Вече можете да ни откриете и в Медицински Комплекс Младост „Разберете повече“ ↓

Позвънете ни:

0887 191 113

a
M

Коронки или Фасети Да Изберем?

Изборът между коронки и фасети е решение с дългосрочни последици за здравето и външния вид на Вашата усмивка. Като две от най-разпространените и използвани стоматологични процедури за подобряване на естетиката и функционалността на зъбите, коронките и фасетите предлагат различни предимства и възможности за пациентите.

В тази статия ще разгледаме основните характеристики на коронките и фасетите, като ще сравним техните предимства, недостатъци и най-подходящите ситуации за тяхното използване според зъболекари от Варна. Това ще Ви помогне да бъдете по-информирани в избора си на решение за Вашия проблем с усмивката.

Какво са зъбните коронки?

Поставянето на коронки е процедура, която се ползва при възстановяване на силно повредени, изгубени, или разрушени зъби. Самите коронки представляват специални капачки, които се поставят върху съществуващия зъб или имплант, за да възстановят формата, функцията и естетиката на усмивката.

Един от основните аргументи в полза на коронките е тяхната издръжливост. Те се изработват основно от цирконий (циркониев диоксид), но могат да бъдат и керамични. Освен, че циркониевите корони могат да се използват от пациенти, които страдат от зъбни проблеми като кариес, фрактури, или аномалии във формите на зъбите, те могат да се използват и за коригиране на цвета, формата и позицията на зъбите. Т.нар. “Холивудска усмивка” се постига често именно с употребата на циркониеви коронки.

Трябва да знаете, че употребата на зъбни корони изисква определена подготовка на зъбите преди поставянето им. Това включва отстраняване на част от зъбната тъкан, за да се осигури достатъчно място за поставянето на коронката.

Коронки или фасети да изберем

Какво са фасетите?

Фасетите са друго популярно стоматологично решение, което се използва за подобряване на външния вид на усмивката. Те представляват тънки, здрави обвивки, които се поставят върху предните зъби, за да се скрият дефекти като цветови несъвършенства, размествания, петна или леки повреди.

Основно качество на фасетите е тяхната естетика. Те са изработени от висококачествени материали като порцелан (керамика) или композит (фотополимер), което ги прави изключително реалистични и незабележими. Фасетите предоставят естетично перфектни резултати, като същевременно запазват естествената текстура и прозрачност на зъбите.

Освен това фасетите са минимално инвазивно решение за подобряване на усмивката. Те изискват много по-малко отстраняване на зъбна тъкан в сравнение с коронките, което ги прави подходящи за пациенти, които търсят бързи резултати и по-малко промяна във визията на усмивката. Процесът на поставяне на композитни фасети или керамични фасети обикновено изисква по-малко време и по-малко посещения при зъболекаря в сравнение с коронките.

Коронки или фасети да изберем?

Когато се взима решение дали да се изберат фасети или коронки, Вашият зъболекар взима под внимание проблемът, който се опитвате да решите, Вашите индивидуални нужди и предпочитания, както и още няколко фактора:

  • Инвазивност при поставянето – Коронките изискват отстраняване на значителна част от зъбната тъкан, за да се осигури достатъчно място за поставянето им. Този процес може да бъде по-инвазивен в сравнение с поставянето на фасети. Важно е да се отбележи, че не всеки проблем би изисквал инванзивно решение. Вашият зъболекар ще може да направи най-правилна преценка спрямо конкретната ситуация.
  • Естетика – И двете процедури предлагат високи естетични резултати. Разликата идва от това, че фасетите са по-натурално изглеждащото решение, докато коронките предлагат перфектна визия на усмивката, сходна на холивудска звезда.
  • Издръжливост – Коронките обикновено се смятат за по-издръжливи от фасетите. Те могат да издържат на по-големи натоварвания и да предложат по-дълготраен резултат. В сравнение, фасетите, въпреки че са здрави и стабилни, може да са по-уязвими на фрактури или отчупвания, особено при голямо натоварване.
  • Процес на поставяне и поддръжка – Коронките обикновено имат по-дълъг процес на поставяне и подготовка на зъбите, както и по-малко редовни посещения за поддръжка. Фасетите, от друга страна, могат да бъдат поставени по-бързо и обикновено изискват по-малко инвазивни процедури. Те обаче може да изискват по-редовни посещения при зъболекаря за поддръжка и прегледи.

Как да изберем между коронки и фасети?

Ето по-важните точки, които трябва да предвидите заедно с Вашият зъболекар, когато се спирате на финално режение между фасети и коронки:

  • Какви са Вашите предпочитания и нужди – Изговорете със стоматолога своите нужди и предпочитания и обсъдете какви са вашите цели и очаквания от процедурата, както и кои от аспектите на усмивката ви искате да подобрите. Ако търсите да запазите естествената красота на усмивката си, например, то по-добър избор биха били фасетите. Докато ако целта ви е да постигнете идеалът за красива усмивка, то тогава коронките са по-подходящото решение.
  • Какво е състоянието на зъбите Ви – Ако зъбите Ви са силно повредени или разрушени, коронките могат да предложат по-добри резултати, като възстановят формата и функцията на зъбите. Ако обаче зъбите Ви са в добро състояние, но с естетични проблеми, като петна или размествания, фасетите могат да са по-подходящ избор.
  • Бюджет – Не на последно място, трябва да вземете предвид и Вашите финансови възможности. Коронките обикновено са по-скъпи от фасетите поради процеса на изработка и поставяне, както и използваните материали. Ако имате ограничен бюджет, фасетите може да бъдат по-приемливо решение, като все пак предоставят естетични резултати.
В крайна сметка, изборът между коронки и фасети е индивидуално решение и зависи от много фактори. Важно е да се консултирате с опитен зъболекар, който да предложи професионална оценка и съвет, за да помогне да вземете най-подходящото решение за Вашата усмивка.