Вече можете да ни откриете и в Медицински Комплекс Младост „Разберете повече“ ↓

Позвънете ни:

0887 191 113

a
M

Защо да изберем избелване при зъболекар?

Избелването на зъбите е сред най-популярните и предпочитани процедури за поддържане на орална хигиена и красива усмивка. Тази бърза и лесна процедура може да предостави редица предимства, да ви накара да си възвърнете самочувствието и да по донесе трайни резултати, особено когато е извършена от специалист с богат опит. 

В тази статия ще разгледаме в повече детайл какво представлява професионалното избелване на зъби, защо то е препоръчително пред домашните процедури за избелване и какво е добре да знаете за след процедурата.

Какво представлява избелването на зъбите?

Професионалното избелване на зъби е процес, който използва избелващи агенти за премахване на петна и обезцветяване от зъбите. Процедурата може да се извърши в стоматологичен кабинет или у дома, като се използват специализирани комплекти. Професионалното избелване на зъби обикновено е по-ефективно от продуктите без рецепта, а резултатите са далеч по-трайни.

Избелването на зъби в кабинет се извършват от зъболекар и обикновено отнема от един до два часа. Процедурата е напълно безболезнена и не създава дискомфорт. Най-честият страничен ефект от професионалното избелване на зъбите е временната чувствителност на зъбите. Той обикновено изчезва в рамките на няколко дни. Някои хора също могат да получат дразнене или зачервяване на венците, но посещението при доказан и опитен специалист намалява тези рискове драстично.

Професионалното избелване на зъби е ефективен начин за подобряване на външния вид на вашата усмивка. То крие и още много предимства, които ще разгледаме малко по-късно в тази статия.

Зъболекар във Варна
Дентален Център Медикеър

Защо да не използваме домашни методи за избелване

Избелването на зъбите е популярна дентална процедура, на която много хора се подлагат, за да постигнат по-чисти и бели зъби. Въпреки това, професионалните процедури за избелване на зъби могат да бъдат скъпи и не по джоба на всеки пациент. В резултат на това, много хора се изкушат да опитат да избелят зъбите си у дома с продукти, купени от магазин или аптека.

Въпреки че е възможно да се постигне известна степен на успех с домашни комплекти за избелване на зъби, обикновено не е препоръчително да изпробвате този метод. Домашните комплекти за избелване на зъби често не са толкова ефективни, колкото професионалните методи и техники и понякога могат да причинят увреждане на зъбите и венците. Освен това, комплектите за домашно избелване често могат да допринесат за изключително краткотрайни резултати и необходимост от повтаряне на процедурата, което може допълнително да нарани зъбите. 

Нека разгледаме в повече детайл три основни причини, поради които не е препоръчително да разчитате на домашно избелване на зъби:

  • По-бавни резултати – Независимо от това дали ще изберете избелване на зъби при зъболекар или у дома, разтворите, които се използват съдържат водороден прекис, който е избелващият агент. Професионалните системи съдържат 15% до 43% пероксид, докато домашните методи съдържат 3% до 20% пероксид. По-високото съдържание на пероксид в избелващия агент, който се използва при зъболекаря, избелва зъбите ви по-добре и за по-кратко време. Отделно, зъболекарите използват също топлина или светлина, за да ускорят допълнително процеса на избелване и да засилят резултатите от избелването. 
  • Нетрайни резултати – Едно от най-значимите предимства на избелването на зъбите при зъболекар е контролът върху лечението преди и по време на процедурата, за да се гарантират добри резултати, които не можете да получите с домашни методи. Първо, при зъболекаря, преди избелване на зъбите, стоматологът ще прегледа зъбите ви, за да се увери, че са в добро състояние за избелване на зъбите. В някои случаи, съществуват видими пречки, което значи, че процедурата може да накара зъбите ви да изглеждат обезцветени или оцветени. Стоматологът ще може да прегледа внимателно зъбите ви и да определи дали избелването е подходящо за вас. Това може да избегне всякакви нежелани  резултати. 
  • Риск от чувствителност и увреждане на зъбите – Чувствителността на зъбите и дразненето на венците след избелване на зъбите е често срещан страничен ефект. Когато избелващият гел се остави върху зъбите твърде дълго, той дехидратира зъбите и причинява чувствителност. Ако пероксидният агент попадне върху венците ви, той може да ги раздразни и да причини болка при консумация на определени храни. Много по-вероятно е пациентът да злоупотребява със системите за избелване у дома, което ще доведе до чувствителност и болка и по-малко от желаните резултати. Напротив, зъболекарят ще подготви устата, зъбите и венците ви, преди да приложи избелващия агент, за да ги предпази от увреждане. Стоматолог, който извършва избелване, знае как да избегне увреждането на зъбите в процеса и как да постигне най-добрия резултат.

Какво да ядем след избелване на зъбите

Важно е да изчакате поне 24 часа след избелване на зъбите, преди да консумирате нещо, което потенциално може да ги оцвети. След това време можете да ядете и пиете както обикновено. Въпреки това, има определени храни и напитки, които трябва да избягвате, ако искате да запазите зъбите си в най-добрия им вид.

Храни, които трябва да избягвате:

  • Горски плодове – боровинките, черешите и ягодите могат да причинят оцветяване
  • Къри – силните пигменти в кърито могат лесно да обезцветят зъбите
  • Кафе – една от най-известните напитки, оцветяващи зъбите

Напитки, които трябва да избягвате:

  • Вино – по-специално червеното вино може да причини оцветяване
  • Чай – подобно на кафето, чаят също може да доведе до обезцветяване на зъбите
  • Сода – газираните напитки са с много високо съдържание на захар и могат да причинят кариес, както и оцветяване

Като цяло, един от най-сигурните съвети за по-дълготраен резултат е да избягвате всякаква храна или напитки с тъмен цвят, тъй като те са по-склонни да причинят оцветяване. Ако все пак консумирате нещо, което потенциално може да оцвети зъбите ви, не забравяйте да ги измиете след това.

Защо да избелим зъбите при зъболекар

Ползите от избелване на зъби при зъболекар

В комбинация с почистване на зъбния камък, едно от основните предимства на професионалното избелването на зъбите е, че може да повиши увереността ви. По-ярката, по-бяла усмивка може да ви накара да се чувствате по-уверени в социалните си контакти или пък по време  на работа. Друго предимство на избелването на зъбите е, че може да ви накара да изглеждате по-млади. Белите зъби често се разглеждат като знак за младост, така че ако искате да се насладите на подмладяващ ефект без допълнителни козметични процедури, избелването на зъбите може да е точното решение. 

Избелването на зъбите също е много дълготрайно решение за постигане на по-бяла усмивка, което е сигурен признак за добра орална хигиена.

Не позволявайте оцветяването не зъбите да се превръща в проблем и пречка за вашата увереност. Свържете се с нас още сега и запазете час за консултация с нашите дентални специалисти!

Разгледай още:

Коронки или фасети да изберем

май 9, 2024

Коронки или Фасети Да Изберем?

Коронки или Фасети Да Изберем?Изборът между коронки и фасети е решение с дългосрочни последици за здравето и външния вид на Вашата усмивка. Като две от най-разпространените и използвани стоматологични процедури за подобряване на естетиката и функционалността на...

Какво е фасети? Какво представляват фасетите?

мар. 20, 2024

Какво Са Фасетите И Какви Видове Има?

Какво Са Фасетите И Какви Видове Има?„Красотата е сила. Усмивката е нейният меч.“ – Джон Рей Усмивката е несъмнено един от най-важните аспекти на външния ни вид и първото впечатление, което оставяме у околните. А здравите и красиви зъби са ключови за постигането на...

Почистване на зъбен камък в домашни условия

мар. 19, 2024

3 Неефективни Начина За Почистване На Зъбен Камък У Дома

3 Неефективни Начина За Почистване На Зъбен Камък У ДомаЕдно от честите неща, които срещаме в практиката си като зъболекари във Варна, е склонността на пациентите да се опитват да решават проблемите със зъбите в домашни условия. Пример за това е почистването на...

Циркониеви или керамични фасети да изберем?

мар. 19, 2024

Циркониеви или керамични фасети да изберем?

Циркониеви или керамични фасети да изберем?Желанието за перфектна усмивка често подтиква хората да потърсят естетични решения, а фасетите са едно от най-ефективните и популярни средства за целта. Те ефективно подобряват външния вид на зъбите и постигат хармонична,...

Циркониеви коронки: плюсове и минуси

мар. 19, 2024

Циркониеви коронки: плюсове и минуси

Циркониеви коронки: плюсове и минусиЦиркониевите коронки се нареждат сред иновативните постижения в областта на стоматологията, предоставяйки на пациентите изключително естетични и функционални решения за възстановяване на изхабените или повредени зъбни структури....

Поддръжка на циркониеви коронки

мар. 19, 2024

9 Съвета За Поддръжка На Циркониеви Коронки

9 Съвета За Поддръжка На Циркониеви КоронкиЦиркониевите коронки са едно от най-предпочитаните решения за възстановяване на усмивката. Заради това, в миналото сме разглеждали в подробности всякакви въпроси свързани с тяхната същност, начин на поставяне, както и...

Как се поставят циркониеви корони: всичко, което трябва да знаете

фев. 26, 2024

Как се Поставят Циркониеви Коронки: Всичко, Което Трябва да Знаете

Как се Поставят Циркониеви Коронки: Всичко, Което Трябва да ЗнаетеЦиркониевите коронки се явяват една от върховите точки на съвременната стоматология, предоставяйки на пациентите надеждна и дълготрайна възможност за възстановяване на усмивката. Със своите...

Keramichna ili cirkonieva koronka mneniya

окт. 18, 2023

Металокерамична Или Циркониева Коронка Да Изберем? Вижте Мненията

Металокерамична Или Циркониева Коронка Да Изберем? Вижте МнениятаЕдва ли има някой, който би казал, че добрата усмивка не е от значение. Здравите, прави и бели зъби са стандарт за идеал, който бива преследван от мнозина. За съжаление, обаче, с течение на времето и...

Kakav vid koronki da izbera

окт. 18, 2023

Какъв Вид Коронка Да Избера?

Какъв Вид Коронка Да Избера?Зъбните коронки са отличен вариант за възстановяване на повредени, развалени или износени зъби. Те могат също така да подобрят вида на Вашата усмивка, като прикрият деформираните или обезцветени зъби. С толкова много налични видове зъбни...

Problemi s dentalni implanti

окт. 18, 2023

Какво да правите при възникване на проблеми с денталните импланти

Какво Да Правите При Възникване На Проблеми С Денталните ИмплантиЗъбните импланти направиха революция в областта на възстановителната дентална медицина, осигурявайки трайно и естествено изглеждащо решение за липсващи зъби. Въпреки това, както при всяка...