Вече можете да ни откриете и в Медицински Комплекс Младост „Разберете повече“ ↓

Позвънете ни:

a
M

Защо да изберем избелване при зъболекар?

Избелването на зъбите е сред най-популярните и предпочитани процедури за поддържане на орална хигиена и красива усмивка. Тази бърза и лесна процедура може да предостави редица предимства, да ви накара да си възвърнете самочувствието и да по донесе трайни резултати, особено когато е извършена от специалист с богат опит. 

В тази статия ще разгледаме в повече детайл какво представлява професионалното избелване на зъби, защо то е препоръчително пред домашните процедури за избелване и какво е добре да знаете за след процедурата.

Какво представлява избелването на зъбите?

Професионалното избелване на зъби е процес, който използва избелващи агенти за премахване на петна и обезцветяване от зъбите. Процедурата може да се извърши в стоматологичен кабинет или у дома, като се използват специализирани комплекти. Професионалното избелване на зъби обикновено е по-ефективно от продуктите без рецепта, а резултатите са далеч по-трайни.

Избелването на зъби в кабинет се извършват от зъболекар и обикновено отнема от един до два часа. Процедурата е напълно безболезнена и не създава дискомфорт. Най-честият страничен ефект от професионалното избелване на зъбите е временната чувствителност на зъбите. Той обикновено изчезва в рамките на няколко дни. Някои хора също могат да получат дразнене или зачервяване на венците, но посещението при доказан и опитен специалист намалява тези рискове драстично.

Професионалното избелване на зъби е ефективен начин за подобряване на външния вид на вашата усмивка. То крие и още много предимства, които ще разгледаме малко по-късно в тази статия.

Зъболекар във Варна
Дентален Център Медикеър

Защо да не използваме домашни методи за избелване

Избелването на зъбите е популярна дентална процедура, на която много хора се подлагат, за да постигнат по-чисти и бели зъби. Въпреки това, професионалните процедури за избелване на зъби могат да бъдат скъпи и не по джоба на всеки пациент. В резултат на това, много хора се изкушат да опитат да избелят зъбите си у дома с продукти, купени от магазин или аптека.

Въпреки че е възможно да се постигне известна степен на успех с домашни комплекти за избелване на зъби, обикновено не е препоръчително да изпробвате този метод. Домашните комплекти за избелване на зъби често не са толкова ефективни, колкото професионалните методи и техники и понякога могат да причинят увреждане на зъбите и венците. Освен това, комплектите за домашно избелване често могат да допринесат за изключително краткотрайни резултати и необходимост от повтаряне на процедурата, което може допълнително да нарани зъбите. 

Нека разгледаме в повече детайл три основни причини, поради които не е препоръчително да разчитате на домашно избелване на зъби:

  • По-бавни резултати – Независимо от това дали ще изберете избелване на зъби при зъболекар или у дома, разтворите, които се използват съдържат водороден прекис, който е избелващият агент. Професионалните системи съдържат 15% до 43% пероксид, докато домашните методи съдържат 3% до 20% пероксид. По-високото съдържание на пероксид в избелващия агент, който се използва при зъболекаря, избелва зъбите ви по-добре и за по-кратко време. Отделно, зъболекарите използват също топлина или светлина, за да ускорят допълнително процеса на избелване и да засилят резултатите от избелването. 
  • Нетрайни резултати – Едно от най-значимите предимства на избелването на зъбите при зъболекар е контролът върху лечението преди и по време на процедурата, за да се гарантират добри резултати, които не можете да получите с домашни методи. Първо, при зъболекаря, преди избелване на зъбите, стоматологът ще прегледа зъбите ви, за да се увери, че са в добро състояние за избелване на зъбите. В някои случаи, съществуват видими пречки, което значи, че процедурата може да накара зъбите ви да изглеждат обезцветени или оцветени. Стоматологът ще може да прегледа внимателно зъбите ви и да определи дали избелването е подходящо за вас. Това може да избегне всякакви нежелани  резултати. 
  • Риск от чувствителност и увреждане на зъбите – Чувствителността на зъбите и дразненето на венците след избелване на зъбите е често срещан страничен ефект. Когато избелващият гел се остави върху зъбите твърде дълго, той дехидратира зъбите и причинява чувствителност. Ако пероксидният агент попадне върху венците ви, той може да ги раздразни и да причини болка при консумация на определени храни. Много по-вероятно е пациентът да злоупотребява със системите за избелване у дома, което ще доведе до чувствителност и болка и по-малко от желаните резултати. Напротив, зъболекарят ще подготви устата, зъбите и венците ви, преди да приложи избелващия агент, за да ги предпази от увреждане. Стоматолог, който извършва избелване, знае как да избегне увреждането на зъбите в процеса и как да постигне най-добрия резултат.

Какво да ядем след избелване на зъбите

Важно е да изчакате поне 24 часа след избелване на зъбите, преди да консумирате нещо, което потенциално може да ги оцвети. След това време можете да ядете и пиете както обикновено. Въпреки това, има определени храни и напитки, които трябва да избягвате, ако искате да запазите зъбите си в най-добрия им вид.

Храни, които трябва да избягвате:

  • Горски плодове – боровинките, черешите и ягодите могат да причинят оцветяване
  • Къри – силните пигменти в кърито могат лесно да обезцветят зъбите
  • Кафе – една от най-известните напитки, оцветяващи зъбите

Напитки, които трябва да избягвате:

  • Вино – по-специално червеното вино може да причини оцветяване
  • Чай – подобно на кафето, чаят също може да доведе до обезцветяване на зъбите
  • Сода – газираните напитки са с много високо съдържание на захар и могат да причинят кариес, както и оцветяване

Като цяло, един от най-сигурните съвети за по-дълготраен резултат е да избягвате всякаква храна или напитки с тъмен цвят, тъй като те са по-склонни да причинят оцветяване. Ако все пак консумирате нещо, което потенциално може да оцвети зъбите ви, не забравяйте да ги измиете след това.

Защо да избелим зъбите при зъболекар

Ползите от избелване на зъби при зъболекар

Едно от основните предимства на професионалното избелването на зъбите е, че може да повиши увереността ви. По-ярката, по-бяла усмивка може да ви накара да се чувствате по-уверени в социалните си контакти или пък по време  на работа. Друго предимство на избелването на зъбите е, че може да ви накара да изглеждате по-млади. Белите зъби често се разглеждат като знак за младост, така че ако искате да се насладите на подмладяващ ефект без допълнителни козметични процедури, избелването на зъбите може да е точното решение. 

Избелването на зъбите също е много дълготрайно решение за постигане на по-бяла усмивка, което е сигурен признак за добра орална хигиена.

Не позволявайте оцветяването не зъбите да се превръща в проблем и пречка за вашата увереност. Свържете се с нас още сега и запазете час за консултация с нашите дентални специалисти!

Разгледай още:

страх от зъболекари

ян. 20, 2023

Как да преодолеем страхът от зъболекар?

Как да преодолеем страхът от зъболекар?Посещението при зъболекар е неизбежно в един или друг момент. То е необходимост ако искате да поддържате добро орално здраве и да откривате и лекувате потенциални проблеми, като кариес, заболяване на венците и рак на устната...

Botulinum toxin

ян. 20, 2023

Заблуди и митове за ботокса

Заблуди и митове за ботоксаПоставянето на ботокс е сред най-популярните козметични процедури в днешно време. Услугата е чудесен вариант за справяне с редица нежелани признаци на стареене, като бръчки. Но освен това, ботоксът е добре познато решение и за други...

почистване на зъбен камък

дек. 22, 2022

Какво е зъбен камък и защо е важно да го почистваме?

Какво е зъбен камък и защо е важно да го почистваме?Когато става въпрос за поддържане на перфектна орална хигиена, няма как да не споменем зъбният камък като един от най-често срещаните проблеми сред хората. Това е един неестетичен и същевременно вреден проблем,...

дек. 22, 2022

7 Храни, които подпомагат за избелването на зъбите и подобряват здравето на устната хигиена

7 Храни, които подпомагат за избелването на зъбите и подобряват здравето на устната хигиенаПетната по зъбите и оцветяването са сред най-сериозните притеснения и проблеми при хората, когато се отнася за орално здраве. Изгубването на натуралния блясък и зашеметяващия...

Какво трябва да знаем за прозрачните алайнери

ное. 24, 2022

Всичко което трябва да знаете за прозрачните алайнери

Всичко което трябва да знаете за прозрачните алайнериПрозрачните алайнери са модерна и вълнуваща алтернатива на традиционните брекети. Те предлагат предимствата на класическите брекети и осигуряват по-правите зъби, което ги прави често срещано решение за...

Какво да изберем алайнери или брекети

ное. 24, 2022

Какво да изберем: Брекети или прозрачни алайнери?

Какво да изберем: Брекети или прозрачни алайнери?Когато става въпрос за изправяне на зъби, повечето пациенти се сблъскват с един често срещан казус, а именно изборът между брекети и прозрачни алайнери. Много пациенти се свързват с нас с надеждата да научат повече...

дентален имплант

окт. 26, 2022

Съвети при поставяне на зъбен имплант

Съвети при поставяне на зъбен имплантЗъбните импланти са популярна интервенция, която бързо и лесно решава многобройни проблеми свързани с липсващи зъби. Съществуват различни видове зъбни импланти. Но истината е, че независимо какъв тип имплант ще бъде поставен е...

съвети при поставяне на брекети

окт. 26, 2022

Полезни съвети при храненето с брекети

Полезни съвети при храненето с брекетиБрекетите са популярно решение за решаване на редица проблеми с неправилно изникнали зъби, крива захапка и други. В днешно време, системите брекети са направени максимално комфортни, красиви и удобни за носене. От изключителна...

Грижа за зъбите при бременност

сеп. 26, 2022

Как да се грижим за зъбите и устата си докато сме бременни?

Как да се грижим за зъбите и устата си докато сме бременни?Бременността е един от най-вълнуващите периоди в живота на една жена. Но той също така е обвързан с редица промени, които биха могли да засегнат оралната хигиена. Освен, че е необходимо да сте добре...

авг. 19, 2022

Причини и решения за лошия дъх

Причини и решения за лошия дъхЛошият дъх, медицински познат като халитоза, е често срещан проблем при хората, независимо от техния пол или възраст. Той може да е резултат от вредни навици при поддръжката на оралната хигиена, а може и да е признак за други...