Вече можете да ни откриете и в Медицински Комплекс Младост „Разберете повече“ ↓

Позвънете ни:

0887 191 113

a
M

7 Храни, които подпомагат за избелването на зъбите и подобряват здравето на устната хигиена

Петната по зъбите и оцветяването са сред най-сериозните притеснения и проблеми при хората, когато се отнася за орално здраве. Изгубването на натуралния блясък и зашеметяващия бял цвят на зъбите често води до понижено самочувствие, дискомфорт при общуване, но е и предпоставка за създаването на редица сериозни здравословни проблеми.

Именно затова, услугите за избелване на зъби са сред най-широко разпространените. Въпреки, че нищо не би могло да замени напълно посещенията при зъболекар за професионално почистване и избелване, истината е, че Вие също можете да допринесете към желаните резултати с правилна диета. 

В тази статия нашите зъболекари във Варна споделят как можем да поддържаме бели зъбите си чрез храни, които имат специален ефект върху плаката и петната. 

Блог на Медикеър. Бяла усмивка с няколко храни

Храни подходящи за избелване на зъби

В следващите редове споделяме седем храни, които са подходящи за избелване на зъби.

Сода за хляб

Содата за хляб, известна още като натриев бикарбонат, е сред най-разпространените решения в света на почистването. В днешно време, тя се превърна и в едно от най-популярните домашни средства за избелване на зъби. Въпреки че содата за хляб често се възприема като чудодейно решение, което може да реши всякакви проблеми със зъбите, тя има своите ограничения. Въпреки това, когато се използва правилно, содата за хляб може да помогне за изсветляване на обезцветените зъби поради абразивната си природа и способността да премахва плака и други повърхностни петна.

Една от основните съставки на содата за хляб е натриевият бикарбонат, който е алкално съединение с доказани избелващи свойства. Това го прави идеален за премахване на повърхностни петна, причинени от фактори като кафе или пушене. 

Освен това содата за хляб работи като ефективен почистващ агент, когато се използва с паста за зъби. 

Ягоди

Ягодите са богати на ензим, наречен ябълчена киселина, който ще разгледаме в секцията за ябълките, които са друг естествен начин да избелим зъбите. 

Накратко, ябълчената киселина помага за разграждането на петна, докато абразивната текстура на плода помага за премахване на обезцветяването. Освен ябълчена киселина, ягодите съдържат естествен витамин С и други антиоксиданти. Тези съединения се борят с бактериите, които причиняват натрупване на плака и обезцветяване в устата. 

Ягодите също имат противовъзпалителни свойства, които помагат за намаляване на възпалението на венците и чувствителността, причинени от кариеси или гингивит. 

Целина

Целината също помага при избелването на зъбите и това се дължи на високото й съдържание на естествени минерали и витамини. Те действат като естествен абразив, който помага за почистването на повърхността на зъбите и премахването на всякакви остатъци или обезцветяване.

Най-важният фактор за избелване на зъбите в целината е наличието на витамин С. Витамин С има силни окислителни свойства, които могат да помогнат за разграждането на органичния материал на повърхността на зъбите, като плака и бактерии. Това помага за предотвратяване на обезцветяването и запазва усмивката искрящо бяла. Освен това, витамин С също така увеличава производството на слюнка, което помага да се отмият натрупаните частици, които могат да причинят обезцветяване

Млечни продукти

Млякото и млечните продукти отдавна са известни със своите свойства в подпомагането на изграждането на здрави кости и осигуряване на балансирана диета. Млякото е богато на млечна киселина, която помага за разграждането на определени протеини, които могат да причинят плака и обезцветяване на зъбите ви. Именно поради тази причина, то се смята за една от храните, които могат да помогнат в избелването на зъбите. Млякото съдържа няколко минерала, включително калций и фосфор, като и двата са важни компоненти на здравите зъби.

Калцият е най-разпространеният минерал в зъбите и ги поддържа здрави и устойчиви на кариеси. Фосфорът, от друга страна, помага за формирането на емайла и помага за поддържането на бели зъби. И двата минерала работят заедно за укрепване и защита на зъбите от бактерии и различни форми на гниене. 

Ананас

Ананасите са популярни със своя прекрасен вкус и терапевтични ползи, но много хора не знаят, че те също могат да помогнат за избелване на зъбите. Уникалната комбинация от ензими, съдържащи се в ананасите, ги прави ефективно естествено средство за премахване на повърхностните петна от зъбите и озаряване на цвета им.

Основният ензим, отговорен за свойствата на ананаса да избелва зъбите, се нарича бромелаин. Бромелаинът е протеолитичен ензим, което означава, че разгражда протеините на по-малки части. Когато се използва за стоматологични цели, бромелаинът помага за разграждането на частици храна и плака, които са полепнали по емайла на зъбите, което води до по-чисти зъби. Бромелаинът действа и като противовъзпалително средство, което може да помогне за намаляване на възпалението на венците, причинено от натрупването на бактерии върху емайла.

Ананасите също така съдържат лимонена киселина, която е алфа хидрокси киселина , която може да помогне за разграждането на петна по емайла. 

Ябълки

Ябълките, освен че са вкусен плод, могат също така да помогнат и за избелването на зъбите. Те съдържат ябълчена киселина, естествено стягащо и избелващо средство за зъби. Консумацията на ябълка всеки ден може да помогне за премахване на повърхностните петна от зъбите. Когато се използва в комбинация с други естествени методи за избелване на зъбите, ябълката може да Ви позволи да се насладите на бели и свежи зъби.

Ябълчената киселина се съдържа в много плодове и зеленчуци, но ябълките са особено богати на тази съставка. Когато отхапете ябълка, ябълчената киселина се отделя върху зъбите и венците. Действайки като мек абразив, тя помага за разграждането на повърхностните петна, причинени от неща като консумация на тъмни храни или пиене на кафе или чай. 

Освен че помагат за премахване на повърхностни петна, ябълките съдържат и антиоксиданти, които могат да помогнат в предпазването от бактерии, причиняващи кариеси и заболявания на венците. 

Кокосово масло

Не на последно място, кокосовото масло също би могло да е надеждно решение за избелването на зъбите. То не спада към категорията храна или напитка, но пък е ефективен начин да се справите с проблема с естествен източник. 

Кокосовото масло постепенно се превръща в популярен домашен лек за избелване на зъбите поради своите естествени антибактериални и противогъбични свойства. То може да се използва като алтернатива на традиционните избелващи методи като химически избелващи средства и абразивни пасти за зъби, които могат да увредят емайла. Установено е, че маслото помага за намаляване на натрупването на плака, подпомага реминерализацията и дори предотвратява кариесите, като убива вредните бактерии в устата.

Ананас и целина за бяла усмивка