Вече можете да ни откриете и в Медицински Комплекс Младост „Разберете повече“ ↓

Позвънете ни:

0887 191 113

a
M

Как се Поставят Циркониеви Коронки: Всичко, Което Трябва да Знаете

Циркониевите коронки се явяват една от върховите точки на съвременната стоматология, предоставяйки на пациентите надеждна и дълготрайна възможност за възстановяване на усмивката. Със своите изключителни характеристики и красив външен вид, тези зъбни коронки са се превърнали в предпочитаната опция за мнозина.

Днешната статия ще ви въведе в света на циркониевите коронки, обяснявайки как се изработват циркониевите корони, как се поставят те, и защо са предпочитани от стоматолозите и пациентите.

Какво представляват циркониевите коронки?

Циркониевите коронки са най-съвременното решение за възстановяване визията и функцията на зъбите. Тези коронки са изработени от циркониев диоксид, известен още като цирконий, който е твърда, бяла кристална субстанция, напълно съвместима с човешката тъкан. Тяхната структура и визия наподобява естествените зъби, правейки ги практически неразличими от тях по форма, цвят и блясък.

Структура на циркониевите коронки:

Циркониевите коронки се изработват чрез компютърно-подпомогнати технологии (CAD/CAM), което гарантира изключителна прецизност и персонализация. Материалът се изрязва в желаната форма, като се вземат предвид всички индивидуални характеристики на усмивката на пациента. След това коронката се обработва и полира, за да придобие идеалния блясък и гладкост, преди да бъде поставена.

Как се поставят циркониеви корони: всичко, което трябва да знаете

Подготовка за поставяне на циркониеви коронки

Преди да стартира процедурата за поставяне на циркониеви коронки, стоматологът извършва редица важни стъпки, за да осигури успешния изход и най-добрите резултати за пациента. Подготовката за поставяне на циркониеви корони е ключов етап, който включва детайлно диагностициране, планиране и подготовка на зъбите.

 1. Обстоен преглед – Първата стъпка по подготвянето на зъбите за циркониеви коронки включва подробен дентален преглед, по време на който стоматологът оценява състоянието на зъбите и тъканите около тях. Всякакви проблеми като кариеси, възпаления или счупвания се отчитат на този етап.
 2. Дигитално сканиране – Стоматологът взима дигитални отпечатъци, чрез съвременен интраорален скенер, които ще бъдат използвани за изработване на циркониевите коронки. Тези отпечатъци се изпращат в лаборатория, където се изработват персонализирани коронки с висока прецизност.
 3. Премахване на повредени части на зъбите – Ако има счупвания или повреди на зъбите, стоматологът извършва необходимите корекции, за да приготви повърхността на зъбите за поставянето на коронките.
 4. Оформяне на зъбите – Здравите зъби, около които ще бъдат поставени коронките, се оформят, за да се създаде място за коронката. Този процес обикновено включва нежно отстраняване на тънък слой от емайла на зъбите.
 5. Поставяне на временни корони – След подготовката на зъбите, стоматологът поставя временни коронки, които да защитават подготвените повърхности до момента на поставяне на окончателните циркониеви коронки. Временните коронки позволяват на пациента да продължи с нормалния си лайфстайл, докато се изработват персонализираните коронки.

Стъпки по поставяне на циркониевите коронки

Когато завърши етапът на подготовката, идва моментът за процедурата по поставяне на циркониевите коронки. Тази фаза изисква прецизност и внимание към детайлите, за да се гарантира идеалното прилягане и естетика на коронките. Ето по-важните стъпки по поставяне на циркониеви корони:

 1. Локална анестезия – Процедурата обикновено започва с местно анестезиране на областта около зъбите, на които ще бъдат поставени циркониевите коронки. Това осигурява комфорт по време на процедурата и предпазва пациента от болка или дискомфорт.
 2. Отстраняване на временните коронки – Ако са били поставени временни коронки, те се отстраняват внимателно, след което стоматологът проверява финално подготвените повърхности на зъбите и тъканите около тях.
 3. Поставяне на циркониевите коронки – Циркониевите коронки се поставят внимателно върху подготвените зъби. Стоматологът използва специални адхезиви и цименти, които се втвърдяват бързо и сигурно. Процесът включва детайлни проверки на прилягането и цветовете, за да се увери, че коронките изглеждат естествено и се вписват перфектно в усмивката на пациента.
 4. Регулиране и полиране – След поставянето, стоматологът прави внимателни регулирания, за да се гарантира правилната функционалност на усмивката. След това коронките се полират, за да придобият идеалния блясък и гладкост.
 5. Инструкции за грижа – Процесът по поставяне на циркониеви коронки приключва с получаване на подробни инструкции за грижа след поставянето на циркониевите коронки. Това включва правилно четкане, използване на зъбен конец и редовни контролни посещения при зъболекаря.

Препоръки за поддръжка на новите циркониеви коронки

След като циркониевите коронки са успешно поставени, правилната грижа и поддръжка са от ключово значение за тяхното дълголетие и безупречна функционалност и визия. Ето най-важните съвети за поддръжка на циркониевите коронки, които ще получите от вашия стоматолог:

 • Посещавайте редовно зъболекаря, за да може да се проследява състоянието на циркониевите коронки, както и здравето на устната кухина като цяло.
 • Спазвайте правилна и достатъчна устна хигиена, като не пропускате да миете зъбите си по два пъти на ден.
 • Избягвайте да стискате и скърцате със зъби, както и да ги използвате за чупене или отваряне на предмети, за да не повредите коронките.

Това бяха по-важните стъпки в поставянето на циркониеви коронки, като се стартира от подготовката и се стигне до финалния резултат – безупречната нова усмивка. Не забравяйте да спазвате съветите на специалистите по поддръжка, за да сте сигурни, че вашите циркониеви коронки ще ви служат вярно с години, без да загубят прекрасният си външен вид и да нарушат визията на вашата усмивка.