са толкова използвани в стоматологията.

Изцяло порцеланови коронки

Изцяло порцелановите коронки осигуряват най-естествения външен вид, тъй като са направени единствено от порцелан. Подходящи са за пациенти с алергии към метали и са идеални за предни зъби, които са силно видими.

Те обаче не са толкова издръжливи като металните или PFM короните, което е значителен недостатък в сравнение с другите алтернативи.

Циркониеви коронки

Циркониевите коронки са висококачествени зъбни корони, направени от циркониев диоксид. Те се използват за възстановяване на повредени, износени или загубени зъби.

Предимствата на циркониевите коронки включват изключителна издръжливост, биокомпатибилност (не предизвикват алергии), естетика (реалистичен външен вид, подобен на естествените зъби) и прецизност.

Циркониевите коронки са предпочитан избор за пациентите, които търсят дълготрайно и естетично решение за своите зъбни проблеми, както и от зъболекарите, защото предлагат качество на отлична цена.

В друга статия сме разгледали дали да изберете металокерамични или циркониеви коронки, така че можете да научите всички подробности по темата там.

Какъв вид коронка да изберем

Макар, че в днешно време можете да изберете от най-различни видове зъбни коронки, циркониевите корони се считат за едни от най-добрите варианти не само от зъболекарите във Варна, но и по прицип.

Циркониевите корони стават все по-популярни, защото предлагат най-доброто от двата свята. Изработени са от здрав и издръжлив материал, наречен цирконий, който е вид керамика. Циркониевите коронки, като същевременно са толкова издръжливи, колкото металните коронки. Те също така са устойчиви на начупване, напукване и износване и могат да издържат много години при правилна грижа.

Предимства на циркониевите корони

Циркониевите зъбни коронки се превръщат в предпочитано решение в денталната медицина поради многобройните си предимства. Нека разгледаме някои от основните плюсове на циркониевите зъбни коронки.

Естествено изглеждащ външен вид

Циркониевите зъбни коронки са направени от полупрозрачен материал, който отразява светлината по същия начин като естествените зъби. Това означава, че те се сливат безпроблемно с околните зъби, осигурявайки естествен външен вид.

За разлика от металните коронки, те не изглеждат тъмни или непрозрачни, нито пък имат матов или тебеширен вид, като порцелановите корони, например.

Устойчивост

Този вид зъбни коронки са изключително издръжливи и устойчиви на отчупване, напукване и износване. Това е така, защото цирконият е много твърд материал, който може да издържи на ежедневното износване на хапане и дъвчене.

Известно е, че циркониевите зъбни коронки издържат много години при правилна грижа. Това означава, че не е необходимо да се тревожите за честа подмяна на короните.

Биосъвместимост

Циркониевите зъбни коронки са също така биосъвместими, което означава, че е малко вероятно да причинят алергични реакции или чувствителност. Това ги прави чудесен вариант за пациенти, които имат алергии или усещат дискомфорт при допир с метали.

Минимална подготовка на зъбите

Друго предимство на циркониевите зъбни коронки е, че изискват по-малко подготовка на зъбите в сравнение с други видове коронки. С други думи се запазва повече от естествената зъбна структура при третиране.

Това е така, защото цирконият е достатъчно здрав, за да поддържа структурата на зъба, без да е необходимо да се отстранява много материал.

Без употреба на метал

За разлика от металокерамичните коронки, които имат метална основа, покрита с порцелан, циркониевите зъбни коронки са направени изцяло от циркониев оксид. Това означава, че те не съдържат метал, което може да е проблем за пациенти, които са алергични или чувствителни към метали, както споменахме в горните секции.

Прецизност

Циркониевите зъбни коронки се изработват чрез CAD/CAM технология, което означава, че са невероятно прецизни и точни. Това гарантира перфектно прилягане и намалява риска от усложнения или проблеми с короната.

Устойчивост на петна

Не на последно място, тези корони са силно устойчиви на оцветяване и обезцветяване. Можете да разчитате на това, че те ще запазят естествения си вид с течение на времето и няма да се обезцветят или пожълтяват.

Изборът на правилния тип зъбна коронка зависи от вашите индивидуални нужди и предпочитания. Циркониевите корони предлагат естествен външен вид, издръжливост, биосъвместимост и минимална подготовка на зъбите.

Докато металокерамичните коронки бяха популярни в миналото, циркониевите коронки бързо се превръщат в предпочитана опция за много дентални специалисти и пациенти. Ако обмисляте да се възползвате от зъбна коронка, обсъдете процедурата с Вашия зъболекар, за да определите дали циркониевите коронки са подходящи за Вас.