Вече можете да ни откриете и в Медицински Комплекс Младост „Разберете повече“ ↓

Позвънете ни:

0887 191 113

a
M

Какво Са Фасетите И Какви Видове Има?

„Красотата е сила. Усмивката е нейният меч.“ – Джон Рей

Усмивката е несъмнено един от най-важните аспекти на външния ни вид и първото впечатление, което оставяме у околните. А здравите и красиви зъби са ключови за постигането на привлекателна усмивка.

В съвременната стоматология, фасетите изпъкват като достъпно и ефективно решение за подобряване на външния вид на усмивката. В тази статия нашите зъболекари във Варна ще ви разкажат всичко, което трябва да знаете за тях: какво представляват фасетите, какви видове фасети има, както и какви са техните предимства, спрямо останалите начини за подобряване на визията на зъбите ни.

Какво са фасетите и за какво се използват?

Фасетите представляват тънки, индивидуално изработени облицовки, които се поставят върху предните зъби с цел корекция на тяхната форма, цвят и размер. Този стоматологичен метод не само предоставя изключително естетични резултати, но и подобрява функционалността на зъбите.

Фасетите се явяват перфектното решение за тези, които търсят да подобрят усмивката си по начин, който е естетично приятен и едновременно с това запазва естествената текстура и форма на зъбите. Този стоматологичен подход предоставя възможност за персонализиране на усмивката, съобразено с индивидуалните предпочитания на пациента.

Почистване на зъбен камък в домашни условия

Видове фасети

Разнообразието от типове и видове фасети, предоставят на пациентите съчетание от възможности, които да отговарят на техните индивидуални нужди и предпочитания. Това позволява да се избере решение, което максимално да отговаря на целите и желанията на пациента. Ето кои са по-важните видове фасети спрямо материала, от който са изработени:

Керамични фасети

Керамичните фасети, известни още и като “порцеланови фасети”, са индиректни фасети, популярни заради своята изключителна естетика и естествен вид. Те се изработват от висококачествени керамични материали, които имитират цвета и пречупването на светлината, като при натуралните зъби. Керамичните фасети са дълготрайни и устойчиви, като същевременно запазват блясъка и белотата на усмивката. За поставянето на този вид фасети е необходимо леко изпиляване на зъбите. Този вид фасети се препоръчва за пациенти, които ценят високата естетика и се стремят към естествен външен вид.

Композитни фасети

Композитните фасети, известни и като “фотополимерни фасети”, са директни фасети, които представляват бърз и ефективен начин за подобряване на усмивката. Те се изработват от специални композитни материали, които се нанасят директно върху зъбите и се моделират за постигане на желаната форма и цвят. При композитните фасети няма нужда от изпиляване на зъбите. Този вид фасети е подходящ за пациенти, които търсят бързи резултати и искат да подобрят визията на усмивката си без значителна интервенция и изпиляване на зъбите.

Циркониеви фасети

Циркониевите фасети са директни фасети и представляватдруго популярно решение за красива усмивка. В друга статия вече сме сравнявали циркониевите и керамичните фасети, за това тук само ще кажем, че те са по-малко предпочитаният вид фасети за дълготрайна употреба. Причините, заради които както пациентите, така и стоматолозите предпочитат използването на керамични и композитни фасети, са много, така че ви приканваме да прочетете статията ни по темата.

Как се поставят фасетите?

Процесът на поставяне на зъбни фасети се състои от няколко по-важни стъпки:

 1. Консултация и план за лечение – Първата стъпка включва консултация със зъболекар, в която се обсъждат целите на пациента и възможностите за постигане на желаните резултати. Зъболекарят ще прегледа текущото състояние на зъбите и ще определи дали пациентът е подходящ кандидат за поставяне на фасети.
 2. Подготовка на зъбите – След одобрение на плана за лечение, следващата стъпка е подготовката на зъбите. Обикновено се премахва много тънък слой от емайловата тъкан, за да се направи място за поставянето на фасетите. Когато става въпрос за композитни фасети, често няма нужда от тази стъпка и тя се пропуска.
 3. Сканиране на зъбите – Следващата стъпка включва сканиране на зъбите, за да се изработят индивидуалните фасети. Избира се и желаният цвят и форма на фасетите.
 4. Изработка и корекция на фасетите – На основата на вече сканираните зъби се изработват индивидуални фасети за всеки зъб. След това те се адаптират на зъбите на пациента, като зъболекарят внимателно проверява дали визията и удобството им отговарят на желанията на пациента.
 5. Поставяне на фасетите – Когато фасетите са готови, следващата стъпка е тяхното поставяне върху зъбите. Те се фиксират със специален цимент с подходящ цвят, който осигурява трайност и стабилност, както и максимална прилика с останалите зъби. Процедурата може да изисква финални корекции за постигане на перфектен външен вид и комфорт.
 6. Проверка и съвети за поддръжка – След поставянето на фасетите, зъболекарят извършва последни проверки, за да се увери, че резултатите отговарят на очакванията и пациентът е доволен. Пациентът получава указания за правилна грижа и поддържане на фасетите, което обикновено включва редовни посещения при зъболекар и правилна устна хигиена.

Предимства на фасетите

Поставянето на фасети има няколко основни предимства:

 • Изключителна визия – Фасетите са отлично естетично решение, като възстановяват красотата на усмивката. Изработени индивидуално за всеки пациент, те имитират естествената текстура, цвят и форма на зъбите, осигурявайки перфектен външен вид.
 • Корекция на дефекти – Фасетите са изключително ефективни за коригиране на различни дефекти по зъбите, като обезцветяване, неравности и леки аномалии във формата на зъбите.
 • Минимално инванзивен подход – В сравнение с някои други методи за естетична корекция на усмивката, поставянето на фасети често не изисква значително отстраняване на емайла. Този минимално инвазивен подход запазва структурата на зъбите и същевременно достига желаните естетични резултати.
 • Трайност и устойчивост – Фасетите се отличават с висока трайност и устойчивост на петна. Те предоставят дълготраен ефект, който остава стабилен през годините, като запазва своята естетика и функционалност.

Сравнение на фасетите и другите методи за подобряване на усмивката

При избора на метод за подобрение на усмивката сме изправени пред множество възможности. В тази секция ще сравним фасетите с някои от алтернативите за подобрение на усмивката.

 • Фасети или коронки – Поставянето на фасети изисква по-малко изпиляване на зъбите в сравнение с циркониевите коронки, което прави този метод по-неинвазивен. Фасетите са подходящи за корекция на козметични проблеми, а коронките се слагат при по-значителни повреди на зъбите, като счупвания.
 • Фасети или ортодонтски терапии – Фасетите предлагат бърз и ефективен начин за корекция на естетични проблеми, без да се налага дълготраен период на ортодонтско лечение, каквото е носенето на брекети. Ортодонтското лечение е подходящо при проблеми като неправилна подредба на зъбите и прекъснатост в челюстта.
 • Фасети или избелване на зъбите – Фасетите предоставят постоянно решение с цвета на зъбите и са устойчиви на петна, но са по-инвазивни от избелването на зъбите. Фасетите са подходящи за хора, които търсят дълготрайно и естетично решение. Процедурите за избелване предлагат бързи резултати, но изискват периодични повторения, тъй като цветът на зъбите с течение на времето може да се върне към предишното си състояние. Що се отнася до цената за двете, избелването е в пъти по-достъпно от фасетите и всеки може да се възползва, докато фасетите представляват по-скъпа инвестиция в бляскавата усмивка.
В заключение можем да обобщим, че фасетите предлагат уникална възможност да постигнете желаната усмивка. Изборът между различните видове фасети, като керамични, композитни и циркониеви, дава възможност за персонализиране на процеса и крайния резултат. Важно е да се консултирате със зъболекаря си и да обсъждите своите индивидуални желания и очаквания, преди да вземете финалното решение за поставяне на фасети.