Вече можете да ни откриете и в Медицински Комплекс Младост „Разберете повече“ ↓

Позвънете ни:

0887 191 113

a
M

Заблуди и митове за ботокса

Поставянето на ботокс е сред най-популярните козметични процедури в днешно време. Услугата е чудесен вариант за справяне с редица нежелани признаци на стареене, като бръчки. Но освен това, ботоксът е добре познато решение и за други проблеми, като кривогледство, мускулни крампи, хиперхидроза и други невромускулни заболявания. Особено инжектиран от опитен и доказан специалист, ботоксът несъмнено може да осигури желаните резултати.

Въпреки, че ботокс процедурите не са нещо ново и са част от козметичната индустрия от години, съществуват редица митове за ботокса, които често заблуждават начинаещите в сферата. 

В тази статия ще разбулим тези митове и ще разгледаме най-често срещаните заблуди за ботокса. 

Botulinum toxin

Митове за ботокса 

В следващите параграфи ще откриете едни от най-широко разпространените заблуди за ботокса. Това ще Ви помогне да имате ясна и реална представа за това какво можете да очаквате от процедурата инжектиране на ботокс.

Ботоксът се използва единствено за козметични и естетични цели

Ползите от ботокса далеч надхвърлят естетичната сфера и могат да лекуват няколко реални медицински проблеми, пред които са изправени много хора. Първоначално, ботоксът е бил одобрен за третирането на трептене в очите, както и очните спазми. Години по-късно, той се превърна и в козметично лечение за фини линии и бръчки. Оттогава, приложението му се е разширило значително, като в днешно време лекарите предписват инжекции на пациенти, които страдат от проблеми и притеснения, като мигрена, прекомерно изпотяване на подмишниците, а дори и свръхактивен пикочен мехур.

Инжектирането на ботокс е болезнено

Много хора погрешно вярват, че поставянето на ботокс е болезнена процедура, която би могла да доведе до образуването на синини. Истината е, че това е възможно да се случи единствено, ако попаднете на неопитен специалист, но в повечето случаи – инжектирането на ботокс не причинява синини по кожата.  Правилната техника на поставяне гарантира, че ботоксът няма да причини болки, а резултатите трябва да са толкова постепенни, че околните дори да не забележат, че пациентът се подлага на ботокс процедури.

Ботоксът ще накара лицето Ви да изглежда парализирано и безизразно

Случвало ли Ви се е да срещнете човек на живо, по телевизията или в социалните мрежи, който се е подложил на инжектирането на огромно количество ботокс? В този случай отличителната черта е, че движението на лицето става изключително трудно, а това често поражда повод за хумористичен сюжет. 

Интересното за ботокса е, че той наистина отпуска движението на мускулите, което редуцира образуването на бръчки по кожата. Но въпреки това, ефектът на парализирано или безизразно лице може да се появи единствено ако се инжектират прекомерно количество ботокс. Този ефект лесно може да се избегне, ако посетите правилния професионалист, който ще разполага със знанията и опита да се погрижи процедурата да накара лицето да изглежда естествено. 

Ботоксът е токсичен

Може би някои от Вас са чували митовете, че ботоксът всъщност е токсичен и може да доведе до редица проблеми в човешкото тяло. Ако потърсим потвърждение на този мит, ще открием ,че ботоксът представлява пречистената протеинова версия на истинския ботулинов токсин. Това означава, че той е до голяма степен нетоксичен. Протеинът се инжектира директно в мускулите, за да ги отпусне и не се абсорбира системно в кръвния поток. Всъщност, необходимо е от 200 до 300 пъти по-голямо количество от действителния токсин, за да се предизвикат проблеми в организма. 

Ботоксът е подходящ само за определен вид хора

Ботоксът се използва широко в редица демографски групи и не съществува конкретен идеален профил на пациента. По-младите пациенти могат да се възползват точно толкова, колкото и по-възрастните, тъй като „превантивният ботокс“ може да спре образуването на бръчки и да намали необходимостта от бъдещи лечения. Мъжете също все по-често се обръщат към лечението, независимо дали с цел запазване на младежкия си вид или поради други причини.

Ботоксът води до пристрастяване

Ботоксът не предизвиква пристрастяване. В случай, че решите да спрете или паузирате ботокс процедурите това не означава, че фините линии и бръчките Ви ще се влошат. Пациентите, които прекратят инжекциите, ще забележат повторната поява на бръчки с течение на времето, тъй като инжекциите продължават само между три до четири месеца. Въпреки че развиването на пристрастяваща зависимост към ботокса е изключено като вариант, то вероятно Вие ще бъдете толкова доволни от резултатите, че ще предпочетете да се наслаждавате на видимите резултати за по-дълго и да продължите процедурите.

За съжаление, появата на погрешни схващания относно ботокса е неизбежно. Както при повечето теми, които касаят козметика, здраве или медицина, митовете са естествен резултат от желанието на повече хора да споделят мнение, да предоставят отговори или да се докоснат до информация. За да избегнете заблудите на тема ботокс е важно да се консултирате с лицензирани и опитни професионалисти, които ще могат да предложат акуратна и достоверна информация. 

По този начин можете не само да сте сигурни, че всичко, което знаете за ботокса е вярно, но и че имате достъп до надежден и сертифициран експерт, в случай, че решите да се възползвате от подобни процедури.