Вече можете да ни откриете и в Медицински Комплекс Младост „Разберете повече“ ↓

Позвънете ни:

0887 191 113

a
M

Металокерамична Или Циркониева Коронка Да Изберем? Вижте Мненията

Едва ли има някой, който би казал, че добрата усмивка не е от значение. Здравите, прави и бели зъби са стандарт за идеал, който бива преследван от мнозина.

За съжаление, обаче, с течение на времето и в резултат на множество странични фактори, зъбите ни могат да претърпят редица увреждания, които:

  • да разрушат тяхната форма;
  • да сменят цвета им трайно;
  • или да ги изкривят.

На помощ идват зъбните коронки — стоматологично решение за трайно добра визия на зъбите, отличаващо се със своите дългосрочни резултати.

Какво представляват зъбните корони?

Зъбните коронки са вид стоматологично лечение, което се използва за възстановяване на повредени, счупени или деформирани зъби.

Това е процедура, при която се поставя специално изработена „коронка“ върху съществуващия зъб, за да се възстанови неговата форма, функция и добър външен вид.

Коронката представлява капачка, която покрива целия видим дял на зъба над венеца му (горната част на зъба). Тя може да бъде изработена от различни материали, като например метал, металокерамика, композити или комбинации от тях.

В тази статия ще сравним и съпоставим металокерамичните и циркониевите коронки, тъй като те са най-популярни. Ще разгледаме предимствата и недостатъците, плюсовете и минусите и на двете, за да може пациентите да вземат най-доброто решение при избора на металокерамична или циркониева коронка.

Ще разберем защо циркониевите коронки са всъщност по-добрият избор, и водят класацията по добри мнения на специалисти и пациенти.

Ще разгледаме разликите между здравина, естетика, гаранция, срок на експлоатация, изпиляване на зъба, твърдост, цена, и биопоносимост на материала при двата вида зъбни коронки.

Така че ако се чудите какъв вид коронка да изберете, тогава тази статия е за вас.

Kakav vid koronki da izbera

Металокерамична или циркониева коронка – сравнение по фактори

Цирконий Металокерамика
Естетика: Отлична: неразличима от естествените зъби Средна: изглежда изкуствено
Цена: По-скъпа По-евтина
Издръжливост: Изключително здрави и устойчиви Уязвима към околни въздействия
Твърдост: 360-400 MPa 70 MPa
Изпиляване: По-малко изпиляване на зъба Повече изпиляване на зъба
Износване на съседни зъби: По-малко износване на съседни зъби Повече износване на съседни зъби
Биопоносимост: Висока, без риск от алергии Ниска, с риск от алергии
Срок на ползване: Доживот 7-10 години

Металокерамична или циркониева коронка – мнения на пациенти и специалисти

Естетиката в денталната медицина е от ключово значение за всеки пациент. Поставянето на коронка цели не само естествен краен резултат, но и възстановяване на добрата форма, разположение, големина, и цвят на естествения зъб.

Металокерамични коронки се състоят от метална основа, облечена със слой керамика. Понякога металната основа може да бъде видима по ръбовете на коронката, така че естетиката страда от това.

Освен това зъбите, облечени в металокерамика често имат сивкав оттенък, който е резултат от светлинната непропускливост на материала.

Затова металокерамичните коронки често се използват на задни зъби, където не бият на очи.

Циркониевите коронки, от друга страна, предлагат по-естествен, натурален вид, тъй като циркониевият материал позволява по-голяма пропускливост на светлината. Цирконият има степени на прозрачност, които варират, а това придава допълнително реалистичен и естествен ефект на крайният резултат, правейки коронката по-подобна на естествените зъби.

Що се отнася до естетиката на коронките, мненията са единодушни, че циркониевите коронки са по-добрият дългосрочен избор, особено щом се отнася за предните зъби в устната кухина, които са видими от пръв поглед.

Те са неразличими от естествените зъби и успешно пресъздават не само прозрачността, но и големината, формата, и цвета, както и други характеристики и особености на зъбите. Циркониевите коронки са също устойчиви на петна и плака, и не водят до оцветяване на околните венци.

Цените на металокерамични и циркониеви корони

Металокерамичните коронки са често по-бюджетни по отношение на цената в сравнение с циркониевите коронки, но това се дължи на качеството на използваните материали.

Циркониеви коронкки могат да бъдат по-скъпи, особено ако се използват по-висококачествени материали, но инвестицията е в качество – получавате точно това, за което заплащате.

Вижте актуалните цени за циркониеви коронки на Медико-Дентален Център Медикеър в български лева.

Коя е по-здрава – металокерамичната или циркониевата коронка?

Здравината на зъбната коронка е един от най-важните фактори, по които трябва да се правят сравнения между различните видове. Зъбите са подложени на непрекъснато натоварване и ъвкателно налягане, затова материалите, от които се изработват коронките трябва да са абразивоустойчиви, здрави, твърди, и дълъг срок на експлоатация.

Тук безспорен победител е цирконият.

Той е два пъти по-здрав и устойчив от металокерамиката, и около пет пъти по-здрав от чистата керамика. Направен от циркониев диоксид (ZrO2), това е изключително издръжлива и биосъвместима сплав на циркония с плътност от 5.68 g/cm3 и моларна маса от 123.218 g/mol.

Така циркониевите коронки са със здравина от 360 – 400 MPa, докато металокерамичните имат 70 MPa твърдост.

Металокерамичните коронки се изработват най-често от литиево-дисиликатна керамика (прес-керамика), имат добра издръжливост и механични качества, но основата им може да бъде уязвима към околни въздействия. Срокът на живот на това изделие е в пъти по-кратък от циркониевите им събратя.

Освен това, металокерамичните коронки са по-податливи на отчупване на външният керамичен слой, което може да бъде решено само със смяната на коронката с нова.

Циркониеви коронки са изключително здрави и устойчиви на счупване, с висока якост на огъване, което ги прави подходящи за зъби, подлежащи на по-големи натоварвания, като например за хора страдащи от бруксизъм (скърцане със зъби през нощта) или при облицоване на задните зъби — кътниците.

Металокерамичната или циркониевата коронка е с по-дълъг срок на експлоатация?

Срокът на живот на една коронка е също от изключителна важност за всеки пациент. Той е отражение на пряката инвестиция, която правим в усмивката си, и затова се цели максимална употреба на зъбните коронки в дългосрочен план.

Независимо от вида коронка, конструкциите имат дълъг срок на експлоатация само ако се грижим за тях оптимално и посещаваме зъболекар редовно, докато спазваме отлична орална хигиена.

От двата разглеждани вида, металокерамичните коронки са с по-нисък срок на живот — между 7 и 10 години, докато циркониевите коронки могат да бъдат пълноценно експлоатирани цял живот.

Гарантираната употреба също е от значение. Тук металокерамиката отново е с по-ниско стойности на фактора — между 1 – 3г гаранция, докато циркониевите коронки са с гарантирана употреба между 3 и 20 години.

При коя се изпилява по-малко от зъба – металокерамичната или циркониевата коронка?

Изпиляването на зъба (“препариране”) е важен аспект от поставянето на зъбна коронка. То се извършва преди да се снеме отпечатък от зъбите. Целта е да се осигури достатъчно място за поставяне на бъдещата коронка, като самото изпиляване може да се извърши по различни начини за различните типове коронки — със или без създаване на закрепящ праг.

Металокерамичните коронки изискват по-голяма метална основа, което може да доведе до по-големи размерни разлики и по-голямо изпиляване на зъба, около 2 – 2,5мм.

Поради своята структура циркониевите коронки обикновено изискват по-малко изпиляване на зъба (1 – 1,5 мм), върху който ще се поставят, което ги прави по-щадящи.

Фактът, че зъбът се изпилява по-малко при циркониевите коронки, означава, че самата стена на коронката е по-тънка от тази на металокерамиката.

Това обаче не е за сметка на здравината, защото дори и с по-тънък слой, циркониевата коронка е в пъти по-здрава от металокерамичните коронки. Освен това, фактът, че не се изисква отнемане на прекалено много от твърдата зъбна тъкан означава, че се запазва естествената зъбна структура.

Металокерамичната или циркониевата коронка се понася по-добре?

Свойството на “биопоносимост” означава материалите, които се използват при зъболечение, да се понасят добре от човешкия организъм дългосрочно, и да не предизвикват алергии, както и други нежелани странични ефекти.

Металокерамичните коронки са известни с по-ниската си биосъвместимост. Често пациенти проявяват алергична реакция към метала.

Обратна е ситуацията при циркониевите коронки, които пък се славят с добрата си поносимост и нисък риск от алергии.

Металната основа при металокерамични коронки може да предизвика износване на съседните зъби, особено ако не е правилно напасната. Циркониеви коронки обикновено предизвикват по-малко износване на съседните зъби.

Освент това, цирконият, с неговите изолационни свойства, защитава зъба от прекалено силни топли и студени температури, за разлика от металните коронки. Затова, хората ползващи първите изпитват по-малко чувствителност на температури отколкото пациентите ползващи металокерамика.

Извод: победител са циркониевите коронки

И така, безспорният победител от нашето сравнение е циркониевата коронка. Тя не само че не задържа плака, не сменя цвета си с времето, и не предизвиква чувствителност, но е и в пъти по-здрава от металокерамичните си събратя, а визията е точно като на естествени зъби.

Мнениета са единодушни и цирконият е една от най-препоръчваните и популярни зъбни коронки, както от пациентите, така и от професионалните стоматолози.

Въпреки че са често по-скъпи, циркониевите коронки със сигурност обират лаврите що се отнася до качествен и дълготраен краен резултат.

Ако търсите добър зъболекар във Варна, който да ви постави красиви и висококачествени циркониеви коронки, свържете се със специалистите от Медикеър Варна.