Вече можете да ни откриете и в Медицински Комплекс Младост „Разберете повече“ ↓

Позвънете ни:

a
M

Зъбните Коронки – Начинът да Върнете Здравето и Красотата на Вашата Усмивката

Зъбните коронки са сред най-популярните решения в сферата на денталната медицина. Те решават редица проблеми, възвръщат самочувствието на пациента и имат дълготраен ефект. В тази статия ще ви запознаем повече с това какво представляват зъбните коронки, какви видове съществуват и начините, по които зъбните коронки връщат здравето и красотата на усмиката. 

Какво е зъбна коронка

Нека започнем от това какво е коронка на зъб. Зъбната коронка е вид зъбна структура и част от неподвижното протезиране, която напълно покрива или обгражда зъб или зъбен имплант. Короните често се използват за възстановяване на функцията и външния вид на зъба след възстановителна процедура като кореново лечение. Използват се и за предпазване на изтрити зъби от счупване и за поддържане на големи пломби. Зъбните коронки могат да бъдат направени от много различни материали, като керамика, метал или цирконий.

Зъбната коронка е основно „капачка“, която се поставя върху зъб. Тази „капачка“ възстановява нормалната форма, размер и функция на зъба. Зъбната корона може да се използва за:

 • Предпазване на изтрит зъб от счупване или защита на отделни части от напукан зъб
 • Възстановяване на вече счупен зъб или зъб, който е бил силно износен
 • Подкрепа за зъб с голяма пломба
 • Козметични модификации на формата, цвета или подреждането на зъбите
 • Прикрепяне на зъбен мост
 • Покриване на имплант
Дентален Център Медикеър
Различни видове дентални коронки

Различните видове зъбни коронки

Съществуват различни видове зъбни коронки. Те се различават основно в зависимост от материала, от който са направени. Ето и някои от по-популярните видове зъбни коронки:

Металокерамични коронки

Металокерамичните зъбни коронки са един от най-популярните видове зъбни корони. Те са направени от метална сплав (обикновено кобалт-хром) и след това покрити с керамичен завършек.

Металната основа осигурява здравина и издръжливост, докато керамичната фасета придава на короната естествен вид на зъб. Металокерамичните корони често се използват за възстановяване на задните зъби, тъй като осигуряват много добър функционален резултат.

Порцеланови коронки

Порцелановите зъбни коронки са друг популярен избор за възстановяване на зъбите. Те са здрави, издръжливи и изглеждат много естествени. Порцеланът е вид керамика, която се използва за направата на голямо разнообразие от продукти, включително съдове за хранене, подови настилки и мивки. Използва се и в стоматологията за създаване на изкуствени зъби или корони.

Порцелановите коронки се изработват от калъп на зъбите ви и след това се изпичат в специална машина. След това порцеланът се свързва към метална рамка, която пасва върху съществуващия зъб. Порцелановите коронки са много здрави и могат да издържат много години при правилна грижа.

Когато получите порцеланова корона, вашият зъболекар първо ще направи отпечатък от вашия зъб. След това ще създаде модел на вашия зъб от отпечатъка. Формата ще се използва за създаване на порцеланова корона. След като порцелановата корона е готова, вашият зъболекар ще я залепи към съществуващия зъб със специално лепило. 

Циркониеви коронки

Циркониевите зъбни коронки са вид зъбна корона, изработена от циркониев оксид – здрав и издръжлив материал. Те са биосъвместими, което означава, че са безопасни за употреба. Този вид коронки често се използват за възстановяване на увредени или развалени зъби. Те могат да се използват и за подобряване на външния вид на деформирани или обезцветени зъби.

Циркониевите зъбни коронки обикновено са по-скъпи от другите видове зъбни корони, но предлагат няколко предимства. От една страна, те са много здрави и издръжливи. Освен това е по-малко вероятно да предизвикат алергични реакции, тъй като са биосъвместими. Освен това, циркониевите корони за зъби могат да придадат на усмивката ви по-естествен вид. Най-голямо предимство на циркониевите корони отдаваме на факта, че протоколът на изработка е изцяло дигитален, което свежда възможността за грешки и неточности до нула. 

Всеки тип корона има свой собствен набор от предимства и недостатъци. Независимо какъв тип зъбна корона изберете, важно е да се грижите за нея правилно. 

Как зъбните коронки биха ни помогнали за по-здрави зъби

Зъбните коронки са безспорно ефективен начин да се радвате на по-здрави и красиви зъби. Те могат да помогнат със следните ползи:

  • Протекция за крехките зъби – След проведено кореново лечение вътрешността на зъба остава издълбана, а останалата структура на зъба предразположена към напукване. Зъб, който има направено кореново лечение, почти винаги се нуждае от зъбна корона, за да се предотврати допълнителното му счупване или пълна разруха.
  • Елиминирани повреди на зъбите – Зъбната коронка държи зъба цял, дори при тежки травми, и възстановява външния вид и функцията на зъба. Зъбните корони също могат да се поставят върху зъбните импланти, за да се възстановят пространствата, останали от липсващи зъби.
  • Възстановяване на износени зъби – Скърцането на зъби, известно още като бруксизъм, може да доведе до скъсяването на зъбите с течение на времето и тяхното изтриване. Може да се препоръча зъбна корона за възстановяване на такъв зъб до нормалния му функционален размер.
  • Подобряване на външния вид – Короните предлагат и козметични предимства. Те могат да се използват за да се удължат зъбите, които са твърде къси или да прикрият обезцветяването поради травма, лекарства или други причини. Короните също понякога са отлична алтернатива на ортодонтските брекети, ако един или два неправилно подравнени зъба засягат захапката.

Колко дълго издържат зъбните коронки

Зъбните коронки могат да имат различна трайност, в зависимост от това колко добре се грижите за тях. Средно, зъбните корони могат да издържат от 5 до 15 години. Продължителността на живота ще зависи от степента на износване, на което е изложена короната и от навиците ви, свързани с устната хигиена. Препоръчително е да се избягват навици като стискане на зъби, дъвчене на лед и ядене на твърди или лепкави храни. Следването на тези препоръки ще ви помогне да гарантирате, че вашата корона ще бъде функционална дълго време.

Как да почистим зъбите около зъбна коронка

Важно е да почиствате правилно зъбите си, особено около зъбните корони. Зъбните коронки могат да натрупват плака и зъбен камък точно като естествените ви зъби, така че е важно редовно да миете и почиствате с конец. Ето няколко съвета как да почистите зъбите си около зъбните корони:

 • Четкайте два пъти на ден с четка за зъби със средна твърдост на влакната. Не забравяйте да измиете всички зони около зъбите, включително тези около линията на венците.
 • Почиствайте с конец поне веднъж на ден. Внимателно поставете конеца между зъбите си, като използвате движението ‘напред-назад’. Внимавайте да не нараните венците с конеца. 
 • Използвайте интердентална четка или зъбен душ ако имате затруднения с използване на конеца около зъбните си корони.

Преди да вземете решение относно поставянето на зъбни коронки, уверете се, че сте избрали доказан и опитен професионалист, който може да ви насочи в правилната посока. 

Какво е зъбна коронка

Разгледай още:

страх от зъболекари

ян. 20, 2023

Как да преодолеем страхът от зъболекар?

Как да преодолеем страхът от зъболекар?Посещението при зъболекар е неизбежно в един или друг момент. То е необходимост ако искате да поддържате добро орално здраве и да откривате и лекувате потенциални проблеми, като кариес, заболяване на венците и рак на устната...

Botulinum toxin

ян. 20, 2023

Заблуди и митове за ботокса

Заблуди и митове за ботоксаПоставянето на ботокс е сред най-популярните козметични процедури в днешно време. Услугата е чудесен вариант за справяне с редица нежелани признаци на стареене, като бръчки. Но освен това, ботоксът е добре познато решение и за други...

почистване на зъбен камък

дек. 22, 2022

Какво е зъбен камък и защо е важно да го почистваме?

Какво е зъбен камък и защо е важно да го почистваме?Когато става въпрос за поддържане на перфектна орална хигиена, няма как да не споменем зъбният камък като един от най-често срещаните проблеми сред хората. Това е един неестетичен и същевременно вреден проблем,...

дек. 22, 2022

7 Храни, които подпомагат за избелването на зъбите и подобряват здравето на устната хигиена

7 Храни, които подпомагат за избелването на зъбите и подобряват здравето на устната хигиенаПетната по зъбите и оцветяването са сред най-сериозните притеснения и проблеми при хората, когато се отнася за орално здраве. Изгубването на натуралния блясък и зашеметяващия...

Какво трябва да знаем за прозрачните алайнери

ное. 24, 2022

Всичко което трябва да знаете за прозрачните алайнери

Всичко което трябва да знаете за прозрачните алайнериПрозрачните алайнери са модерна и вълнуваща алтернатива на традиционните брекети. Те предлагат предимствата на класическите брекети и осигуряват по-правите зъби, което ги прави често срещано решение за...

Какво да изберем алайнери или брекети

ное. 24, 2022

Какво да изберем: Брекети или прозрачни алайнери?

Какво да изберем: Брекети или прозрачни алайнери?Когато става въпрос за изправяне на зъби, повечето пациенти се сблъскват с един често срещан казус, а именно изборът между брекети и прозрачни алайнери. Много пациенти се свързват с нас с надеждата да научат повече...

дентален имплант

окт. 26, 2022

Съвети при поставяне на зъбен имплант

Съвети при поставяне на зъбен имплантЗъбните импланти са популярна интервенция, която бързо и лесно решава многобройни проблеми свързани с липсващи зъби. Съществуват различни видове зъбни импланти. Но истината е, че независимо какъв тип имплант ще бъде поставен е...

съвети при поставяне на брекети

окт. 26, 2022

Полезни съвети при храненето с брекети

Полезни съвети при храненето с брекетиБрекетите са популярно решение за решаване на редица проблеми с неправилно изникнали зъби, крива захапка и други. В днешно време, системите брекети са направени максимално комфортни, красиви и удобни за носене. От изключителна...

Грижа за зъбите при бременност

сеп. 26, 2022

Как да се грижим за зъбите и устата си докато сме бременни?

Как да се грижим за зъбите и устата си докато сме бременни?Бременността е един от най-вълнуващите периоди в живота на една жена. Но той също така е обвързан с редица промени, които биха могли да засегнат оралната хигиена. Освен, че е необходимо да сте добре...

авг. 19, 2022

Причини и решения за лошия дъх

Причини и решения за лошия дъхЛошият дъх, медицински познат като халитоза, е често срещан проблем при хората, независимо от техния пол или възраст. Той може да е резултат от вредни навици при поддръжката на оралната хигиена, а може и да е признак за други...