Вече можете да ни откриете и в Медицински Комплекс Младост „Разберете повече“ ↓

Позвънете ни:

0887 191 113

a
M

Колко често да избелваме зъбите си?

Избелването на зъби става все по-популярно през годините тъй като предлага надеждно решение за всеки, който иска да има перфектна, блестяща усмивка.

Но колко често трябва да се възползвате от тази процедура? Можете ли да се доверите на домашни методи за избелване на зъби или е по-добре да разчитате на специалист в професионален дентален кабинет?

В тази статия ще разгледаме колко често е препоръчително да избелвате зъбите си според метода на избелване. Ще обсъдим клиничното избелване на зъби в стоматологичен кабинет, избелването със специални избелващи техники у дома и избелването с ленти. Ще засегнем и това как можете да удължите ефекта от избелването на зъбите между посещенията при зъболекар.

Честота на поддръжка според метода на избелване

Различните методи за избелване на зъби изискват различна честота на поддръжка.

Ето честотите, които е добре да имате предвид за поддръжка за всеки метод.

Професионално избелване в стоматологичен кабинет

Професионалното избелване на зъби е най-ефективният метод за постигането на желаните резултати. Ефектът може да продължи до 3 години, но това зависи от начина Ви на живот и нивото на устна хигиена. Препоръчително е да посещавате специалист за третиране на всеки 6-12 месеца, за да поддържате блясъка на зъбите си.

Избелване със специални избелващи алайнери у дома

Избелващите алайнери или шини могат да бъдат ефективни, но изискват по-дълго време, за да видите резултатите. Необходимо е да използвате шините поне 30 минути на ден, в продължение на 2-3 седмици, за да постигнете желаното избелване. След този период можете да използвате шините веднъж седмично, за да поддържате блясъка на зъбите си.

Избелване с ленти

Избелващите ленти също са ефективни, но изискват по-дълго време, за да видите резултатите. В този случай е добре да използвате лентите подобно на алайнерите – поне 30 минути на ден, в продължение на 2-3 седмици, за максимални резултати. След това можете да преминете към по-рядка употреба, около веднъж седмично, за да поддържате усмивката си красива и изящна.

Нека разгледаме по-детайлно какво представляват тези методи за избелване на зъбите.

Колко често да избелваме зъбите си?

Професионално избелване в стоматологичен кабинет

Професионалното избелване на зъбите е най-ефективният метод за избелване на зъбите. Извършва се в стоматологичен кабинет, като зъболекарят използва висока концентрация на водороден прекис или карбамиден прекис, за да отстрани натрупванията по зъбите и да избели повърхността. Процедурата отнема около час, а резултатът е видим веднага.

Избелване със специални избелващи алайнери в домашни условия

Избелващите алайнери се изработват по поръчка, индивидуално за всеки клиент, за да паснат перфектно на Вашите зъби. Избелващият гел се поставя във вътрешността на шината. Вашият специалист може да Ви насочи относно това колко често и с каква продължителност трябва да носите алайнерите, за да постигнете желаните резултати.

Този метод изисква повече време, за да видите резултатите, но от друга страна е по-достъпен от професионалното избелване на зъбите.

Избелване с ленти

Избелващите ленти са тънки, гъвкави и покрити с гел на базата на водороден пероксид. Те се нанасят директно върху зъбите и се оставяте да подействат за определено време. Този метод е и по-достъпен от професионалното избелване на зъбите и се е превърнал в популярно решение за избелване на зъби.

Как мога да удължа ефекта от избелването на зъбите между посещенията при зъболекаря?

Избелването на зъбите не е постоянно решение, но има някои неща, които можете да направите, за да удължите ефекта от избелването на зъбите между посещенията при зъболекаря. Ето няколко съвета от добрите зъболекари във Варна, които могат да Ви бъдат полезни:

  • Спрете консумацията на тютюн – Пушенето може да оцвети зъбите и да ги направи жълти. Ако искате да поддържате зъбите бели е добре да се опитате да избягвате цигарите или да намалите консумацията на тютюн до минимум, за да удължите ефекта от избелването на зъбите.
  • Избягвайте прекомерната консумация на по-тъмни храни и напитки – По-тъмни храни и напитки като кафе, чай, червено също допринасят за оцветяването на зъбите Ви. Опитайте се да ограничите консумацията на тези храни и напитки или използвайте сламка, за да сведете до минимум контакта със зъбите.
  • Почиствайте зъбите след всяко хранене – Миенето на зъбите след всяко хранене може да помогне за премахване на повърхностните петна и да предотврати образуването на нови петна, както и на зъбен камък. Използвайте избелваща паста за зъби, за да поддържате желания блясък.
  • Използвайте избелваща вода за уста – Избелващите води за уста могат да Ви помогнат да освежите дъха си и да премахнете повърхностните петна. Използвайте ги в допълнение към четкането и почистването с конец.
  • Посещавайте редовно своя зъболекар – Редовните прегледи и почистването на зъбите могат да подобрят значително здравето и блясъка на Вашите зъби. Вашият зъболекар може също така да осигури корекция, за да поддържате зъбите си в най-добрия вид.

В заключение, честотата на избелване на зъбите зависи от избрания от Вас метод. Професионалното избелване на зъбите може да Ви радва с искрящо бяла усмивка до 3 години, докато домашните методи изискват корекция на всеки 6-12 месеца. Но не бива на забравяте и за почистването на зъбен камък с ултразвук, защото оцветяването може да не е в резултат от петна, а да представлява наслоявания.

За да удължите ефекта от избелването на зъбите между посещенията при зъболекаря, избягвайте пушенето, ограничете консумацията на по-тъмни храни и напитки, грижете се за зъбите си след всяко хранене, използвайте избелваща вода за уста и посещавайте редовно зъболекаря си. С подходяща поддръжка и грижи можете да поддържате блестяща и здрава усмивка.