Вече можете да ни откриете и в Медицински Комплекс Младост „Разберете повече“ ↓

Позвънете ни:

0887 191 113

a
M

Зъбните Коронки – Начинът да Върнете Здравето и Красотата на Вашата Усмивката

Зъбните коронки са сред най-популярните решения в сферата на денталната медицина. Те решават редица проблеми, възвръщат самочувствието на пациента и имат дълготраен ефект. В тази статия ще ви запознаем повече с това какво представляват зъбните коронки, какви видове съществуват и начините, по които зъбните коронки връщат здравето и красотата на усмиката. 

Какво е зъбна коронка

Нека започнем от това какво е коронка на зъб. Зъбната коронка е вид зъбна структура и част от неподвижното протезиране, която напълно покрива или обгражда зъб или зъбен имплант. Короните често се използват за възстановяване на функцията и външния вид на зъба след възстановителна процедура като кореново лечение. Използват се и за предпазване на изтрити зъби от счупване и за поддържане на големи пломби. Зъбните коронки могат да бъдат направени от много различни материали, като най-широко разпространените са циркониевите коронки, керамичните, и по-старите им метални събратя.

Зъбната коронка е основно „капачка“, която се поставя върху зъб. Тази „капачка“ възстановява нормалната форма, размер и функция на зъба. Зъбната корона може да се използва за:

 • Предпазване на изтрит зъб от счупване или защита на отделни части от напукан зъб
 • Възстановяване на вече счупен зъб или зъб, който е бил силно износен
 • Подкрепа за зъб с голяма пломба
 • Козметични модификации на формата, цвета или подреждането на зъбите
 • Прикрепяне на зъбен мост
 • Покриване на имплант
Дентален Център Медикеър
Различни видове дентални коронки

Различните видове зъбни коронки

Съществуват различни видове зъбни коронки. Те се различават основно в зависимост от материала, от който са направени. Ето и някои от по-популярните видове зъбни коронки:

Металокерамични коронки

Металокерамичните зъбни коронки са един от най-популярните видове зъбни корони. Те са направени от метална сплав (обикновено кобалт-хром) и след това покрити с керамичен завършек.

Металната основа осигурява здравина и издръжливост, докато керамичната фасета придава на короната естествен вид на зъб. Металокерамичните корони често се използват за възстановяване на задните зъби, тъй като осигуряват много добър функционален резултат.

Порцеланови коронки

Порцелановите зъбни коронки са друг популярен избор за възстановяване на зъбите. Те са здрави, издръжливи и изглеждат много естествени. Порцеланът е вид керамика, която се използва за направата на голямо разнообразие от продукти, включително съдове за хранене, подови настилки и мивки. Използва се и в стоматологията за създаване на изкуствени зъби или корони.

Порцелановите коронки се изработват от калъп на зъбите ви и след това се изпичат в специална машина. След това порцеланът се свързва към метална рамка, която пасва върху съществуващия зъб. Порцелановите коронки са много здрави и могат да издържат много години при правилна грижа.

Когато получите порцеланова корона, вашият зъболекар първо ще направи отпечатък от вашия зъб. След това ще създаде модел на вашия зъб от отпечатъка. Формата ще се използва за създаване на порцеланова корона. След като порцелановата корона е готова, вашият зъболекар ще я залепи към съществуващия зъб със специално лепило. 

Циркониеви коронки

Циркониевите зъбни коронки са вид зъбна корона, изработена от циркониев оксид – здрав и издръжлив материал. Те са биосъвместими, което означава, че са безопасни за употреба. Този вид коронки често се използват за възстановяване на увредени или развалени зъби. Те могат да се използват и за подобряване на външния вид на деформирани или обезцветени зъби.

Циркониевите зъбни коронки обикновено са по-скъпи от другите видове зъбни корони, но предлагат няколко предимства. От една страна, те са много здрави и издръжливи. Освен това е по-малко вероятно да предизвикат алергични реакции, тъй като са биосъвместими. Освен това, циркониевите корони за зъби могат да придадат на усмивката ви по-естествен вид. Най-голямо предимство на циркониевите корони отдаваме на факта, че протоколът на изработка е изцяло дигитален, което свежда възможността за грешки и неточности до нула. 

Всеки тип корона има свой собствен набор от предимства и недостатъци. Независимо какъв тип зъбна корона изберете, важно е да се грижите за нея правилно. 

Как зъбните коронки биха ни помогнали за по-здрави зъби

Зъбните коронки са безспорно ефективен начин да се радвате на по-здрави и красиви зъби. Те могат да помогнат със следните ползи:

  • Протекция за крехките зъби – След проведено кореново лечение вътрешността на зъба остава издълбана, а останалата структура на зъба предразположена към напукване. Зъб, който има направено кореново лечение, почти винаги се нуждае от зъбна корона, за да се предотврати допълнителното му счупване или пълна разруха.
  • Елиминирани повреди на зъбите – Зъбната коронка държи зъба цял, дори при тежки травми, и възстановява външния вид и функцията на зъба. Зъбните корони също могат да се поставят върху зъбните импланти, за да се възстановят пространствата, останали от липсващи зъби.
  • Възстановяване на износени зъби – Скърцането на зъби, известно още като бруксизъм, може да доведе до скъсяването на зъбите с течение на времето и тяхното изтриване. Може да се препоръча зъбна корона за възстановяване на такъв зъб до нормалния му функционален размер.
  • Подобряване на външния вид – Короните предлагат и козметични предимства. Те могат да се използват за да се удължат зъбите, които са твърде къси или да прикрият обезцветяването поради травма, лекарства или други причини. Короните също понякога са отлична алтернатива на ортодонтските брекети, ако един или два неправилно подравнени зъба засягат захапката.

Колко дълго издържат зъбните коронки

Зъбните коронки могат да имат различна трайност, в зависимост от това колко добре се грижите за тях. Средно, зъбните корони могат да издържат от 5 до 15 години. Продължителността на живота ще зависи от степента на износване, на което е изложена короната и от навиците ви, свързани с устната хигиена. Препоръчително е да се избягват навици като стискане на зъби, дъвчене на лед и ядене на твърди или лепкави храни. Следването на тези препоръки ще ви помогне да гарантирате, че вашата корона ще бъде функционална дълго време.

Как да почистим зъбите около зъбна коронка

Важно е да почиствате правилно зъбите си, особено около зъбните корони. Зъбните коронки могат да натрупват плака и зъбен камък точно като естествените ви зъби, така че е важно редовно да миете и почиствате с конец. Ето няколко съвета как да почистите зъбите си около зъбните корони:

 • Четкайте два пъти на ден с четка за зъби със средна твърдост на влакната. Не забравяйте да измиете всички зони около зъбите, включително тези около линията на венците.
 • Почиствайте с конец поне веднъж на ден. Внимателно поставете конеца между зъбите си, като използвате движението ‘напред-назад’. Внимавайте да не нараните венците с конеца. 
 • Използвайте интердентална четка или зъбен душ ако имате затруднения с използване на конеца около зъбните си корони.

Преди да вземете решение относно поставянето на зъбни коронки, уверете се, че сте избрали доказан и опитен професионалист, който може да ви насочи в правилната посока. 

Какво е зъбна коронка

Разгледай още:

Коронки или фасети да изберем

май 9, 2024

Коронки или Фасети Да Изберем?

Коронки или Фасети Да Изберем?Изборът между коронки и фасети е решение с дългосрочни последици за здравето и външния вид на Вашата усмивка. Като две от най-разпространените и използвани стоматологични процедури за подобряване на естетиката и функционалността на...

Какво е фасети? Какво представляват фасетите?

мар. 20, 2024

Какво Са Фасетите И Какви Видове Има?

Какво Са Фасетите И Какви Видове Има?„Красотата е сила. Усмивката е нейният меч.“ – Джон Рей Усмивката е несъмнено един от най-важните аспекти на външния ни вид и първото впечатление, което оставяме у околните. А здравите и красиви зъби са ключови за постигането на...

Почистване на зъбен камък в домашни условия

мар. 19, 2024

3 Неефективни Начина За Почистване На Зъбен Камък У Дома

3 Неефективни Начина За Почистване На Зъбен Камък У ДомаЕдно от честите неща, които срещаме в практиката си като зъболекари във Варна, е склонността на пациентите да се опитват да решават проблемите със зъбите в домашни условия. Пример за това е почистването на...

Циркониеви или керамични фасети да изберем?

мар. 19, 2024

Циркониеви или керамични фасети да изберем?

Циркониеви или керамични фасети да изберем?Желанието за перфектна усмивка често подтиква хората да потърсят естетични решения, а фасетите са едно от най-ефективните и популярни средства за целта. Те ефективно подобряват външния вид на зъбите и постигат хармонична,...

Циркониеви коронки: плюсове и минуси

мар. 19, 2024

Циркониеви коронки: плюсове и минуси

Циркониеви коронки: плюсове и минусиЦиркониевите коронки се нареждат сред иновативните постижения в областта на стоматологията, предоставяйки на пациентите изключително естетични и функционални решения за възстановяване на изхабените или повредени зъбни структури....

Поддръжка на циркониеви коронки

мар. 19, 2024

9 Съвета За Поддръжка На Циркониеви Коронки

9 Съвета За Поддръжка На Циркониеви КоронкиЦиркониевите коронки са едно от най-предпочитаните решения за възстановяване на усмивката. Заради това, в миналото сме разглеждали в подробности всякакви въпроси свързани с тяхната същност, начин на поставяне, както и...

Как се поставят циркониеви корони: всичко, което трябва да знаете

фев. 26, 2024

Как се Поставят Циркониеви Коронки: Всичко, Което Трябва да Знаете

Как се Поставят Циркониеви Коронки: Всичко, Което Трябва да ЗнаетеЦиркониевите коронки се явяват една от върховите точки на съвременната стоматология, предоставяйки на пациентите надеждна и дълготрайна възможност за възстановяване на усмивката. Със своите...

Keramichna ili cirkonieva koronka mneniya

окт. 18, 2023

Металокерамична Или Циркониева Коронка Да Изберем? Вижте Мненията

Металокерамична Или Циркониева Коронка Да Изберем? Вижте МнениятаЕдва ли има някой, който би казал, че добрата усмивка не е от значение. Здравите, прави и бели зъби са стандарт за идеал, който бива преследван от мнозина. За съжаление, обаче, с течение на времето и...

Kakav vid koronki da izbera

окт. 18, 2023

Какъв Вид Коронка Да Избера?

Какъв Вид Коронка Да Избера?Зъбните коронки са отличен вариант за възстановяване на повредени, развалени или износени зъби. Те могат също така да подобрят вида на Вашата усмивка, като прикрият деформираните или обезцветени зъби. С толкова много налични видове зъбни...

Problemi s dentalni implanti

окт. 18, 2023

Какво да правите при възникване на проблеми с денталните импланти

Какво Да Правите При Възникване На Проблеми С Денталните ИмплантиЗъбните импланти направиха революция в областта на възстановителната дентална медицина, осигурявайки трайно и естествено изглеждащо решение за липсващи зъби. Въпреки това, както при всяка...