Вече можете да ни откриете и в Медицински Комплекс Младост „Разберете повече“ ↓

Позвънете ни:

0887 191 113

a
M

Циркониеви или керамични фасети да изберем?

Желанието за перфектна усмивка често подтиква хората да потърсят естетични решения, а фасетите са едно от най-ефективните и популярни средства за целта. Те ефективно подобряват външния вид на зъбите и постигат хармонична, бляскава усмивка.

Често ни питат за избора между циркониеви и керамични фасети: кое е по-доброто от двете? Какви сравнения могат да се направят между керамичните и циркониевите фасети? Кое си заслужава повече?

В тази статия ще проучим характеристиките, предимствата и недостатъците на двата вида зъбни фасети, за да ви покажем защо керамичните фасети са по-добрият избор, когато става въпрос за зъбни фасети.

Циркониеви или керамични фасети е по-добрият избор?

Циркониеви фасети Керамични фасети
Естетика: Отлична: неразличима от естествените зъби Много добра: сходна с естествените зъби
Цена: По-скъпа По-евтина
Здравина: Изключително здрави Много здрави
Изпиляване: Повече изпиляване на зъба По-малко изпиляване на зъба
Закрепяне: По-лошо закрепяне и лесно отлепяне Отлично закрепяне без отлепяне
Биопоносимост: Висока, без риск от алергии Висока, без риск от алергии
Прозиране: Не прозират Могат да прозират преоцветени зъби
Срок на ползване: По-кратък По-дълъг

Нека да поясним сравнението между циркониевите и керамичните фасети, и да обясним защо нашите зъболекари във Варна в център Медикеър предпочитат поставянето на керамични фасети.

Циркониеви или керамични фасети да изберем?

Визия и естетика

Когато трябва да сравним крайната визия на керамичните и циркониевите фасети, тук последните имат предимство. Циркониевите фасети имат монохроматичен цвят и крайният резултат не прозира стари и преоцветени зъби. При керамичните фасети, ако пациентът има оцветени зъби, то има вероятност фасетите да прозират и да показват цвета на естествените зъби отдолу.

Цена за изработка и поставяне

При това сравнение водят керамичните фасети, тъй като материалът, от който се изработват е по-евтин, за разлика от циркония. Циркониевите фасети са по-скъпи и заради количеството изпиляване, което е необходимо при поставянето им.

Здравина на материала

Тук безпорен победител са циркониевите фасети. Цирконият е пословично здрав материал, притежаващ изключителна якост и издръжливост на натоварване. Това е главната причина защо се предпочита при направа на зъбни коронки. Керамиката, от своя страна, е по-податлива на счупвания, което я прави по-малко привлекателна за употреба при короните.

Но тъй като в тази статия разглеждаме двата материала от гледна точка на крайната цел за пациента – подобрена визия на зъбите – то е важно да отбележим, че целта на фасетите не е да бъдат най-здрави, а да изглеждат добре и да са с дълъг живот.

Изпиляване на зъбите

При поставяне на фасети, зъбите трябва да се изпилят, за да може материалът да се прикрепи. Тук класацията водят керамичните фасети, тъй като се нуждаят от минимално изпиляване, за да се прикрепят добре към зъбите.

За поставянето на керамични фасети се изпилява до 0,3мм от зъба. За поставянето на циркониеви фасети се изпилява доста повече – минимум 1мм, като се обхваща и режещият ръб на зъба. Както знаете, колкото по-малко се изпиляват зъбите, толкова по-добре за тяхното дългосрочно здраве.

Циментиране и закрепяне на фасетите дългосрочно

В тази категория отново водят керамичните фасети пред циркониевите такива. Керамичните фасети биват циментирани по-лесно и закрепването им към зъбите е с отлична здравина и дългосрочност. При циркониевите фасети, ситуацията е противоположна – тук циментирането е доста по-трудно, а самите фасети са с по-голям риск от отлепяне. Това ги прави по-малко предпочитана опция пред керамичните им събратя.

Прозиране на зъбите под фасетите

Тъй като циркониевите фасети имат монохроматичен цвят с по-висока плътност, те не прозират зъбите, върху които са поставени. Това осигурява отличната визия на крайния резултат, и зъбите изглеждат възможно най-сходно със здрави такива. От друга страна, керамичните фасети могат да прозират преоцветени и стари зъби, така че крайният резултат не винаги е толкова добър. Но пък керамичните фасети имат полихроматичен цвят, който позволява преливане на цветовете и естествено изглеждащ финиш.

Срок на ползване

Въпреки, че циркониевите фасети са по-здрави от керамичните, срокът на използването им е по-кратък, поради високия риск от отлепяне на фасетата. Т.е. да, циркониевата фасета няма да се начупи или нарани, но може много лесно да падне, което значително съкращава срокът им на използване. Именно заради по-здравото прикрепяне към зъбите, керамичните фасети са предпочитаният избор на стоматолозите.

Извод

Керамичните фасети печелят пред циркониевите фасети, заради по-ниската си цена, по-здравото закрепяне и невъзможността да паднат. Този тип фасети изглежда достатъчно добре визуално и не иска прекомерно изпиляване на зъбите, за да се постигне качествен резултат.