Вече можете да ни откриете и в Медицински Комплекс Младост „Разберете повече“ ↓

Позвънете ни:

0887 191 113

a
M

Кога можем да поставим ботокс и колко време трае?

Ботоксът е сред най-популярните лечения в пластичната хирургия и това никак не е случайно. Той е надеждно решение за фините линии, бръчките по челото, пачи крак, линиите между веждите и други несъвършенства. Освен ценното си приложение в козметиката, ботоксът може да се използва и като лечение на мигрена, скърцане със зъби и изпотяване. Той е достъпен и лесен за използване инструмент, който привлича интереса на хора от различен пол и възраст. 

Докато преди ботоксът се считаше за подходящо решение за по-зрели лица, днес той е често предпочитан метод при младите хора. Тази интервенция при младите се използва като превантивна мярка за спиране на процеса на стареене. Ако често си задавате въпроса “кога да си сложа ботокс”, то тази статия е точно за вас. Тук ще разгледаме кога да поставим ботокс, колко дълготрайни са ефектите и какво трябва да направим преди и след процедурата.

Кога да поставим ботокс

Истината е, че не съществува един отговор относно това кога е добре да се постави ботокс. Много хора започват превантивно лечение след навършване на 20 или 30 години, но не съществува правилна възраст за процедурата. Отговорът се крие в типа кожа, който имате, както и специфичните за нея проблеми. Ако започнете да забелязвате фини бръчки по лицето, то тогава може би е време да помислите за ботокс. Процедурата може да ви помогне да предотвратите превръщането на най-ранните бръчици в задълбочени бръчки.

 

Ботоксът е одобрен за пълнолетни пациенти, а повечето специалисти споделят, че възрастта около 25 години или 30 години е подходяща за започване на превантивно лечение. Процедурата не се препоръчва за лица под 20 годишна възраст, тъй като през този период обикновено не са налични дори и следи от бръчици и не е нужно да се притеснявате. 

Назолабиални бръчки във Варна
Премахване на бръчки от медикеър
Поставяне на ботокс от медикеър

Колко време трае ботокса

Един от най-често срещаните въпроси, когато става въпрос за ботокс е каква трайност можем да очакваме. Дори и да ни се иска ботоксът да осигурява вечни резултати, истината е по-различна. В даден момент, действието на невротоксина ще заслабне, позволявайки на нервите отново да изпращат сигнали към мускулите, което провокира свиване. Трайността на ботокса е различна при всеки, тъй като е много индивидуално. 

Въпреки това, общоприето е, че ефектът от ботокса трае от три до четири месеца. При някои хора, продължителността може да е малко по-дълга, от четири до шест месеца, а при някои по-кратко, до два месеца. Също така е важно да отбележим, че при първото поставяне на ботокс, ефектът може да е по-кратък. След второто третиране е силно вероятно да забележите по-дълга трайност.

Какво да избягваме преди и след ботокс

Ако сте решили, че ботулиновият токсин е правилното решение за вас, то тогава е редно да се запознаете с някои основни съвети за преди и след процедурата. Третирането може да доведе до редица странични ефекти, ако влезете в тази сфера неподготвени. Разбира се, работейки с опитен и квалифициран специалист предполага, че ще получите качествени съвети и насоки относно процедурата. Но въпреки това, струва си да проучите темата самостоятелно, за да сте по-добре запознати. 

Ето някои съвети за това какво да избягвате преди процедура по поставяне на ботокс:

  • Не се препоръчва консумирането на вино – консумацията на вино може да увеличи шансовете за синини след процедурата. Желателно е да се избягва пиенето на вино за седмица преди поставянето на ботулинов токсин. 
  • Не приемайте противовъзпалителни лекарства – седмица преди ботокс процедурата не е желателно да приемате и противовъзпалителни лекарства.
  • Не се препоръчват храни, съдържащи чесън – чесънът също може да предизвика синини след процедурата. 

Освен мерките, които е добре да вземете преди третирането с ботокс, съществуват и няколко съвета за след процедурата:

  • Избягвайте физическото натоварване – не се препоръчват физическите тренировки на същия ден след процедурата. Упражненията могат да повишат кръвното налягане, увеличавайки риска от възпаление.
  • Не бързайте да поставяте грим – желателно е да не носите грим в деня на третирането, както и в деня след процедурата. Гримът може да взаимодейства с инжектираните зони, което може да причини инфекции, зачервяване, подуване и дискомфорт. 
  • Използвайте нежен препарат за почистване на лице – агресивните химикали в някои почистващи продукти за лице могат да доведат до инфекция след инжектиране на ботокс. Препоръчително е да избягвате употребата на такива препарати един или два дни след процедурата.

Млада визия и отстранени бръчки с ботокс 

Ботулиновият токсин в днешно време се използва активно за решаването на редица проблеми, свързани със стареенето и подобряването на визията. Надяваме се, че тази статия отговаря на някои от най-често срещаните въпроси, свързани с темата. Можете да разчитате и на нашия квалифициран и сертифициран екип от специалисти за консултации, насоки и съвети относно процедурите, свързани с инжектирането на ботокс.